Όταν οι δάσκαλοι ξεχωρίζουν

Σε μια εποχή που οι πανεπιστημιακοί γενικώς σιωπούν, το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου έβγαλε μια ανακοίνωση-καταπέλτη, στην οποία δεν μασάει τα λόγια του, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Πιστή στο δουλικό προφίλ απέναντι στις επιταγές της ΕΕ και της κατάπτυστης συμφωνίας για το προσφυγικό, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε εδώ και μέρες την επίταξη ιδιωτικών και κοινοτικών/δημοτικών εκτάσεων στα νησιά μας για να χτίσει κλειστού τύπου στρατόπεδα, στην ουσία για να κτίσει φυλακές και να εγκλωβίσει για πάντα τους μετανάστες στα νησιά, μέσα από διαγωνισμούς express, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα γνωστών και μη εξαιρετέων κατασκευαστικών ομίλων.
Κι ενώ θα μπορούσαν με την ίδια καταπληκτική ταχύτητα (έστω και με τους ίδιους τρόπους «ανάθεσης») να χτιστούν δύο τουλάχιστον ακόμη φοιτητικές εστίες στα νησιά, για να παρέχεται στέγη σε περισσότερους-ες φοιτητές-τριες, χτίζονται Αλκατράζ και Γκουαντάναμο. Κι ενώ θα μπορούσαν να προσλάβουν περισσότερο ιατρικό προσωπικό για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και να αγοράσουν περισσότερα ασθενοφόρα, στέλνουν κόσμο για νοσηλεία από ξύλο και χημικά. Κι ενώ θα μπορούσαν να βάλουν σχολικά πούλμαν για την μεταφορά των μαθητών και μαθητριών, αυτοί χτίζουν φυλακές και ασκούν άγρια βία και καταστολή σε όποιον αντιστέκεται! […]
Εμείς, οι πανεπιστημιακοί του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ζούμε και εργαζόμαστε σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Λήμνο και Σύρο, στεκόμαστε αλληλέγγυα και προχωράμε μαζί με τους συμπολίτες μας, τους φοιτητές μας και τις φοιτήτριές μας σε Λέσβο και Χίο που αντιμετωπίζουν την αγριότητα της κρατικής βίας. Καλούμε τους συναδέλφους μας σε όλα τα νησιά να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται και να απαιτήσουν […] (εν κατακλείδι) να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙΙ» και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
ΔΕΠ Πανεπιστήμιου Αιγαίου

Ολλανδία: Ρατσισμός απ’ το βάδισμα

Κατά τη διάρκεια των συνοριακών ελέγχων, η αστυνομία των συνόρων επιλέγει, μεταξύ άλλων, τους ανθρώπους ανάλογα με την εμφάνιση, το χρώμα του δέρματος ή την προέλευσή τους (εθνότητα). Αυτό καθορίζει, εν μέρει, εάν κάποιος απομακρύνεται ή όχι από την ουρά αναμονής. Η ολλανδική συνοριακή αστυνομία εφαρμόζει επίσης γενικά «προφίλ κινδύνου» που περιλαμβάνουν την εθνότητα, όπως «άνδρες που περπατούν γρήγορα, είναι καλά ντυμένοι και δεν μοιάζουν με Ολλανδούς». Πρόκειται για διακρίσεις που σχετίζονται με την εθνοτική καταγωγή, μια μορφή διακρίσεων που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ολλανδικό δίκαιο, και επομένως απαγορεύεται.
Στην κατάθεση αυτής της αγωγής, οι ενάγοντες/ουσες ζητούν από το δικαστήριο να θέσει ένα όριο και να απαγορεύσει στο κράτος να επιτρέπει στην ολλανδική συνοριακή αστυνομία να χρησιμοποιεί την εθνότητα στις αποφάσεις επιλογής, και να την ενσωματώνει σε «προφίλ κινδύνου» που σχετίζονται με την εθνοτική καταγωγή.
Διεθνής Αμνηστία, Controle Alt Delete, Public Interest Litigation Project, PILP-NJCM (Διεθνής Επιτροπή Δικαστών), RADAR(Οργανισμός κατά των διακρίσεων)

 

Πάμε καλά;

Στην ευρωπαϊκή Κροατία, σε μια πόλη γιόρτασαν τις απόκριες καίγοντας το ομοίωμα ενός γκέι ζευγαριού με το παιδάκι τους με τους παρευρισκόμενους να χειροκροτούν και να ανεβάζουν στο facebook και στο youtube τον άθλιο άθλο τους!
Οι Κροατία απαγορεύει τις διακρίσεις, αλλά έχει βάλει στο καινούργιο Σύνταγμά της διάταξη που απαγορεύει τους γάμους μεταξύ ομόφυλων μετά το αποτέλεσμα του σχετικού δημοψηφίσματος που η καθολική εκκλησία κέρδισε σε βάρος των προοδευτικών ανθρώπων που σήμερα απειλούνται ακόμα και με πυρπόληση. Βέβαια, ο πρόεδρος της Κροατίας καταδίκασε απερίφραστα το συμβάν, αλλά το μίσος στην ψυχή του 66% των συμπατριωτών του δεν μπορεί να αλλάξει. Κι όταν αυτά γίνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους, τι να περιμένουν οι άνθρωποι σε ακόμα πιο συντηρητικές κοινωνίες αλλαχού…
Από το περιοδικό Antivirus


Συλλυπητήρια

Η συντακτική επιτροπή του Δρόμου απευθύνει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Γιώργου Πιτουρόπουλου, που «έφυγε» τη Δευτέρα 2 Μαρτίου. Ο Γιώργος Πιτουρόπουλος εντάχθηκε ως φοιτητής στο αντιδικτατορικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και πήρε μέρος σε όλες τις μεγάλες στιγμές του αγώνα ενάντια στη χούντα. Το 1978 πρωτοστάτησε στην αποχώρηση μεγάλου τμήματος της νεολαίας από το ΚΚΕ εσωτ. και στη συγκρότηση της Β΄ Πανελλαδικής, της οποίας ήταν γραμματέας. Στα χρόνια 1983-1990 εξέδιδε το περιοδικό «Σχολιαστής», ενώ αργότερα αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον εκδοτικό χώρο μέσα από τη «Μέδουσα». Ήταν ένας άνθρωπος σεμνός, καλότροπος και ανιδιοτελής, και γι’ αυτό πολύ αγαπητός. Θα λείψει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!