Με ιδιαίτερο τρόπο επέλεξε να τιμήσει το απόλυτα εκλογικό –και αυτοδιοικητικό– 2019 το «Ανυπότακτο Αγρίνιο», αριστερή δημοτική κίνηση που εκπροσωπείται στον Δήμο Αγρινίου. Το «Ημερολόγιο Αγρινίου 2019» είναι αφιερωμένο στη Λαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως θεσμοθετήθηκε στην Ελεύθερη Ελλάδα την περίοδο 1942-1945, εγκαθιδρύοντας πρωτόγνωρους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, αποκέντρωσης και λαϊκού ελέγχου.

Συνεχίζοντας τη μικρή παράδοση που έχει δημιουργήσει με τα προηγούμενα ιστορικά ημερολόγια –για τον καπνό, το καπνεργατικό κίνημα, τη ματωμένη Μ. Παρασκευή του 1944– το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» προβάλλει μέσα από το φετινό ημερολόγιο άγνωστες πτυχές της οργάνωσης της λαϊκής εξουσίας στην Ελεύθερη Ελλάδα από τις δυνάμεις της ΕΑΜικής αντίστασης. Διότι πριν τον «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη» ή τον «Κλεισθένη», όπως είναι τα ευφάνταστα ονόματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών μεταρρυθμίσεων, υπήρξε ο «Κώδικας Ποσειδών», σχέδιο εγκαθίδρυσης Άμεσης Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Δικαιοσύνης στις απελευθερωμένες περιοχές, που στη συνέχεια έγινε ένας λεπτομερής «Κώδικας Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Δικαιοσύνης στη Στερεά Ελλάδα». Το «Ημερολόγιο Αγρινίου», με κείμενα των Λευτέρη Τηλιγάδα και Κώστα Λάμπου, υπενθυμίζει τις ριζοσπαστικές δομές που εγκαθιδρύθηκαν εκεί, ενώ το δεύτερο μέρος του είναι αφιερωμένο στην ΕΑΜική Λαϊκή Αυτοδιοίκηση του Αγρινίου (Σεπτέμβρης 1944–Μάρτης 1945) και περιλαμβάνει άγνωστα πρακτικά και αποφάσεις που αφορούν από κρίσιμα πολιτικά ψηφίσματα μέχρι τη διοικητική καθημερινότητα του δήμου.

INFO

Το «Ημερολόγιο Αγρινίου 2019» έχει επιμεληθεί ο Λευτέρης Τηλιγάδας. Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία: Χριστοδουλόπουλου (Παπαστράτου 10), Επίκουρος(Πλατεία Σουλίου), «Η Λέσχη του Βιβλίου,(Αναστασιάδη 2), Μαργαρίτη (Δημοτσελίου 17-19), Ξενόγλωσσο (Καζαντζή 25) και σε επιλεγμένα καφέ στο κέντρο του Αγρινίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!