Διακόσιες πενήντα κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη διεθνή εκστρατεία ενάντια στη στοχοποίηση των Παλαιστινίων φοιτητών και φοιτητριών από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Ζητούν την απελευθέρωσή τους και την προστασία του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση και στην ελευθερία λόγου, και του δικαιώματός τους να οργανώνονται και να παλεύουν για το μέλλον τους. Στο κοινό κείμενο μεταξύ άλλων τονίζουν:

«Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φοιτητές, ιδίως όσοι συμμετέχουν σε οργανώσεις δραστήριες στις πανεπιστημιουπόλεις, έχουν φυλακιστεί το τελευταίο διάστημα από την ισραηλινή κατοχική διοίκηση. Μόνο στο Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ, ο στρατός κατοχής συνέλαβε 74 φοιτητές και φοιτήτριες, που προστέθηκαν στις 5.000 πολιτικών κρατουμένων οι οποίοι έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ. Οι δραστηριότητες των σπουδαστικών οργανώσεων, από τη διοργάνωση εκθέσεων βιβλίου ως την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και τη συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές, αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα από την ισραηλινή κατοχή. Συλλαμβάνονται ακόμη και φοιτητές που δεν είναι μέλη σπουδαστικών οργανώσεων, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν σε μια διαδήλωση ή επειδή έκαναν μια ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά τη σύλληψη, ακολουθεί η υποβολή σε βασανιστήρια στη διάρκεια της ανάκρισης… Συχνά οι Παλαιστίνιοι φοιτητές τιμωρούνται με τη λεγόμενη “διοικητική κράτηση”, δηλαδή φυλάκιση χωρίς απόδοση κατηγοριών και χωρίς δίκη για περίοδο 6 μηνών, που μπορεί να ανανεώνεται επ’ αόριστον. Αποτελεί ρουτίνα να περνούν χρόνια στη φυλακή οι Παλαιστίνιοι χωρίς να κατηγορηθούν για κάτι, χωρίς να δικαστούν, χωρίς να μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να αντικρούσουν τη στέρηση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων τους. Αλλά και στις περιπτώσεις προσαγωγής σε ισραηλινό στρατοδικείο, το ποσοστό καταδίκης ανέρχεται σε 99%.

Μία από τις πιο συνήθεις αφορμές σύλληψης είναι η “συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση”, ένας κλασικός χαρακτηρισμός των σπουδαστικών οργανώσεων κάθε πολιτικής απόχρωσης. Η στοχοποίηση των Παλαιστινίων φοιτητών συνιστά επίθεση στο μέλλον της Παλαιστίνης. Πρόκειται για μια συστηματική απόπειρα υπονόμευσης της δυνατότητας των νεαρών Παλαιστινίων να οργανωθούν προσβλέποντας σε ένα απελευθερωτικό μέλλον του λαού τους, χωρίς αποικιοποίηση, απαρτχάιντ και κατοχή. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για μία άμεση και συλλογική παραβίαση του δικαιώματος των Παλαιστινίων φοιτητών στην εκπαίδευση…».

info: samidoun.net/freepalestinianstudents

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!