Αρχαίο επάγγελμα

Απ’ όπου και να τους πιάσεις βρωμάνε. Οι αιτούντες στο ΣτΕ την ακύρωση της απόσπασης των αρχαιοτήτων από το σταθμό μετρό στη Θεσσαλονίκη που μεθοδεύτηκε από την υπουργό Πολιτισμού κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι δύο από τους συμμετέχοντες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που έδωσε το πράσινο φως είναι καταφανώς διαπλεκόμενοι. Ο μεν καθηγητής Μιχάλης Τιβέριος έχει εισπράξει ως σύμβουλος 80.000 ευρώ από την Αττικό Μετρό Α.Ε., ο δε Μανόλης Κορρές δεν απείχε με δεδομένο ότι ο αδελφός του Δημήτρης Κορρές, μηχανικό, διεκδικούσε, και πήρε τελικά, το έργο της απόσπασης!
Μπροστά στην απληστία ασυγκράτητοι, απαξάντες!
Ρένος Φέρμας

Χειμώνας βαρύς, σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη

Χαιρετίσματα απ’ τον Ειρηνικό

Μετά την θριαμβευτική επανεκλογή της, η Τζασίντα Άρντερν, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και όχι της Βόρειας Ζηλανδίας (new είναι και όχι north, κύριε Μητσοτάκη!), εξέπληξε κόσμο και κοσμάκη μέσα κι έξω από τη νησιωτική χώρα της που βρίσκεται με κοντά πέντε εκατομμύρια κατοίκους στον Ειρηνικό Ωκεανό, αναθέτοντας πέντε υπουργεία στη νέα της κυβέρνηση σε ιθαγενείς Μαορί και τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού σε γνωστό ομοφυλόφιλο πολιτικό. Μάλιστα, η ανάρτηση της συγγραφέως Ολίβια Πίρσον σε tweet ότι το τατουάζ στο πρόσωπο της Νανάια Μαχούτα που ανέλαβε το πολύ σημαντικό πόστο του υπουργείου Εξωτερικών, είναι «άσχημο και απολίτιστο», ενώ προέρχεται από την παράδοση των Μαορί, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις γιατί θύμισε ότι ο ρατσισμός έχει κι αυτός τις ρίζες του βαθιά.
Ελένη Χαρμοπούλου

Ποια είναι η Τζο;

Γνωρίζετε την Τζο Γιόργκενσεν; Το πιθανότερο είναι όχι κι ούτε θα μπείτε στον κόπο να ψάξετε ποια είναι αν και παίρνει πάνω από 1% στις περιπετειώδεις αμερικάνικες εκλογές. Μικρό αλλά όχι ασήμαντο ποσοστό σε τόσο πολωμένη αντιπαράθεση. Σημαντικό γιατί αντιστοιχεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους και καθοριστικό γιατί εάν δεν είχε πάρει μέρος η Γιόργκενσεν, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι ψήφοι της θα πήγαιναν στον Τραμπ, με τον οποίο συμφωνεί για μικρότερο ρόλο του κράτους και μεγαλύτερη ελευθερία στο επιχειρείν, γεγονός που ίσως θα του έδινε τις λίγες επιπλέον ψήφους που χρειαζόταν στις πολιτείες που η διαφορά τους είναι οριακή για να νικήσει τον Μπάιντεν. Τελικά, η αμελητέα πανεπιστημιακός με καταγωγή από τη Δανία, που έχει και θετικά στο πρόγραμμά της που δεν θα άρεσαν καθόλου στον Τραμπ, περνάει αδίκως απαρατήρητη.
Μαίρη Λελάκη

Αγία κληρονομιά

Η μετατροπή από τζαμί σε μουσείο τη δεκαετία του 1930 σηματοδότησε μια αλλαγή στην προσέγγιση αυτού του ξεχωριστού μνημείου από την κοσμική Τουρκική Δημοκρατία. Η μουσειακή του λειτουργία επέτρεψε την έρευνα και ανάδειξη των ψηφιδωτών και άλλων στοιχείων του. Για μένα η Αγία Σοφία είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, πολιτιστικό αγαθό που πρέπει να σεβόμαστε και να φροντίζουμε. Οι αξίες της δεν πρέπει να διακυβεύονται από πολιτικές παρεμβάσεις.
(από συνέντευξη της Ζεϊνέπ Αχούνμπαϊ, καθηγήτριας Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης, στην «ΕφΣυν»)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!