Σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν έγινε δίωρη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, όπου συζητήθηκαν θέματα όπως προσφυγικό, έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, οικονομικές συνεργασίες, κυπριακό.

Εντυπωσιακά παραμένουν ο τόνος και το ύφος της ελληνικής πλευράς να είναι πρόθυμη να εξευμενίσει το καθεστώς της Τουρκίας και τον Ερντογάν και ο ανοικτά εκβιαστικός τρόπος που ο τελευταίος θέτει τα ζητήματα από την πλευρά του. Για παράδειγμα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Ερντογάν «δεν έδειξε δυσαρέσκεια» όταν του ειπώθηκε από τον Τσίπρα ότι αρχικά έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου για 3 από τους 8 στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο τον Αύγουστο στην Αλεξανδρούπολη, προσθέτοντας ακόμα πως «οι εμπλεκόμενοι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα». Ίσως να «έδειχνε ευχαρίστηση» αν έπαιρνε αμέσως και σε πακέτο και τους 8… Το άσυλο έχει πάει περίπατο στη μεταδημοκρατία…

Ακόμα πιο ενδεικτική είναι η κυνική απάντηση του Ερντογάν στο να τηρεί η Τουρκία τις συμφωνίες για το προσφυγικό: «η συμφωνία αυτή εξαρτάται και από τη σχέση των δύο πλευρών». Τόσο απλά. Το προσφυγικό παραμένει ένα όπλο στα χέρια του Ερντογάν και όποτε νομίζει θα ανοίγει την κάνουλα κι όποτε «οι σχέσεις θα είναι καλές», θα το σκέφτεται καλύτερα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!