Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Στις 11 Οκτωβρίου 2011, η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς κατέληξαν σε μια συμφωνία όπου 1.027 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι, σε αντάλλαγμα τον αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη Gilad Shalit, μια πολύ αναμενόμενη εξέλιξη για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, τις οικογένειές τους και την παλαιστινιακή κοινωνία.
Όμως, μόνο οι 27, από τις συνολικά 35 γυναίκες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλήφθηκαν στην αρχική λίστα των κρατούμενων που θα απελευθερωθούν, παρά τη συμφωνία με το Ισραήλ ότι όλες οι γυναίκες πολιτικοί κρατούμενοι θα συμπεριληφθούν στην ανταλλαγή. Άλλο σημαντικό είναι ότι από τους 477 κρατούμενους που θα ελευθερωθούν, οι 205 δεν θα ενωθούν με τις οικογένειες τους, μια και με την απελευθέρωσή τους υπάρχει το ενδεχόμενο απέλασης ή μεταφοράς, που και τα δύο είναι αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο. Από τους κρατούμενους της Δυτικής Όχθης, ανάμεσά τους κι εκείνοι από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι 18 θα μεταφερθούν στην Λωρίδα της Γάζας για τρία χρόνια, ενώ άλλοι 146 θα εξαναγκαστούν να μετακινηθούν σε μόνιμη βάση. Επιπλέον, 41 κρατούμενοι, ανάμεσα τους και μια γυναίκα, θα απελαθούν από τα κατεχόμενα, σε άγνωστη προς το παρόν χώρα.
Σύμφωνα με τον Sahar Francis, διευθυντή του Addameer, η εξορία τους, είτε στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει αποκλειστεί ερμητικά από τα υπόλοιπα κατεχόμενα εδάφη ή έξω από τα κατεχόμενα «ουσιαστικά εξυπηρετεί στο να επεκταθεί η προγενέστερη απομόνωσή τους από την πατρίδα τους και τις οικογένειες τους και σε μερικές περιπτώσεις μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εκτίουν και δεύτερη ποινή φυλάκισης». Η παράνομη απέλαση ή μεταφορά αποτελεί σοβαρή παραβίαση της 4ης Συνθήκης της Γενεύης και θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου. Δεδομένης της ασυμμετρίας δυνάμεων, ούτε η πιθανή «συγκατάθεση» των κρατουμένων, ούτε το γεγονός ότι η συμφωνία διαπραγματεύθηκε μια Παλαιστινιακή Αρχή, μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για τις απελάσεις, καθώς έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα των άρθρων 7, 8 και 47 της 4ης Συνθήκης της Γενεύης, που αναφέρονται στο απαραβίαστο της προστασίας που παρέχει η Συνθήκη.
Αυτοί οι πολιτικοί κρατούμενοι, συνελήφθησαν σύμφωνα με τις ισραηλινές στρατιωτικές οδηγίες που ποινικοποιούν κάθε μορφή εναντίωσης στην κατοχή. Δικάστηκαν σε ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια που δεν τηρούν τους διεθνείς διαδικαστικούς κανόνες ή κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη. Κρατούνται σε σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες που πρόσφατα τους οδήγησαν στο να ξεκινήσουν επ’ αόριστον απεργία πείνας. Πριν σβήσει η προσοχή που τράβηξαν εξαιτίας της ανταλλαγής, είναι επιτακτική ανάγκη να απαιτήσουμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση στα βάσανα του, με την μορφή της άνευ όρων απελευθέρωσης και σε συμφωνία με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.  

Πηγή: addameer.info
Περισσότερα στο r-freepalestine.blogspot.com
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!