Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δημόσιες δηλώσεις του αντιδημάρχου Ηρακλείου Κρήτης, Πέτρου Ινιωτάκη, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Κρήτη τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, πρότεινε την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να θανατώνονται όσα αδέσποτα δεν υιοθετούνται.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) σε ανακοίνωση της καταγγέλλει σχέδιο εξόντωσης των αδέσποτων ζώων διά της «πολιτισμένης» μεθόδου της ευθανασίας που, σε απλά ελληνικά, σημαίνει δολοφονία υγιών συναισθανόμενων εμβίων. Πάρα πολλοί δήμοι, επισημαίνει, βάζουν όλο και πιο επιτακτικά το θέμα της ευθανασίας των αδέσποτων ως «λύση» στην ύπαρξη των αδέσποτων ζώων.

«Η Ομοσπονδία μας χρόνια τώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις αρμόδιες κρατικές Αρχές, ότι με την αδιαφορία τους και την πλήρη έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού για τον περιορισμό των αδέσποτων οδηγούν την κατάσταση στα άκρα αλλά αυτές σφυρίζουν κλέφτικα. Περιορισμό τους όχι μέσω της δολοφονίας τους αλλά με μέτρα κατά των ανεύθυνων ιδιοκτητών, κυρίως με την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων τους για ορισμένο και ικανό χρονικό διάστημα, των χιλιάδων παράνομων εμπόρων, της μη πώλησης ζώων από τα pet shops, τη δραστική μείωση των εισαγωγών, της ενημέρωσης και της παιδείας. Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας μας (που αριθμεί πάνω από 1.500.000 πολίτες) αλλά και η ευρωπαϊκή καταδικάζει τα σχέδια που εξυφαίνονται από την πολιτεία και τους δήμους και δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Στο δε δήμο Ηρακλείου και τον ανεκδιήγητο αντιδήμαρχό του η Ομοσπονδία μας αναζητεί μέσω των νομικών της υπηρεσιών το είδος των δικαστικών ενεργειών εναντίον του. Κάτω τα ξερά σας από τα αδέσποτα!», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΦΠΟ.

Με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες επισημαίνει την αντίθεση της με κάθε τέτοια πρόταση ή πράξη και τονίζει: «Η αξία κάθε έμβιου οργανισμού είναι πολύτιμη και θα πρέπει να αποτελεί για τον πολιτισμό μας, αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο. Το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων πράξεων και της κακής νοούμενης ανθρώπινης ευμάρειας.

Χρόνια τώρα τα ζώα πληρώνουν την έλλειψη της εφαρμογής των νόμων, της φιλοζωικής παιδείας και του σεβασμού προς την φύση και το περιβάλλον. Είναι καιρός να καταλάβουν όλοι, ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, αλλά συναισθανόμενα όντα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι των Ενεργών Πολιτών, αντιτάσσονται σε απόψεις όπως αυτής μελών της ΚΕΔΕ, που δειλά-δειλά ακούγονται σε διαδρόμους δημαρχείων και που βάζουν την ευθανασία των αδέσποτων σαν μια βολική λύση για την άμβλυνση του φαινομένου. Είναι επιτακτική ανάγκη, δε, τέτοιες απολίτιστες απόψεις να παταχθούν εν τη γενέσει.

O Σύλλογος Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου με ανακοίνωση του καταδικάζει τα όσα ειπώθηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και ζητάει την άνευ όρων ανάκληση των λεγόμενών του ή την παραίτησή του. «Ως πολίτες αυτής εδώ της χώρας νιώθουμε υπερήφανοι που ενώ οι «προηγμένες» και «φιλόζωες» χώρες του κ. Ινιωτάκη αποφασίζουν να ευθανατώνουν αθώα πλάσματα, διατηρώντας τη «καθαρότητα» των πόλεών τους, η δική μας είναι από τις λίγες παγκοσμίως που επιλέγει να ζει μαζί με αυτά, θεωρεί φυσικό περιβάλλον τους τις γειτονιές στις οποίες ζουν και διώκει οποιαδήποτε δολοφονία τους! Ως Φιλοζωική Ομάδα Σείριος καταδικάζουμε όλους αυτούς που επιμένουν να ρίχνουν τις ευθύνες πάντα σε τρίτους, δεν αναγνωρίζουν τις δικές τους ελλιπείς μεθόδους και δίνουν λύσεις ως νέοι νομοθέτες-σωτήρες, «καταργώντας» τους ισχύοντες νόμους αυτής εδώ της χώρας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

 

www.istoriesadespoton.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!