Το Ισραήλ αποφυλάκισε 26 Παλαιστίνιους κρατούμενους που βρίσκονταν στις κατοχικές φυλακές πριν από τις Συμφωνίες του Όσλο.

Η αποφυλάκιση έγινε ως μέρος της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ, ΗΠΑ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ταυτόχρονα με την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ισραήλ θα αποφυλακίσει Παλαιστίνιους κρατούμενους σε τέσσερα στάδια, σε μια περίοδο 9 μηνών, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα παγώσει την οικοδόμηση παράνομων εποικισμών.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, Ίσα Καράκε, δήλωσε σε μια τελετή υποδοχής των αποφυλακισθέντων, ότι η ΟΑΠ ποτέ δεν θα υπογράψει μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ αν δεν διασφαλίσει την αποφυλάκιση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων.
Σύμφωνα με τον σύλλογο υποστήριξης κρατουμένων Addameer, πριν από την αποφυλάκιση υπήρχαν 5.007 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 137 διοικητικά κρατουμένων, 12 γυναικών και 180 ανηλίκων.
Μαζί με την αποφυλάκιση, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα σχέδια οικοδόμησης εποικισμών, που περιλαμβάνουν την κατασκευή 1.500 οικιστικών μονάδων πέρα από την Πράσινη Γραμμή, στον εποικισμό Ραμάτ Σλόμο. Πέρα από τις νέες μονάδες, το σχέδιο επιτρέπει στους τωρινούς ιδιοκτήτες στον εποικισμό αυτό, να επεκτείνουν τα διαμερίσματά τους έως και κατά 50 τετραγωνικά μέτρα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε, επίσης, την εγκαθίδρυση ενός κέντρου επισκεπτών κοντά στο Εθνικό Πάρκο στο Σιλουάν και την επανάληψη της διακοπείσας οικοδόμησης ενός εθνικού πάρκου στις πλαγιές του Όρους Σκόπους, το οποίο θα εμποδίσει τη φυσική ανάπτυξη των γύρω αραβικών γειτονιών.
Όπως επισημαίνει ο Σέρχιο Γιάχνι του Κέντρου Εναλλακτικής Πληροφόρησης (AIC), Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συναντιούνται συχνά από τα τέλη Ιουλίου, στο πλαίσιο μιας εννιάμηνης διαδικασίας διαπραγμάτευσης προς μια τελική συμφωνία. Ισραηλινές πηγές διαμαρτύρονται ότι οι διαπραγματευτές έχουν αποτύχει να παράγουν αποτελέσματα, καθώς και οι δύο πλευρές επικεντρώνονται στο να επιμένουν στις θέσεις τους παρά να κάνουν συμβιβασμούς.
Οι Παλαιστίνιοι, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ έχει την σκληρότερη διαπραγματευτική στάση που είχε από πριν από τις Συμφωνίες του Όσλο το 1993. «Η τωρινή ισραηλινή διαπραγματευτική θέση είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 χρόνων» δήλωσε ο Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο, κορυφαίος αξιωματούχος της ΟΑΠ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «απτή πρόοδος» στις συνομιλίες που ξανάρχισαν τον Ιούλιο μετά από παύση τριών χρόνων. «Θέλουν πρώτα ασφάλεια και τα σύνορα της Παλαιστίνης να καθοριστούν σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, οι οποίες ποτέ δεν τελειώνουν και αυτό υπονομεύει τη δυνατότητα εγκαθίδρυσης ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους», λέει ο Άμπεντ Ράμπο, γ.γ. της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ.
Εμείς, απλά, να προσθέσουμε ότι καθώς οι συνομιλίες διαιωνίζονται, το Ισραήλ δημιουργεί νέα τετελεσμένα επί του εδάφους και το όποιο κέρδος των Παλαιστινίων από τις αποφυλακίσεις, μπορεί να εξανεμιστεί ανά πάσα στιγμή με συλλήψεις των ίδιων ή άλλων, που κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!