του Σέρτζιο Καράρο*

 

Κλείνει τις πόρτες στον Γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέει στον Πάπα πώς πρέπει να γίνει η αναπαράσταση του μαρτυρίου του Χριστού προς τον Γολγοθά, και έχει παγώσει τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Πηγαίνει χέρι-χέρι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία… αλλά θέλει πάση θυσία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δύο ανόητοι, η Φον Ντερ Λάιεν και ο Μπορέλ, του έφεραν, αυτοπροσώπως μάλιστα, την πρόσκληση.

Τα σχόλια του Ζελένσκι και η στάση των απεσταλμένων του στην Ευρώπη θα έπρεπε να προκαλούν ανατριχίλα αντί για χειροκροτήματα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά έχουν εκκολάψει το αυγό του φιδιού, και τώρα αυτό τυλίγεται γύρω τους και ρίχνει τις πρώτες δαγκωματιές του. Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο κύκλος του, ο οποίος φτάνει μέχρι τους μελανοχίτωνες, αισθάνονται τώρα ότι έχουν «τον Θεό με το μέρος τους»: Gott mit uns. Όπως η ναζιστική Γερμανία.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποδαυλίζουν έναν πόλεμο και ένα φυτώριο εθνικιστών και νεοναζί, το οποίο βρίσκει ανοιχτούς δρόμους και διευκολύνσεις που αφήνουν άναυδο οποιονδήποτε διαθέτει στοιχειώδη λογική. Πρόκειται για μια ολοφάνερη προσπάθεια να ματαιωθεί κάθε φιλοδοξία για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Υποδείξεις στον Πάπα, «πόρτα» στον Γερμανό πρόεδρο

Η ουκρανική πρεσβεία στην Αγία Έδρα αμφισβήτησε ακόμη και την απόφαση του Βατικανού να βάλει μια ουκρανική και μια ρωσική οικογένεια να μεταφέρουν μαζί τον σταυρό στην αναπαράσταση της πορείας προς τον Γολγοθά, τη Μεγάλη Παρασκευή στο Κολοσσαίο, στην οποία προΐσταται ο Πάπας. «Η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα», δήλωσε ο πρέσβης Αντρίι Γιούρας, «κατανοεί και συμμερίζεται τη γενική ανησυχία στην Ουκρανία και σε πολλές άλλες κοινότητες σχετικά με την ιδέα να βάλουμε Ουκρανές και Ρωσίδες να σηκώσουν μαζί τον Σταυρό»…

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κηρύχθηκε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στο Κίεβο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ήταν ο ίδιος ο αρχηγός του γερμανικού κράτους που παραδέχθηκε ότι σχεδίαζε επίσκεψη στην Ουκρανία μαζί με τον πρόεδρο της Πολωνίας και τους προέδρους των τριών Βαλτικών Δημοκρατιών, για να δώσουν «ένα ισχυρό σημάδι ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», αλλά του είπαν όχι. «Όλοι γνωρίζουμε τους στενούς δεσμούς του Σταϊνμάγερ με τη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κίεβο», δήλωσε Ουκρανός διπλωμάτης στην Bild.

Στη συνέχεια ήρθε και η επίσημη απόρριψη από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο λόγος της απόρριψης είναι η στάση του Σταϊνμάγερ για άνοιγμα προς τη Ρωσία, την οποία αυτός τηρεί εδώ και πολλά χρόνια στο πλαίσιο της ιστορικής Ostpolitik της Γερμανίας, και η ανοιχτή υποστήριξή του, τα τελευταία χρόνια, στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

«Gott mit uns» (Μεθ’ ημών ο Θεός): πρόκειται για γερμανικό πολεμικό σύνθημα που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Τεύτονες ιππότες και, διαμέσου της χιτλερικής Βέρμαχτ, παρέμεινε σε χρήση στη Γερμανία έως και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ αφίσα από την ομώνυμη ιταλογιουγκοσλαβική ταινία του 1970, η οποία αναφέρεται στην πραγματική ιστορία δύο Γερμανών ναυτών που παραδόθηκαν στους Καναδούς κατά την απελευθέρωση της Ολλανδίας το 1945. Οι δύο «δικάστηκαν» από τους ναζί συγκρατουμένους τους και εκτελέστηκαν (με τη συναίνεση του Καναδού διοικητή του στρατοπέδου αιχμαλώτων) όταν αποκαλύφθηκε ότι είχαν λιποτακτήσει από το γερμανικό πολεμικό ναυτικό…

Ο Ζελένσκι φτύνει κατάμουτρα τις άρχουσες τάξεις της Ε.Ε.

