Ήδη πριν το καθολικό Πάσχα η ουκρανική κυβέρνηση και πολλά Δυτικά ΜΜΕ είχαν επικρίνει την απόφαση του Βατικανού να βάλει μια ουκρανική και μια ρωσική οικογένεια να μεταφέρουν μαζί τον σταυρό στην αναπαράσταση της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά (βλ. «Gott mit uns», φύλλο 587). Τώρα μια νέα παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου προκαλεί στα Δυτικά επιτελεία αμηχανία και εκνευρισμό: ο Πάπας αποκάλυψε ότι έχει εκφράσει στη ρωσική κυβέρνηση την επιθυμία του να μεταβεί στη Μόσχα για να ζητήσει να σταματήσει ο πόλεμος, και ταυτόχρονα τόνισε ότι μία από τις αιτίες της αιματοχυσίας είναι η προκλητική επιθετικότητα του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία. Σχεδόν όλα τα εγχώρια ΜΜΕ αποσιώπησαν για μέρες τη συγκεκριμένη δήλωση, προτιμώντας να προβάλουν «κουτσομπολίστικα» τις επικρίσεις του Πάπα προς τον Πατριάρχη Μόσχας για τη στάση του υπέρ του Πούτιν. Δημοσιεύουμε εδώ ένα σχετικό σχόλιο του παλαίμαχου Ιταλού συνδικαλιστή Τζόρτζιο Κρεμάσκι*:

 

Σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στον διευθυντή της Corriere della Sera, ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει γνωστό ότι θα ήθελε να πάει στη Μόσχα, όχι στο Κίεβο, για να ζητήσει από τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο. Ο οποίος προκλήθηκε μεταξύ άλλων, λέει ο Ποντίφικας, «από το γάβγισμα του ΝΑΤΟ στις πύλες της Ρωσίας».

Πρωτοφανή λόγια, που κάνουν ακόμη πιο βαριά και οδυνηρή την υποταγή στο ΝΑΤΟ των πολεμοκάπηλών μας, με επικεφαλής τον Ντράγκι. Ο οποίος, σε αντίθεση με τον Πάπα, σίγουρα δεν σκοπεύει να πάει στη Μόσχα, αλλά θα πάει στην Ουάσιγκτον για να πάρει εντολές και στη συνέχεια στο Κίεβο για να μεταφέρει όπλα.

Εν τω μεταξύ, το ενιαίο κόμμα του πολέμου και της πολεμικής προπαγάνδας, μην μπορώντας να πει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι υπηρέτης του Πούτιν, θα προσπαθήσει να κρύψει ή να διαστρεβλώσει τα λόγια του.

Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πετύχει η πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου. Το ελπίζουμε, αλλά ξέρουμε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος, πρέπει να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση. Αφού γάβγισε, το ΝΑΤΟ τώρα δαγκώνει. Και, δάγκωμα με το δάγκωμα, ο σημερινός πόλεμος μετατρέπεται σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να ζητήσουμε από τον Πούτιν να σταματήσει, και να δώσουμε στην κυβέρνησή μας και στο κόμμα των πολεμοκάπηλων να καταλάβουν ότι ενεργούν ενάντια στη θέληση ενός τεράστιου μέρους του ιταλικού λαού.

Τέρμα η αποστολή όπλων, κατάπαυση του πυρός και πραγματικές διαπραγματεύσεις τώρα. Ναι, πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό με τον Πούτιν. Το λέει και ο Πάπας, αλλά πάνω απ’ όλα το λέει η λογική της ανθρωπότητας ενάντια στην τρέλα εκείνων που μας οδηγούν στον πυρηνικό πόλεμο.

 

* Ο Τζόρτζιο Κρεμάσκι έχει διατελέσει πρόεδρος της μαχητικής ιταλικής ομοσπονδίας μεταλλεργατών FIOM και εκπρόσωπος της οργάνωσης «Εξουσία στον Λαό» (Potere Al Popolo). Το σημείωμά του αυτό δημοσιεύθηκε στις 4/5/2022 στην ηλεκτρονική εφημερίδα Contropiano (contropiano.org).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!