ΒΟΛΙΒΙΑ: Εδώ και δύο εβδομάδες έχει ξεσηκωθεί η φιλοδυτική δεξιά αντιπολίτευση στο βασικό προπύργιό της, την πλούσια πολιτεία Σάντα Κρουζ, απαιτώντας από την κυβέρνηση την άμεση πραγματοποίηση γενικής απογραφής του πληθυσμού προκειμένου να αναδιανεμηθούν διαφορετικά τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Οι διαμαρτυρόμενοι θεωρούν ότι «πληρώνουν πολλά και παίρνουν λίγα», οπότε επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια και πυρπολούν έδρες συνδικάτων και ιθαγενικών οργανώσεων. Είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση βγαίνει τόσο δυναμικά στους δρόμους, μετά την ψυχρολουσία των εκλογών που έγιναν πριν δύο χρόνια και αποκατέστησαν τη δημοκρατική τάξη στη χώρα. Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε, πάντως, κατηγόρησε τον Καμάτσο, ακροδεξιό κυβερνήτη της Σάντα Κρουζ, για τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης (4 νεκροί, 178 τραυματίες) και δήλωσε ότι η απογραφή θα γίνει το 2024.

ΗΠΑ: Η αθρόα συνταγογράφηση των οπιούχων φαρμάκων, βασικής πηγής κερδοφορίας της βορειοαμερικάνικης Big Pharma (η οποία για χρόνια διαβεβαίωνε ψευδώς ότι είναι ασφαλή) ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Μέσα στην επόμενη εικοσαετία προκάλεσε μια τεράστια υγειονομική κρίση, και τον θάνατο 500.000 Αμερικανών πολιτών. Η κατακραυγή ήταν τέτοια, και οι αγωγές οικογενειών των νεκρών, δημόσιων φορέων και κοινωνικών οργανώσεων τόσες πολλές, ώστε οι ομοσπονδιακές αρχές ξεκίνησαν έρευνα που κατέληξε στην ενοχοποίηση τόσο των φαρμακοβιομηχανιών όσο και των αλυσίδων πώλησης φαρμάκων. Έτσι στις αρχές του μήνα οι αλυσίδες CVS και Walgreens κατέληξαν σε συμφωνία αποζημίωσης του κράτους και των θυμάτων, αποδεχόμενες να καταβάλουν πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ η καθεμία. Αυτήν την εβδομάδα η καμπάνα χτύπησε και για τα φαρμακεία της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Walmart, που θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Ένα τεράστιο πλήθος γέμισε ασφυκτικά την περασμένη Κυριακή το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, διαδηλώνοντας ενάντια στα σχέδια της δεξιάς περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης να χτυπήσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Εκπρόσωπος της Ντίαθ Αγιούσο, ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου δεξιού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της περιφέρειας της Μαδρίτης, η οποία ήταν στο στόχαστρο των διαδηλωτών, δήλωσε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν 200.000 άνθρωποι – οι διοργανωτές μιλούν για 650.000 συμμετέχοντες σε μια κινητοποίηση που πράγματι ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Την ίδια στιγμή στο Μπίλμπο, πολιτικό επίκεντρο της Χώρας των Βάσκων, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν υπέρ της ανεξαρτησίας και εναντίον του «κράτους της Μαδρίτης», ζητώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. «Έρχεται το μεγάλο βασκικό κύμα, και είναι ασταμάτητο» δήλωσε ο Αρνάλντο Οτέγκι, ηγέτης του σημαντικότερου πολιτικού σχηματισμού της βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!