Όταν ξεκινούσαμε πριν από έξι χρόνια, τα 300 φύλλα ήταν πέρα και έξω από τους υπολογισμούς μας. Όπως ήταν απρόβλεπτες οι συγκλονιστικές εξελίξεις αυτής της περιόδου που βύθισαν τη χώρα στην καταστροφή και στη θλίψη, αλλά ανέβασαν και την κοινωνία σε επίπεδα πρωτόγνωρης αγωνιστικότητας και εκθαμβωτικών ανατροπών. Με το «Δρόμο της Αριστεράς» ήμασταν μέσα στις εξελίξεις και όταν η πορεία της Αριστεράς εκτροχιάστηκε, η εφημερίδα παρέμεινε στις επάλξεις στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, συγκρατημένο αλλά χειροπιαστό, στους πολίτες που είδαν τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται και δίνοντας ένα σήμα επανεκκίνησης για αναστοχασμό, ανασχεδιασμό και για συνέχιση της προσπάθειας από άλλα μονοπάτια και άλλες λεωφόρους.

Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι, στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης στις επικοινωνίες, η εφημερίδα όχι μόνο δεν καθίσταται περιττή, αλλά γίνεται περισσότερο απαραίτητη για να επιλέγει θέματα που ξεχωρίζουν μέσα στον ωκεανό της παραπληροφόρησης, της διαστρέβλωσης και της άχρηστης είδησης που μπαζώνουν τον ανθρώπινο νου και τον εμποδίζουν να λειτουργήσει με καθαρότητα, διαύγεια και βάθος. Είναι επίσης αναγκαία για την εκ νέου συσπείρωση των ανθρώπων που δεν παραιτούνται, αλλά και για τη συνεχή εμβάθυνση στον κόσμο των ιδεών και των αναζητήσεων που δίνουν τη σπορά για το νέο, το εναλλακτικό, το ωραίο.

Με αυτό το σκεπτικό λειτούργησε και το Περίπτερο Ιδεών, φιλοξενώντας περισσότερα από 700 άρθρα, πάνω από 800.000 λέξεις, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, πολιτικά, ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Από την άμεση δημοκρατία στο σοσιαλισμό, από τον καπιταλισμό στο μακαρθισμό και το φασισμό και από την αποικιοκρατία στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της εποχής μας, από το δημοτικό και μικρασιάτικο τραγούδι στο ρεμπέτικο και το ροκ και από την κινέζικη επανάσταση στο γαλλικό Μάη και την επανάσταση στο Νεπάλ. Ο Αλέν Μπαντιού, ο Χάουαρντ Ζιν, ο Ταρίκ Αλί, ο Λίο Πάνιτς και πολλοί άλλοι διανοούμενοι φιλοξενήθηκαν με κείμενα και συνεντεύξεις, πολλά βιβλία, ελληνικά και ξένα, σχολιάστηκαν και το έργο σημαντικών καλλιτεχνών παρουσιάστηκε, μαζί με πρωτότυπες φωτογραφίες και τα μοναδικά σκίτσα του Πέτρου Ζερβού, μέσα στο ελκυστικό δισέλιδο που σχεδίασε (στο πλαίσιο όλης της εφημερίδας) ο Δημήτρης Αρβανίτης.

Τα 300 φύλλα για μια συνεπή αριστερή εφημερίδα είναι επίτευγμα για κάθε εποχή, που γίνεται, όμως, μεγαλύτερο λόγω της κρισιμότητας και των δυσκολιών της σημερινής. Αντέξαμε σε σοβαρούς κλυδωνισμούς, διακινδυνεύσαμε, αλλά δεν παρασυρθήκαμε από τις Σειρήνες. Αν μη τι άλλο, τα 300 φύλλα μάς κάνουν να αισθανόμαστε όχι μόνο ενεργητικά παρόντες, αλλά και δικαιολογημένα υπερήφανοι.

Συνεχώς ανανεωνόμενος στόχος μας παραμένει η αποφασιστική υπεράσπιση των συμπολιτών μας, του τόπου μας και των αξιών μας και η συμβολή μας στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτικής τακτικής που θα επιλύει τρέχοντα ζητήματα χωρίς να αποκλίνει από τις στρατηγικές επιδιώξεις μιας νέας Αριστεράς, γειωμένης, αλλά πάντα στον πυρήνα της επαναστατικής.

 

Στέλιος Ελληνιάδης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!