Καμία από τις δυο Μεγάλες Δυνάμεις δεν έχει συμφέρον να επιτρέψει στην Τουρκία να αποκτήσει σταθερή, αυτοδύναμη ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Και δεν θα το επιτρέψουν ούτε η μια ούτε η άλλη. Παρά τα φαινόμενα,ο Ερντογάν δεν έχει τίποταεξασφαλίσει, σταθερό και μόνιμο, για λογαριασμό της Τουρκίας.Είναιίσως τόσο ευάλωτος όσο ήταν ο Βενιζέλος όταν θριάμβευε με τη Συνθήκη των Σεβρών, λίγο πριν από την καταστροφή της Σμύρνης. Τοπερασμένο Σαββατοκύριακο το αεροπλάνο με επιβάτες τον ΥΠΕΞ Λαβρώφ και τον ΥΠΑΜ Σοϊγκούέκανε στροφή και πήγε στη Σεβαστούπολη αντί να προσγειωθεί στην Πόλη. Η συμβολική κίνηση των δυο υπουργών ήταν προσβλητική και το μήνυμα ξεκάθαρο προς τον Ερντογάν ότιδεν είναι ούτε θα γίνει ισότιμος. Μια τόσο περιφρονητική συμπεριφορά δεν είναι κίνηση ξαφνικής οργής από ψυχρόαιμα όπως ο Λαβρώφ, αλλά αποβλέπει στον φρονιματισμό αλαζόνα συνέταιρου.Οι Τούρκοι ζήτησαν εξηγήσεις από τον Πεσκώφ, εκπρόσωποτου Πούτιν, αλλάοι Ρώσοιπαίζοντας το παιχνίδι «από τον Άννα στον Καϊάφα», τους παράπεμψαν μια βαθμίδα χαμηλότερα, στην εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ ΜαρίαΖαχάροβα για εξηγήσεις.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ-ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα ΑντρέιΜασλώφ είπε, σύμφωνα με τις εντολές από τη Μόσχα, ευθυγραμμισμένες με τη δυτική οπτική, ότι αν υπάρξει αντιπαράθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα θα είναι μόνη της. Ένα δωράκι στον Ερντογάν. Το περασμένο Σαββατοκύριακο,όμως, άλλαξαν οι εντολές και ο κ. Μασλώφ, με συνέντευξήτου στο ΑΠΕ, έστρωσε χαλί φιλίας και βοήθειας προς την Ελλάδα αν μας επιτεθεί η Τουρκία. Η περιπετειώδης πτήση Λαβρώφ-Σοϊγκού έγινε μετά τη συνέντευξη. Δηλαδή οι Ρώσοι ήλπιζαν προ διμήνου ότι ο Ερντογάν ήταν συνεννοήσιμος. Όταν πείσθηκαν ότι έκαναν λάθος το δωράκι έγινε χαστούκι.

Επικρατούσα άποψη είναι ότι ένοπλη αναμέτρηση Ελλάδας-Τουρκίας είναι η χαρά της Ρωσίας επειδή θα καταρρεύσει η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ, όμως, απειλεί ήδη με διάλυση το σύνολο του ΝΑΤΟ. Και οι Γερμανοί, συνεπικουρούμενοι από τους Γάλλους, επιθυμούν επίσης το ίδιο (αν και δεν το λένε) μιλώντας για αυτόνομη ευρωπαϊκή στρατιωτική Δύναμη. Λείπει μόνο η συγκυρία ώστε οι τρεις επιθυμίες να γίνουν μια πραγματικότητα.

Οι συνομιλίες Ρωσίας-Τουρκίας για τη Λιβύη θα συνεχιστούν, δήλωσαν και οι δυο πλευρές, με δεδομένο το ρώσικοχαστούκι. Προφανώς, ο Ερντογάν είχε αρνηθεί να τεθεί υπό έλεγχο η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη οπότε η παρουσία της θα ήταν διακοσμητική. Η Μεσόγειος και ο έλεγχος των λιβυκώνπετρελαίων πονάει τον Ερντογάν. Και εκεί τον χτύπησαν οι Ρώσοι.

