Η ιστοσελίδα WikiLeaks αποκάλυψε 500 απόρρητα έγγραφα και e-mail από τις επικοινωνίες της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης. Τα έγγραφα καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την περίοδο προεδρίας του Ομπάμα, ενώ τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν αρχικά η Κλίντον (γνωστή και ως… «το μικρότερο κακό») και εν συνεχεία ο Τζον Κέρι. Στα έγγραφα αυτά φαίνεται ότι από το 2009 έως το 2015, όταν ξεκίνησε και… επίσημα η σαουδαραβική επέμβαση, οι ΗΠΑ παρείχαν αφειδώλευτα στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, οχημάτων ξηράς και πλοίων, στη φιλοδυτική κυβέρνηση της Υεμένης και στη Σαουδική Αραβία. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής της ιστοσελίδας και καταδιωκόμενος από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζει ότι «η Ουάσιγκτον παρείχε τις περισσότερες από τις βόμβες και είναι βαθιά αναμεμειγμένη στην αιματηρή σύρραξη».

latuff-yemenΜε την υποστήριξη των ΗΠΑ, η σαουδαραβική συμμαχία πολεμάει το κίνημα των φιλοϊρανών Χούθις, θέλοντας να επαναφέρει ως πρόεδρο τον φιλοδυτικό Αμπέντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που ανατράπηκε το 2014. Η Υεμένη αποτελεί πεδίο ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας καθώς ελέγχει ένα στενό σημείο προς την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ, από το οποίο καθημερινά διέρχεται περίπου το 11% του παγκόσμιου πετρελαίου. Επιπλέον συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία στα βόρεια και το Ομάν στα ανατολικά, διαμέσου των οποίων διακινείται άλλο 20% του παγκόσμιου πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία πασχίζει να διασφαλίσει τον έλεγχο ενός τουλάχιστον λιμανιού της Υεμένης προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή ελάττωση των πετρελαϊκών μεταφορών της.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: μόνο τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση Ομπάμα έχει διαθέσει οπλισμό συνολικού κόστους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία, που με την επέμβασή της έχει αποτελειώσει την καταστροφή των υποδομών της Υεμένης και έχει προκαλέσει από το 2015 μέχρι σήμερα πάνω από 10.000 νεκρούς στον άμαχο πληθυσμό. Η σαουδαραβική απολυταρχία, μακράν το πιο μεσαιωνικό καθεστώς στον κόσμο, ένοχη για εγκλήματα πολέμου και συνεργός της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, πέφτει παρ’ όλα αυτά στα μαλακά. Οι δυτικές κυβερνήσεις, τα διεθνή ΜΜΕ και οι λοιποί δήθεν αμύντορες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτιμούν να επικρίνουν την… Αβάνα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!