Αρχική πολιτική Επανέρχεται το προσφυγικό

Επανέρχεται το προσφυγικό

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που μιλούν για ένα νέο κύμα προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η συνέχιση των συγκρούσεων σε Μέση Ανατολή και Λιβύη, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, η χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία, οδηγούν τις αρχές τις Ευρώπης, σε εγρήγορση γύρω απ’ το θέμα. Όσο αφορά τη χώρα μας, στους παραπάνω λόγους ανησυχίας προστίθεται η συγκέντρωση πληθυσμών στα παράλια της Τουρκίας, και οι διαρκές απειλές εκπροσώπων της γειτονικής χώρας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με έκθεση της Frontex, η διέλευση μεταναστών και προσφύγων απ’ την Τουρκία προς την Ελλάδα, κατά τον μήνα Απρίλιο, μειώθηκε κατά 95% σε σχέση με πέρσι, εξ’ αιτίας του κορωνοϊού, ενώ οι διελεύσεις απ’ την αρχή του 2020, παρέμειναν σταθερές, ξεπερνώντας τις 11 χιλιάδες. Τώρα σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η Frontex εκτιμά ότι η χαλάρωση των μέτρων σε περιοχές της Τουρκίας, όπως το Τσανάκαλε, η Σμύρνη, αλλά και η Κωνσταντινούπολη, θα επιτρέψει στα κυκλώματα διακινητών να ξαναρχίσουν το έργο τους.

Την ίδια στιγμή, παράγοντες του καθεστώτος Ερντογάν εξαπολύουν απειλές κατά της χώρας μας, οι δυνάμεις της Τουρκίας που ελέγχουν τα περάσματα στον Έβρο επιδίδονται μόνιμα τις τελευταίες μέρες, σε προκλήσεις, με πυροβολισμούς στο αέρα και πτήσεις ντρόουν στην περιοχή, διατηρώντας την ένταση και διευκολύνοντας το έργο των διακινητών.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι ειδήσεις που αναφέρονται στη δράση MKO, στα ελληνικά νησιά, σε μια περίοδο, που η κυβέρνηση προχωρά σε ελέγχους σχετικά με τη δράση, τους σκοπούς και τη διαχείριση των κονδυλίων, στα πλαίσια της «αναδιανομής» μεταξύ των φορέων διαχείρισης του μεταναστευτικού. Μόνο τις τελευταίες 15 μέρες είχαμε δυο περιστατικά που προβληματίζουν. Το ένα αφορά τη δημοσίευση χάρτη της περιοχής μεταξύ της Λέσβου και των παραλίων της Τουρκίας, όπου είναι σημειωμένες οι τοποθεσίες, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις ΜΚΟ, ή σημεία αποβίβασης μεταναστών, με σκοπό την διευκόλυνση των διακινητών, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την εμφάνιση και στη χώρα μας, συγκεκριμένα στη Μόρια, της, χρηματοδοτούμενης από χώρες της Δύσης, ΜΚΟ Λευκά Κράνη, η οποία είναι γνωστή τόσο για την σχέση της με το καθεστώς Ερντογάν όσο και για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που έπαιξε και παίζει στη Συρία.

Δ. Γκ.

Σχόλια

Exit mobile version