Διαβάζουν οι Αμερικάνοι συντηρητικοί ότι η νεολαία των ΗΠΑ, και δη το πιο μορφωμένο κομμάτι των καλών λευκών οικογενειών, προτιμάει το σοσιαλισμό από τον καπιταλισμό και παθαίνουν ντελίριο που τους κάνει να βγάζουν όλη τη χολή που έχουν στο μυαλό τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της πολιτείας Ουάσινγκτον Matt Shea που ένα «πατριωτικό φεστιβάλ» κάλεσε τους πολίτες να έχουν ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους έτοιμο για χρήση ένα αυτόματο όπλο με χιλιάδες σφαίρες.

Ο Matt Shea είναι ένας από πάμπολλους πολιτικούς, δημοσιογράφους, ραδιοσχολιαστές, ιερείς κ.ά., σε όλη την Αμερική, που καλούν τους πολίτες να ετοιμάζονται για εμφύλιο πόλεμο για να εξοντώσουν τους φιλελεύθερους και τους αριστερούς ακτιβιστές. «Η Αμερική δεν είναι πια η κοιτίδα του χριστιανισμού γιατί συμβιβαστήκαμε και οι κομμουνιστές εκπαιδεύονται, σχεδιάζουν, οργανώνονται και είναι σε κατάσταση αναμονής να αρπάξουν την εξουσία» υποστηρίζει ο βουλευτής. «Γι’ αυτό πρέπει να τους παρακολουθούμε στενά και να τους κάνουμε ψυχολογικό πόλεμο». Ο ίδιος υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίηση της πολιτείας του, για να μην μολυνθεί από τους φιλελεύθερους και τους κομμουνιστές.

Γνωστοί ομοϊδεάτες του, όπως ο Anthony Bosworth και ο Jack Robertson, δηλώνουν δημόσια ότι καταγράφουν τους αντιφασίστες, βάζουν σημάδια στα σπίτια τους, παρενοχλούν τις οικογένειές τους και προσπαθούν να τους δημιουργήσουν προβλήματα στους χώρους εργασίας τους.

Οι «πατριώτες» αυτοί έχουν αποχαλινωθεί με την εμπρηστική ρητορεία του Τραμπ και δημοσιογράφων που κατατρομοκρατούν τον κόσμο μέσα από τις εκπομπές τους στα μεγάλα παναμερικανικά και τοπικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια, όπως οι Tucker Carlson και Laura Ingraham του Fox News.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Οι εθνικιστές οργανώσεις έχουν αυξηθεί κατά 50% από το 2017, φτάνοντας τις 148 με παραρτήματα σε πολλές πολιτείες. Αλλά και οι «ομάδες μίσους», όπως «Τα υπερήφανα αγόρια» (Proud Boys), έχουν περίοπτες θέσεις στις συγκεντρώσεις του Τραμπ. Όλοι δε οι λευκοί που έχουν πραγματοποιήσει μαζικές σφαγές σε σχολεία, πανεπιστήμια, ναούς και άλλους χώρους προέρχονται από το χώρο των εθνικιστών, ρατσιστών και αντικομμουνιστών. Όμως, το «Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης για το Οργανωμένο Έγκλημα» (ROCIC) που συντονίζει την ενημέρωση των υπηρεσιών ασφαλείας σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, αντιμετωπίζει τα κινήματα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού ως τρομοκρατικά. «Σκοπός μιας τέτοιας προσέγγισης είναι να ξεπλυθούν τα εγκλήματα εκείνων που θεωρούν ανώτερη τη λευκή φυλή», γράφει ο Michael German που ως πράκτορας του FBI είχε διεισδύσει στις οργανώσεις της Άκρας Δεξιάς. «Τα μέλη αυτών των οργανώσεων με πράξεις βίας προσπαθούν να προκαλέσουν τους αντιφασίστες σε ένοπλη σύγκρουση.»

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι όσο θα μεγαλώνει το κομμάτι των νέων που ασπάζονται προοδευτικές ιδέες, τόσο θα εντείνονται οι προκλήσεις των ακροδεξιών. Η Αμερική δεν είναι μια ασφαλής χώρα για δημοκράτες.

Αργύρης Μανινάκης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!