Εδώ και μέρες διαρρέουν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ, στα πλαίσια της απόπειρας επαναπροσέγγισης της Τουρκίας, εξετάζουν την πιθανότητα να εκδώσουν στην Άγκυρα τον Φετουλάχ Γκιουλέν – τον ισλαμιστή πρώην σύμμαχο του Ερντογάν, που σταδιακά μετατράπηκε σε μισητό εχθρό του (στην παλιά φωτογραφία πάνω εικονίζονται… κεντημένοι δίπλα-δίπλα). Ο Γκιουλέν κατέφυγε στις ΗΠΑ και πρόπερσι κατηγορήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο ως ενορχηστρωτής, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του. Έκτοτε δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Γκιουλέν στην Τουρκία, όπου διατηρεί ακόμη ισχυρή επιρροή, μοιράστηκαν την «τύχη» που πάντα επεφύλασσε το τουρκικό καθεστώς στους αριστερούς και τους Κούρδους. Όμως οι ΗΠΑ αρνούνταν πεισματικά να τον εκδώσουν στην Τουρκία.

Όλα αυτά φάνηκε να αλλάζουν μετά τη δολοφονία του Κασόγκι (που επίσης ήταν για χρόνια δεξί χέρι της σαουδαραβικής μοναρχίας, πριν πέσει σε δυσμένεια και καταφύγει κι αυτός στις ΗΠΑ). Η κυβέρνηση Τραμπ, που συνεχίζει πιστά τη μακρά παράδοση άνευ όρων στήριξης της Σαουδικής Αραβίας από τις ΗΠΑ, βρέθηκε υπό πίεση. Που δεν εκτονώθηκε ούτε μετά την τελευταία κυνική κίνηση της σαουδαραβικής μοναρχίας, να φορτώσει το έγκλημα στους φυσικούς αυτουργούς οι οποίοι, τάχα, έδρασαν… αυτοβούλως – και τώρα αναμένουν να θυσιαστούν για να περιοριστεί η ζημιά. Για την Ουάσιγκτον προέχει η καταπολέμηση του Ιράν, η διασφάλιση του Ισραήλ, η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη ρωσική επιρροή, και φυσικά η συνέχιση της ροής δισεκατομμυρίων πετροδολαρίων προς τη Δύση.

Η Τουρκία όμως έχει στυλώσει τα πόδια και ζητά σοβαρά ανταλλάγματα για να «ξεχάσει» ό,τι έγινε στο έδαφός της. Μεταξύ αυτών, και η έκδοση του Γκιουλέν. Έτσι οι διαρροές άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος και να διερευνούν οφέλη και κόστη μιας τέτοιας ενέργειας. Μόλις προχθές στο χορό μπήκε και το «έγκυρο» δίκτυο NBC, δημοσιεύοντας ένα ρεπορτάζ που επιβεβαίωνε τις φήμες. Παρ’ όλο που χθες μισοδιαψεύστηκε χλιαρά από τον Λευκό Οίκο, η έμμεση παραδοχή της επιχειρούμενης έκδοσης (ή, ως συμβιβασμός, της «μεταφοράς» του Γκιουλέν σε τρίτη χώρα), υπογραμμίζει την υποκρισία και τον κυνισμό όλων όσοι εμπλέκονται στις υποθέσεις Κασόγκι και Γκιουλέν. Και πάνω απ’ όλα των ΗΠΑ, πρωταθλητριών κατά τα άλλα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!