του Βασίλη Πεκλάρη*

Τι έπαθαν ξαφνικά οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 αφού ούτε στο κανάλι έπεσε «μαύρο», ούτε έχασε κανείς τη δουλειά του; Το ερώτημα αυτό το άκουσα πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, που είναι σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης και θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ορισμένα πράγματα.

Η αντίδραση δεν είναι εν θερμώ, καθώς εδώ και δύο χρόνια χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για υποβάθμιση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3. Στην κατεύθυνση αυτή εκδόθηκαν διαδοχικές ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΜΘ και έχουν γίνει μέχρι σήμερα τρεις στάσεις εργασίας, η τελευταία και με τη συμμετοχή της ΠΟΕΣΥ, δηλαδή στην ΕΡΤ σε όλη τη χώρα.

Περιορίζεται σταδιακά το ενημερωτικό πρόγραμμα

Από τις πρώτες κινήσεις της διοίκησης φαινόταν ότι περιορίζεται σταδιακά το ενημερωτικό πρόγραμμα, με πρόσχημα την έμφαση στην περιφέρεια. Αυτό ενδεχομένως θα ήταν μια απάντηση αν δεν άλλαζε διαρκώς ο σχεδιασμός αποδεικνύοντας ότι είναι προσχηματική.

Κάτι που άλλωστε φαίνεται από την απουσία μετάδοσης έκτακτων δελτίων για τα μεγάλα γεγονότα (πυρκαγιές σε Έβρο και Ρόδο, καταστροφές σε Θεσσαλία κ.ά.), αλλά ακόμα και σε έκτακτα γεγονότα της Θεσσαλονίκης.

Είναι ενδεικτικό ότι από πέρσι η ΕΡΤ3 δεν μετέδωσε –για πρώτη φορά– τα εγκαίνια της ΔΕΘ και τις εκδηλώσεις, δεν παρεμβαίνει στα πολιτικά γεγονότα, αναμετέδωσε το εκλογικό πρόγραμμα του Ερτnews το Μάιο και τον Ιούνιο του 2023 και από τις αρχές Σεπτεμβρίου καταργήθηκαν και τα δύο κανονικά δελτία ειδήσεων και τη θέση τους πήραν δύο σύντομης διάρκειας περιφερειακού περιεχομένου.

Η διοίκηση κάνει λόγο για «αναβάθμιση», και «ισχυροποίηση» της ΕΡΤ3, αγνοώντας ότι «η συνεχιζόμενη δραματική μείωση του συνολικού χρόνου παραγόμενου ενημερωτικού και άλλου προγράμματος από την ΕΡΤ3 και η μετατροπή της σε ανταποκριτικό γραφείο του ΕΡΤnews, υπονομεύει έμπρακτα την ίδια την ύπαρξη του τρίτου καναλιού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσβάλοντας παράλληλα την επαγγελματική αξιοπρέπεια των εργαζόμενων», όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

Στο ψήφισμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ3, τονίζεται ότι,

«Κοινή μας θέση είναι ότι το ΕΡΤNEWS δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη βίαιη συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, για την υποβάθμιση του ρόλου της σε δορυφορικό πάροχο περιορισμένου ειδησεογραφικού περιεχομένου και για την ουσιαστική κατάργηση της οργανωτικής υπόστασης της».

Επιπλέον είναι σημαντικό το στοιχείο που αναφέρουν και οι εργαζόμενοι ότι, «η ΕΡΤ3 είναι και θα παραμείνει το περιφερειακό μέσο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με πανελλαδική εμβέλεια και έδρα τη Θεσσαλονίκη και να μην ακυρωθεί ο ρόλος που αναλογεί στην ιστορία και την αποστολή της» και για το σκοπό αυτό καλούν «τους πολίτες, τους κοινωνικούς, παραγωγικούς, πολιτιστικούς, μορφωτικούς, επιστημονικούς φορείς, τον κόσμο της εργασίας, τις συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας και τους να ενώσουν τη φωνή τους, με τις διεκδικήσεις μας».

Όλα στην Αθήνα

Σε όλα αυτά δεν πρέπει να παραβλέπουμε, τη διαρκή ροπή του κέντρου στο συγκεντρωτισμό. Ειδικά στην περίπτωση αυτή που μιλάμε για ενημέρωση, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ο κεντρικός έλεγχος της πληροφορίας, περιορίζει κάθε ενδεχόμενο μετάδοσης κάποιας μη επιθυμητής είδησης.

Το αποτέλεσμα είναι η ΕΡΤ3 από το μοναδικό πανελλαδικής εμβέλειας δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με έμφαση στην περιφέρεια και τα Βαλκάνια, να μετατρέπεται σε έναν τηλεοπτικό σταθμό μετάδοσης εξωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ, χωρίς σύνδεση με την κοινωνία και τους φορείς.

Ακόμη και στις αθλητικές μεταδόσεις που στηρίχτηκε το πρόγραμμα την προηγούμενη τριετία, αφορά διοργανώσεις «δεύτερης» διαλογής (π.χ. Super League 2) και όχι σημαντικά αθλητικά γεγονότα (παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου κ.ά.). Ουσιαστικά δηλαδή μετατράπηκε η ΕΡΤ3 σε ένα «αδειανό πουκάμισο».

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα όπως καταγράφονται στο ψήφισμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ3 αναφέρουν μεταξύ άλλων:

  • Την ενδυνάμωση της σχέσης της με τη Θεσσαλονίκη, την περιφέρεια και την κοινωνία.
  • Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος, με πολυθεματικό περιεχόμενο (ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, μορφωτικό, πολιτιστικό, αθλητικό) και με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.
  • Την αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM.
  • Την διατήρηση των οργανωτικών μονάδων της ΕΡΤ3, στο πλαίσιο του υπηρεσιακού οργανισμού, με το σύνολο του προσωπικού και με πλήρεις αρμοδιότητες.
  • Τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, πολυφωνική δημόσια ραδιοτηλεόραση, απαγκιστρωμένη από την εκάστοτε κυβερνητική κηδεμονία.
  • Την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς αποκλεισμούς, σε όλα τα μέσα και τις δομές της ΕΡΤ.
  • Την ενίσχυση όλων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ και την αναβάθμιση των ραδιοφωνικών προγραμμάτων τους.
  • Την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την εφαρμογή της ΣΣΕ και την πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, όχι με μονομελή εξωτερικά συνεργεία.

Η ΕΡΤ3 μετά την επαναλειτουργία της από τη διετία του «μαύρου» το 2015, διεκδικεί και πρέπει επιτέλους να αποκτήσει αυτόνομο και αυτοτελές, πλαίσιο λειτουργίας. Το ίδιο ισχύει και για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της, για την οποία καιρός είναι να ανατεθεί η διοίκησή της σε ανεξάρτητη Αρχή και να φύγει επιτέλους από το στενό κυβερνητικό έλεγχο που πάντα έχει και το γραφείο του πρωθυπουργού στο οποίο υπάγεται από το 2019.

* Ο Βασίλης Πεκλάρης είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 και ταμίας της ΕΣΗΕΜΘ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!