Τη Δευτέρα το πρωί συγκέντρωση στα Προπύλαια και διαδήλωση

Του Ηλία Σταθάτου

 

Μια από τις λίγες ενωτικές πρωτοβουλίες. Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ, των Τσιμέντων Χαλκίδας, οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3, οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες Θεσσαλονίκης, οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα, σωματεία, συνδικαλιστικές κινήσεις, πρωτοβουλίες, συλλογικότητες και κινήματα, ξεκίνησαν ενωμένοι χθες 3 Απρίλη από τη Θεσσαλονίκη μία διαδρομή αξιοπρέπειας με το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης που θα καταλήξει στις 6 Απρίλη στην Αθήνα με πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Ενδιάμεσοι σταθμοί: Λάρισα, Βόλος, περιφερειακές Ελεύθερες ΕΡΑ, Λιβαδειά, εργοστάσιο Τσιμέντων Χαλκίδας.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, «πρόκειται για μία αυτοοργανωμένη πρωτοβουλία “από τα κάτω” που στοχεύει αφενός στην άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας και της εργατικής τάξης και αφετέρου, στην υπενθύμιση προς την εξουσία ότι η παλλόμενη κοινωνική και κινηματική δυναμική, κόντρα στη λογική της “πολιτικής ανάθεσης” και του “τέλους της ιστορίας”, είναι σε θέση να δημιουργεί και να πολλαπλασιάζει κομβικά γεγονότα σε πραγματικό χρόνο, όσο τα αιτήματα των αγωνιζόμενων παραμένουν αδικαίωτα».

Οι εργαζόμενοι ξεκινούν τα αιτήματά τους με το θέμα της ΒΙΟΜΕ που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Απαιτούν να ανακοπούν όλες οι δικαστικές απαιτήσεις που οδηγούν στο ξεπούλημα του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ και να επαναλειτουργήσει άμεσα και πλήρως το εργοστάσιο, κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργατών. Όπως τονίζουν «δύο χρόνια τώρα κρατάμε το εργοστάσιο παλεύοντας να μείνουμε όρθιοι με αξιοπρέπεια, ενάντια στους μηχανισμούς της εργοδοσίας να ανακτήσει τον έλεγχο του εργοστασίου, το οποίο έχει εγκαταλείψει πάνω από τρία χρόνια, αφήνοντάς μας απλήρωτους με σκοπό την οικοπεδοποίηση και το ξεπούλημά του».

Επίσης, ζητούν να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με όλες τις δομές της, μία ΕΡΤ ανοιχτή για τον λαό, ελεύθερη και ακηδεμόνευτη, με συμμετοχή της κοινωνίας στη συνδιαμόρφωση της «γενικότερης φιλοσοφίας του εκπεμπόμενου προγράμματος», με ενσωμάτωση των αυτοδιαχειριστικών χαρακτηριστικών του πολύμηνου αγώνα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα βάσει ΣΣΕ, με αποκοπή από την κρατικιστική νοοτροπία ελέγχου από την οποιαδήποτε κυβέρνηση,.

Ακόμη, παλεύουν να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις και να επαναλειτουργήσει άμεσα το εργοστάσιο τσιμέντων στη Χαλκίδα, γιατί η πολυεθνική εταιρία αρνείται το άνοιγμα του εργοστασίου, παρά τις δικαστικές αποφάσεις για επαναπρόσληψη στο τσιμεντάδικο. Ακόμη, αντιπαλεύουν τις διαιρέσεις μεταξύ των εργαζομένων και ζητούν να επαναπροσληφθούν τώρα όλοι οι απολυμένοι, «διαθέσιμοι» στο Δημόσιο, να απαγορευτούν οι απολύσεις, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και το δολοφονικό καθεστώς των εργολαβιών, «για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

 

 

 

 

Το πρόγραμμα

 

Μετά τη χθεσινή εκκίνηση του καραβανιού, ακολουθούν:

 

Σάββατο 4 Απρίλη

10.15 Αναχώρηση με προαστιακό από τη Θεσσαλονίκη.

12.00 Λάρισα, πορεία από το σταθμό των τρένων μέχρι την Κεντρική Πλατεία όπου θα υπάρχει συγκέντρωση.

16.30 Αναχώρηση για τον Βόλο.

17.20 Άφιξη στον Βόλο στις 19.30. Διαδήλωση από Πλ. Πανεπιστημίου μέχρι ΕΡΑ Βόλου στην παραλία Αγ. Κων/νου. Διανυκτέρευση στον Βόλο.

Κυριακή 5 Απρίλη

9.00 Αναχώρηση από τον Βόλο με πούλμαν με προορισμό τη Λιβαδειά και κατόπιν τη Χαλκίδα.

Λιβαδειά: Εργατικό Κέντρο – πορεία προς Κρύα Λιβαδειάς (εκδήλωση).

Χαλκίδα: Η συγκέντρωση στο σημείο προπαγάνδισης που έχουν στήσει ο εργάτες των Τσιμέντων Χαλκίδας μέσα στο κέντρο της πόλης. Ομιλίες σε αυτό το σημείο και διαδήλωση σε κεντρικό δρόμο, καθώς αυτή την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα στη Χαλκίδα (όπως και σε όλη τη χώρα) είναι ανοικτά.

18.00 Άφιξη στην Αθήνα

19.00 Εκδήλωση σε αίθουσα του ΤΕΕ απέναντι από το χώρο που έχουν καταλάβει οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες έξω από το υπ. Οικονομικών. Ομιλητές οι εργαζόμενοι που διοργανώνουν το καραβάνι και ο Αντρές Ρουτζέρι από τις ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής.

21:30 Συναυλία-γλέντι στο χώρο των καθαριστριών, έξω από το υπ. Οικονομικών, διανυκτέρευση στην Αθήνα.

 

Δευτέρα 6 Απρίλη

10.00 Συγκέντρωση στα Προπύλαια και διαδήλωση στο υπουργείο Εργασίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!