Σε 330 ανέρχονται αυτή τη στιγμή οι οργανώσεις από όλο τον κόσμο οι οποίες συνυπογράφουν την καμπάνια υπέρ των εκατοντάδων Παλαιστινίων φοιτητών και φοιτητριών που έχουν φυλακιστεί από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις*. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του στη νέα γενιά της Κατεχόμενης Παλαιστίνης, προχωρώντας καθημερινά σε νέες συλλήψεις, βασανιστήρια και αυθαίρετες φυλακίσεις – περιλαμβανομένων φυλακίσεων επ’ αόριστον, χωρίς απαγγελία κατηγοριών και δίκη («διοικητική κράτηση»). Στις οργανώσεις που προστέθηκαν αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνεται η Παν-Νεπαλέζικη Αγροτική Ομοσπονδία, η Αμερικανική Ένωση Νομικών, το βραζιλιάνικο Κίνημα Ακτημόνων (MST), η Συνομοσπονδία Εργατών από την Τουρκία στην Ευρώπη (ΑΤΙΚ) κ.ά.

Δεδομένων και των περιορισμών σε όλο σχεδόν τον κόσμο λόγω πανδημίας, η καμπάνια καλεί την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 11 Μαρτίου, σε μια «θύελλα» αναρτήσεων αλληλεγγύης με την Παλαιστινιακή σπουδάζουσα νεολαία σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, καλώντας τους φίλους και υποστηρικτές της να χρησιμοποιήσουν το hashtag #FreePalestinianStudents. Στην ιστοσελίδα της καμπάνιας (samidoun.net) έχουν ήδη δημοσιευθεί υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις 11 Μαρτίου. Ταυτόχρονα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε δεκάδες χώρες δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ενώ στις ΗΠΑ το κίνημα αλληλεγγύης προσθέτει το αίτημα διακοπής της αμερικανικής βοήθειας προς το κατοχικό κράτος.

Η καμπάνια έχει ενοχλήσει το Ισραήλ, που «απαντά» με περισσότερη τρομοκρατία. Την περασμένη εβδομάδα, με το που ξεκίνησε η καμπάνια, στρατιωτικές μονάδες εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Αλ-Κουντς: μεταξύ άλλων, αφισοκολλούσαν φωτογραφίες «υπόπτων» διαγραμμένες με ένα κόκκινο Χ, και συνοδευόμενες από το ερώτημα «Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα συλληφθεί;»… Αυτήν την Τετάρτη πολλοί φοιτητές του ίδιου Πανεπιστημίου έλαβαν στα κινητά τους γραπτά μηνύματα από τη Σιν Μπετ (την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας!), που τους καλούσαν να καταδώσουν έναντι αμοιβής στις αρχές κατοχής όσους συμφοιτητές τους είναι δραστήριοι στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα: «Το μέλλον σας είναι στα χέρια σας. Εάν θέλετε βοήθεια για να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας, επικοινωνήστε μαζί μας»… Την επόμενη μέρα συνελήφθησαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ, που ήδη μετρά δεκάδες φυλακισμένους φοιτητές, και μεταφέρθηκαν στο «ανακριτικό κέντρο» Αλ-Μοσκομπίγιε, που είναι διαβόητο ως τόπος βασανισμού των Παλαιστινίων. Το ίδιο συνέβη και με φοιτητές των πανεπιστημίων Αλ-Νατζάχ και Χεβρώνας…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!