Και όχι μόνο αυτό. Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στο λιθουανικό κοινοβούλιο (δεν έχει προσκληθεί ακόμη να μιλήσει στο ριάλιτι «Η Ωραία και ο Φύτουλας»…), είπε ότι «αν δεν υπάρχει ακόμη σαφής θέση για το ρωσικό φυσικό αέριο, τότε δεν μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα ότι η Ευρώπη έχει κοινή βούληση να σταματήσει τα ρωσικά στρατιωτικά εγκλήματα για να εξαναγκάσει τη Ρωσία σε ειρήνη». «Δεν μπορούμε να περιμένουμε την ανάπτυξη του έβδομου ή του όγδοου ή του ένατου, δέκατου, εικοστού πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να λάβουμε πραγματικά ισχυρές αποφάσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στην έκκληση για όπλα, όπλα, όπλα.

Είπε συγκεκριμένα: «Αυτοί που δεν μας βοηθούν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους θανάτους των Ουκρανών… Υπεύθυνοι είναι όσοι εξακολουθούν να κρατούν στο οπλοστάσιό τους τα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία. Ευθύνη που θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Αν είχαμε αεροσκάφη, βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, θα μπορούσαμε να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο». Έτσι, ενώ οι αδρανείς άρχουσες τάξεις της Ε.Ε. του προσφέρουν μια πρόσκληση να ενταχθεί σε αυτές, ο Ζελένσκι συνεχίζει να τις φτύνει κατάμουτρα και να συσσωρεύει εκβιαστικά εξοπλισμούς και πολιτική συναίνεση.

Αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτός ο πόλεμος, ο οποίος είναι καταστροφικός λόγω και των εκτεταμένων επιπτώσεων που θα έχει στο μέλλον, πρέπει να σταματήσει τώρα, και να μην επιτραπεί η κλιμάκωσή του (που υποστηρίζεται σθεναρά από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ουκρανία). Αυτό θα επιτευχθεί επιβάλλοντας διαπραγματεύσεις και διαχωρίζοντας τις ευθύνες των λαών από αυτές των τυχοδιωκτικών και πολεμοκάπηλων κυβερνήσεων. Αυτή είναι η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων, πριν τα κατώφλια της φρίκης συνεχίσουν να ανεβαίνουν καθημερινά, μέχρι να βυθιστούμε στη δίνη της Ευρώπης του 1930.

 

Όποιος δεν χειροκροτά ΗΠΑ και Ζελένσκι είναι «φιλοπουτινικός»

Ένα είδος αναποδογυρισμένης ιστορίας βλέπει το δάχτυλο να δείχνει ότι η απειλή βρίσκεται στη Ρωσία και να δαιμονοποιεί τον Πούτιν (του οποίου οι φιλοδοξίες εξουσίας φαίνεται να περιορίζονται μάλλον στον μετασοβιετικό χώρο). Όμως την ίδια στιγμή, ακριβώς μέσα στην Ευρώπη, υποδαυλίζεται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ένας πόλεμος και ένα φυτώριο εθνικιστών και νεοναζί – το οποίο βρίσκει ανοιχτούς δρόμους και διευκολύνσεις που αφήνουν άναυδο οποιονδήποτε διαθέτει στοιχειώδη λογική. Πρόκειται για μια ολοφάνερη προσπάθεια να ματαιωθεί κάθε φιλοδοξία για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την άλλη, όσοι προσπαθούν να επισημάνουν αυτόν τον κίνδυνο, απορρίπτονται και φιμώνονται στο όνομα ενός αναθέματος στον φιλοπουτινισμό – κατηγορία που απευθύνεται πλέον σε ένα ευρύ φάσμα, το οποίο εκτείνεται από τον δημοσιογράφο Λούτσιο Καρατσιόλο μέχρι τον Πάπα, κι από την Εθνική Ένωση των Παρτιζάνων της Ιταλίας μέχρι την καθολική εφημερίδα Avvenire. Η αυτοπεποίθηση με την οποία μια εικοσάδα Ουκρανών εισέβαλε εκφοβιστικά σε μια ομιλία της συγγραφέως Σάρα Ρετζινέλα στη Σενιγκάλια είναι ενδεικτική του πώς το αυγό του φιδιού του ουκρανικού υπερεθνικισμού επωάζεται ακόμη και στην περιφέρεια της χώρας μας, χωρίς να συναντά εμπόδια από θεσμικής πλευράς.

Για άλλη μια φορά θα πρέπει οι αντιφασίστες να δημιουργήσουν ένα φράγμα, με κάθε τρόπο, στην Ιταλία και την Ευρώπη.

 

* Ο Σέρτζιο Καράρο είναι ηγετικό στέλεχος του ιταλικού Δικτύου των Κομμουνιστών και διευθυντής του ιστότοπου εναλλακτικής ενημέρωσης Contropiano (contropiano.org), όπου και δημοσιεύθηκε στις 13/4/2022 το παρόν άρθρο του. Οι μεσότιτλοι και η λεζάντα είναι της Σύνταξης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!