Η ελληνική ελίτ δεν καταλαβαίνει ότι αν οι ισχυροί παίκτες σε χρειαστούν θα σε βγάλουν από τη ναφθαλίνη και είσαι έτοιμος για ψήσιμο

Η ΑΘΗΝΑασφαλώςτρομάζει στην ιδέα να παίξει τον δύσκολο και επικίνδυνο ρόλο του Τζόκερ.Όπου ΗΠΑ και Ρωσία θα παίζουν θέατρο με τον Ερντογάνκαι εμείς θα προτάσσουμε τα στήθη μαςστις απειλές του. Αλλά θα τον αναλάβει, εκούσα-άκουσα, αν οι Μεγάλοι αποφασίσουν να μας τον αναθέσουν. Ο κ. Μασλώφπροετοίμασε το έδαφος λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μετέχει στις «πολυμερείς προσπάθειες» επίλυσης του Λιβυκού. Το δώρο έχει τη γλύκα του αλλά το γλυκό μπορεί να έχει δηλητήριο.Ιδίως όταν βλέπεις τον εαυτό σου μόνο στο ρόλο του πειθήνιου υπηρέτη. Έχοντας την αυταπάτη ότι αν προσκυνάςθα σε αφήσουν στην ησυχία σου, για την ακρίβεια ότι θα σε αφήσουν στην κακομοιριά σου. Η ελληνική ελίτ δεν καταλαβαίνει ότι αν οι ισχυροί παίκτες σε χρειαστούν θα σε βγάλουν από τη ναφθαλίνη και είσαι έτοιμος για ψήσιμο. Ρώσοι και Αμερικάνοι ενοχλούνται από τον Ερντογάν επειδή θέλει μερίδιο από πράγματα που θεωρούν ιδιοκτησία τους και μιλάει σαν Μεγάλη Δύναμη ενώ είναι αμφίβολο αν μπορεί, έστω, να θεωρηθεί γίγαντας με πήλινα πόδια. Αν η Τουρκία ήταν τόσο ισχυρή όσο καυχάται θα μας είχε ήδη επιτεθεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Κατά τα άλλα,οι ανόητοι θα μιλάνε στην Αθήνα για το «ξανθό γένος», άλλοι ανόητοι θα λένε για τους«πάντα προδότες Ρώσους». Μερικοί θα ζητωκραυγάζουν για τον νεοφιλελευθερισμό και άλλοι εναντίον, να περνάει ο καιρός.

Οι ισχυροί παίκτες, Μόσχα-Ουάσιγκτον, αδιαφορούν γιατις ηλιθιότητες και δουλοπρέπειες των μικρών, όπως π.χ. η αποπομπή των Ρώσων διπλωματών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Ο ισχυρός παίκτης μπορεί να είναι φιλικός το πρωί με την Ελλάδα, τυπικά ευγενής το μεσημέρι, εχθρικός το απόγευμα και αύριο βλέπουμε. Η Τουρκία είναι πιο δύσχρηστη αλλά η διαφορά μάλλον περιορίζεται στο ότι οι διαθέσεις του αφεντικού αλλάζουν μέρα τη μέρα και όχι από το πρωί ως το βράδυ.

ΟΑμερικανός πρεσβευτής κ. Πάιατ επανέλαβε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, σε συγχορδία με τον κ.Μασλώφ που υποστήριξε την ίδια άποψη. Και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε στενή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και σε επίπεδο Υ/Εξωτερικών» και ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης «δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας». Η «στενή επικοινωνία» Αθήνας-Μόσχας είναι κάτι εντελώς άγνωστο εκτός αν πρόκειται για «διπλωματική υπερβολή». Η άλλη εκδοχή είναι ότι σε κάποια κρυφή σκοτεινή γωνιάοιδυο Μεγάλοισυντονίζονται καιαπομένουν μόνο οι εθνομηδενιστές, ως άχρηστοι πανηλίθιοι, να ψέλνουν προς το Μαξίμου«Τσοβόλα δώστα όλα».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!