Προκαταρκτική συμφωνία επιτεύχθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας που ασκεί την προεδρία στην Ε.Ε. με την παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Μια συμφωνία που προβλέπει την εφαρμογή ενός συστήματος αυτόματης κατανομής των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Μάλτα ή στην Ιταλία.

«Είναι μόνο ένα πρώτο στάδιο που συναθροίζει τις τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων δύο (η Ιταλία και η Μάλτα) είναι άμεσα ενδιαφερόμενες για τις αποβιβάσεις μεταναστών στις ακτές τους», διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ σε συνέντευξη Τύπου σημειώνοντας ότι η συμφωνία και οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Είναι φανερό ότι η νέα συμφωνία αποτελεί την επιβράβευση της Ιταλίας για τον σχηματισμό νέας, φιλοευρωπαϊκής, κυβέρνησης μετά την αποπομπή του Μ. Σαλβίνι.

Όχι τυχαία η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, χαρακτήρισε την απόφαση «θετικό βήμα» που πρέπει όμως να συζητηθεί σε επίπεδο Ε.Ε και να υπάρξει ευρύτερη συμφωνία. Σύμφωνα με την ίδια πρόκειται για ένα συμφωνημένο κείμενο με προσωρινό χαρακτήρα και με στόχο να είναι ευκολότερη η πρόβλεψη για το πού θα αποβιβάζονται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα. «Δεν είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα, ωστόσο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη σε οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο», δήλωσε.

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε σχετικά και με την κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη και πως σε αυτή τη φάση δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη στο ένα ή στο άλλο κράτος-μέλος.

Άλλωστε η χώρα, με την ηχηρή απουσία της από τη συνάντηση της Βαλέτα, δείχνει ότι έχει αποδεχθεί το ρόλο της ως «αποθήκης ψυχών» της Ε.Ε. οπότε δεν υπάρχει λόγος ούτε καν για συζήτηση. Άλλωστε οι ΜΚΟ της εργολαβίας «ανθρωπιστική δράση» ίσως αναδειχθούν «στρατηγικής σημασίας» για την οικονομική ανάκαμψη, ανάλογης με εκείνης της τουριστικής βιομηχανίας. Έτσι διπλά-τριπλά κερδισμένη. Και «ουρανοξύστες» και hot spot σ’ όλη τη χώρα και θεματοφύλακες του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!