Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές σηματοδοτούν μια νέα περίοδο στην ιστορία του θεσμού. Σήμερα η «αυτοδιοίκηση» είναι πλέον μόνο κατ’ όνομα τέτοια. Οι δήμοι και οι περιφέρειες στην εποχή του «Καλλικράτη» μετατρέπονται σε τοπικά κράτη, αποκομμένα από και ουσιαστικά ενάντια στους κατοίκους. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι πολλαπλά χρήσιμη μια ιστορική αναδρομή στην αυτοδιοίκηση και στη διαδρομή της Αριστεράς μέσα σε αυτήν.
Μετά από μια αναγνωριστική πορεία στους δρόμους της Αθήνας στα γεγονότα των Ιουλιανών το καλοκαίρι του 1965, αυτό το δεύτερο μας αφιέρωμα είναι και η πραγματική έναρξη του ταξιδιού μας.  Οι Δρόμοι της Ιστορίας διευθύνονται από μια συντακτική ομάδα ιστορικών και φιλοδοξούν να συναντήσουν στη διμηνιαία έκδοση τους, πολλούς και ιδιαίτερα νεότερους ερευνητές και να αποτελέσουν βήμα προβολής της ιστορικής έρευνας και διαλόγου πάνω σε αυτήν.  Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ζητήματα ελληνικά και διεθνή, παλιότερα και νεώτερα και ακόμη με αφορμή τα αφιερώματά μας, να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με καθέναν που θεωρεί την ιστορία και τη γνώση της σημαντική υπόθεση.
Στο παρόν αφιέρωμα θα βρείτε μια επισκόπηση της ιστορίας της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα στον 19ο και τον 20ό αιώνα, καθώς και άρθρα για την αυτοδιοικητική περιπέτεια της Αριστεράς στο Μεσοπόλεμο, την Κατοχή, τον Εμφύλιο και στα ταραγμένα μετεμφυλιακά χρόνια. Ακόμα θα βρείτε συνέντευξη μιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας της αυτοδιοικητικής Αριστεράς, του επί πολλά χρόνια δημάρχου Ανωγείων Γιώργη Κλάδου και παράλληλα την πορεία της γυναίκας στην ελληνική αυτοδιοίκηση. Σας καλωσορίζουμε στη δεύτερη διαδρομή μας. 
Αποκέντρωση εναντίον συγκεντρωτισμού: η θεσμική ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα έως τη δεκαετία του 1980, των Δημήτρη Στεμπίλη-Δέσποινας Γρηγοριάδου.
Καβάλα 1934: Η σύγκρουση δύο κόσμων, του Νίκου Καραγιαννακίδη.
Συνέντευξη του Γιώργη Κλάδου στην Βασιλική Λάζου: “Ο ρόλος της Αριστεράς στάθηκε καθοριστικός στη μακρά διαδρομή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση“.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!