Διχασμένη η Κρήτη ενόψει της μεταφοράς 2.000 ανθρώπων των Νοέμβριο

Tου Μάριου Διονέλλη

 

Σημαντικά αυξημένες είναι οι προσφυγικές ροές τις τελευταίες ημέρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ συνολικά από τα μέσα του Αυγούστου η ροή στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο προσεγγίζει τα νούμερα του περυσινού καλοκαιριού. 1.800 άνθρωποι διασώθηκαν μόνο σε μία ημέρα στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα στην Ιταλία, ενώ στη Λέσβο έφτασαν 358 πρόσφυγες σε διάστημα μιας εβδομάδας (22-29/8). Σύμφωνα με τις επίσημες καταμετρήσεις ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα ξεπερνά τις 59.000.

Εν τω μεταξύ το χειρότερό του πρόσωπο δείχνει στην Κρήτη ο Ξένιος Δίας, που μάλλον έχει μάτια μόνο για όσους πληρώνουν. Αφορμή έδωσε η δημοσιοποίηση του σχεδιασμού για μεταφορά 2.000 προσφύγων και στην Κρήτη, την οποία ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά από συνάντηση με δημάρχους του νησιού.

Οι ντόπιοι ξενοδόχοι πρωτοστατούν στις ξενοφοβικές τοποθετήσεις με το επιχείρημα του πλήγματος στο τουριστικό προϊόν. Κι ας είναι οι ίδιοι που διέλυσαν τις ενώσεις τους για να μην αναγκαστούν να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, πάλι στο όνομα της «ανάπτυξης» και της προστασίας του τουριστικού προϊόντος. Η εξαφανισμένη Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου πήρε πάλι σάρκα και οστά για μια μέρα ώστε να συνυπογράψει ένα φοβικό κείμενο, μαζί με τις αντίστοιχες ενώσεις Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, στο οποίο μεταξύ άλλων μας υπενθυμίζει πως «η Κρήτη προσφέρει άνω του 15% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που βιώνουμε περιοχές όπως οι δικές μας πρέπει να μείνουν αλώβητες από τις μεταναστευτικές ροές για να συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία».

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η Νέα Δημοκρατία (εξάλλου τα περισσότερα μέλη των ενώσεων ξενοδόχων, εντάσσονται στις τάξεις της). Ο γραμματέας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης απείλησε πως «θα τελειώσει» τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό (εκλεγμένο με τη στήριξη της Ν.Δ.) επειδή εμφανίζεται πιο διαλλακτικός ως προς τη φιλοξενία προσφύγων. Την απειλή κατήγγειλε ο ίδιος ο δήμαρχος (έγινε τηλεφωνικά από τον βουλευτή σε συνεργάτη του) για να έρθει λίγο αργότερα από τον Λ. Αυγενάκη η σχετική διάψευση αλλά και η προειδοποίηση ότι όσοι εκλέγονται με τη σημαία του κόμματος πρέπει να στηρίζουν τις απόψεις της Ν.Δ.

Σε ξενοφοβικούς ρυθμούς κινούνται και οι εμπορικοί σύλλογοι του νησιού που κρίνουν «καταστροφική» για την αγορά την έλευση των προσφύγων και στην Κρήτη (σ.σ. εφόσον δεν έχουν μαζί τους λεφτά για να ψωνίσουν).

 

Διαλλακτικοί οι δήμαρχοι

Πιο σοβαρή στάση κρατούν οι δήμαρχοι του νησιού, τουλάχιστον των μεγάλων πόλεων ζητώντας από την κυβέρνηση τα αυτονόητα. Να υπάρξει πρόνοια ώστε να μην επαναληφθεί το κακό προηγούμενο των hot spots στα νησιά του Β. Αιγαίου, να επιδιωχθεί η θρησκευτική ομοιογένεια των ομάδων που θα μεταφερθούν στο νησί ώστε να μην υποβόσκουν συγκρούσεις και κυρίως η διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων μέσω της Αυτοδιοίκησης και όχι μέσω αμφίβολων ΜΚΟ.

 

Από Νοέμβριο στην Κρήτη

 Με βάση το χρονοδιάγραμμα η μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Κρήτη αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο (μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν) και ήδη αναζητούνται χώροι στους τέσσερις νομούς, παλιά στρατόπεδα ή και ανενεργά ξενοδοχεία, ώστε να φιλοξενήσουν κατά ομάδες τους ανθρώπους που θα μεταφερθούν. Ευτυχώς εκτός από τις ξενοφοβικές φωνές υπάρχουν και δομές εθελοντών που οργανώνονται για την υποδοχή και τη συνδρομή των ανθρώπων αυτών. Σημαντικές παραμέτρους της οργάνωσης αυτής ανέδειξαν με ανακοίνωσή τους φορείς από τα Χανιά και το Ρέθυμνο ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στην εξεύρεση σπιτιών και διαμερισμάτων για τις πιο ευπαθείς ομάδες και μικρές δομές φιλοξενίας και όχι απομονωμένα στρατόπεδα «στο πουθενά».

Επίσης, στην ανακοίνωση ζητείται να υπάρξει μέριμνα για τη σωστή σίτιση, ειδική μέριμνα για τη διατροφή εγκύων, μωρών και παιδιών. «Ιδιαίτερα στο θέμα της διατροφής, η μέχρι τώρα εμπειρία των catering έχει δείξει τεράστιες απάτες με υπερκοστολόγηση γευμάτων που δεν τρώγονται. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αποκλειστούν εταιρίες catering που έχουν προκαλέσει προβλήματα με το άθλιο φαγητό που παρέχουν και να προκριθούν άλλες λύσεις όπως η ύπαρξη υποδομών για μαγείρεμα από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέριμνα για την πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία. Σημασία έχει να βρεθούν τρόποι ένταξης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό και όχι γκετοποίησή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών (Χανιά) – και η Πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες (Ρέθυμνο).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!