Του Γιώργου Κυριακού

Από τον Λεωνίδα Παππά, πρώην πρόεδρο της νόμιμης κοινωνικής οργάνωσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία ΔΕΕΕΜ-«Ομόνοια», έγινε γνωστή η τελευταία πρόκληση των πιο επίσημων αλβανικών αρχών την παραμονή, μόλις, της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Ήπειρο. Γράφει ο κ. Παππάς, εξηγώντας γιατί αρνήθηκε τελικά να συμμετέχει σε γεύμα που θα παρέθετε ο Αλβανός πρόεδρος στη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψης του στον μειονοτικό Δήμο Φοινίκης:

«Αρνήθηκα γιατί θεωρώ προσβλητική την συμπεριφορά του απέναντι στην πιο νομοταγή κοινότητα αυτής της χώρας… Όπως μας μεταφέρθηκε, ο Πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτήριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική, καθώς [η Φοινίκη] είναι από τους αναγνωρισμένους Δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας»…

Η πρόκληση δεν σταμάτησε σε αυτήν την απαίτηση. Λίγο αργότερα, ενώ κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, περίμεναν τον Αλβανό πρόεδρο που θα κατέθετε στεφάνι στο «Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας», είδαν έκπληκτοι τη δημοτική αστυνομία να αφαιρεί τόσο την αλβανική όσο και την ελληνική σημαία από το μνημείο! Κατόπιν αυτού, οι κάτοικοι και οι μαθητές αποχώρησαν, και ο Αλβανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι μόνος του, χωρίς την παρουσία κόσμου. Καταλήγοντας, ο κ. Παππάς τονίζει:

«Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας. Δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολα και κεκτημένα, όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις».

Για να είμαστε δίκαιοι, οι προκλήσεις δεν άρχισαν από τον Αλβανό πρόεδρο. Αυτός απλώς πήρε τη σκυτάλη από «άγνωστους» Αλβανούς εθνικιστές που, μία μέρα πριν την επίσκεψή του στις μειονοτικές περιοχές, βανδάλισαν τις δίγλωσσες πινακίδες του οδικού δικτύου στην περιοχή του Δήμου Φοινίκης, σβήνοντας τις ελληνικές ονομασίες. Πάλι καλά που δεν έσβησαν και τις αλβανικές, ακολουθώντας τη… δίκαιη τακτική του Αλβανού προέδρου ο οποίος, κατόπιν των αντιδράσεων που συνάντησε στη Φοινίκη, προτίμησε να αφαιρεθεί και η αλβανική σημαία στο Αλύκο, προκειμένου να μην βλέπει την ελληνική!

Εν πάση περιπτώσει, τόσο «θερμό» κλίμα προετοίμασαν τα Τίρανα για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Κατά τα άλλα, όλοι αποκαλούν την ελληνική μειονότητα «γέφυρα φιλίας»…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!