Το επεισόδιο Δένδια θα μείνει ανενεργό, όπως η αντίσταση στον Έβρο που ξάφνιασε, ενθουσίασε αλλά εκεί ακριβώς φτιάχνουν «δομή», για κατευνασμό. Το επεισόδιο θα απενεργοποιηθεί όχι επειδή έκανε λάθος ο Δένδιας και εξετράπη από τους κανόνες της διπλωματικής ευπρέπειας, όπως είπε εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου και συνηγόρησαν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι στην Αθήνα. Άλλωστε τον Δένδια κάλυψε απολύτως ο πρωθυπουργός με τη γνωστή ανακοίνωση ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ ακολούθησε πιστά τις εντολές του, έτσι δεν είναι;

Συμμόρφωση στις υποδείξεις

Το επεισόδιο θα απενεργοποιηθεί επειδή, κατά σειρά προτεραιότητας, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, οι ποικίλες ελίτ που κατοικοεδρεύουν στην πνιγηρή γειτονιά του «κολωνακίου», οι υποτιθέμενοι διανοούμενοι, και τα ΜΜΕ, όλοι μαζί, συνιστούν, όπως οι κατασκευαστές πλυντηρίων, ένα και μόνο: Να τα βρούμε με την Τουρκία. Να τα βρούμε όπως-όπως, δεν τους νοιάζει ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Επειδή έχουν οικονομικά συμφέροντα, επειδή η Τουρκία, αν επιστρέψει στο μαντρί, είναι χρήσιμη στο μέτωπο κατά της Ρωσίας, επειδή έτσι τους αρέσει ρε αδερφέ και δεν μας πέφτει λόγος να ζητάμε εξηγήσεις, τα δουλάκια δεν ρωτάνε.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που την έκπληξη δεν την προκάλεσε ο κόσμος με την αντίδρασή του, όπως στον Έβρο. Αντέδρασε για πρώτη φορά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και μάλιστα ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Εξωτερικών. Το αν είπε όσα είπε ως πειθήνιος εντολέας του προϊσταμένου του ή αν έβαλε το δικό του αλατοπίπερο ανοίγοντας την όρεξη του κόσμου, είναι ενδοκυβερνητικό θέμα, ας το λύσουν.

Ο αιχμάλωτος Δένδιας

Τώρα, όμως, ο Δένδιας είναι αιχμάλωτος των λόγων του. Πρέπει να υπερασπιστεί όσα είπε αν θέλει να έχει πολιτικό μέλλον. Του αποδίδονται από καιρό ηγετικές φιλοδοξίες και άνοιξε τώρα ο ίδιος τον δρόμο. Ιδού η Ρόδος.

Οι υποτιθέμενες ελίτ, ξεσκολισμένες στα αλληλοκαρφώματα, φάνηκαν πανέτοιμες να πνίξουν επί τόπου κάθε ιδέα να ξεφύγει το ΥΠΕΞ, διχάζοντας ή παρασύροντας ενδεχομένως και όλη την κυβέρνηση από την υποτελή πολιτική που ακολουθείται επί δεκαετίες. Και όρμησαν να βουλώσουν την τρύπα.

Η πρώτη τάπα μπήκε από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ που υποβάθμισαν το θέμα στο αν ο Δένδιας υπάκουσε ή παράκουσε τον πρωθυπουργό. Το γιατί τα ΜΜΕ, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, απόκλεισαν να δόθηκε από τον πρωθυπουργό τέτοια εντολή, να βγάλει γλώσσα ο Δένδιας αν τον πιέσουν οι Τούρκοι, είναι ένα ζήτημα. Μερικοί βέβαια υποστήριξαν ότι πράγματι ο Δένδιας είπε όσα του είχε υποδείξει ο πρωθυπουργός αλλά αυτοί ήθελαν να διασώσουν τον υπουργό. Τα ΜΜΕ δεν ρώτησαν τι σημαντικό είπε στον Δένδια ο Ερντογάν. Όχι ότι δεν το ξέρουν αλλά αν μας το έλεγαν θα ήταν κοινό μυστικό ότι δίκαια ο Δένδιας ξέσπασε στον Τσαβούσογλου.

Τα ΜΜΕ υποβίβασαν σε επίπεδο μικροπολιτικής το κορυφαίο ζήτημα εθνικής σημασίας, δηλαδή ποια στάση οφείλει να έχει η Ελλάδα απέναντι στην εκφοβιστική πολιτική της Τουρκίας. Αλήθεια είναι ότι την πρώτη ευθύνη για την υποβάθμιση την έχει το Μαξίμου που αντέδρασε με το σύνδρομο «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Παντελής έλλειψη ψυχραιμίας.

Η παγίδα Τσοχατζόπουλου

Η ανακοίνωση του Μαξίμου και ο χειρισμός των ΜΜΕ, έβαλαν στον Δένδια την «παγίδα Τσοχατζόπουλου», όταν έμαθε ότι ο Σημίτης αποφάσισε να τον βγάλει από το υπουργείο Άμυνας. Έτσι του αφαιρούσε την πολιτική ιδιότητα του εκπροσώπου του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντάς τον σε έναν «συνηθισμένο» υπουργό. Ο Τσοχατζόπουλος, είχε ως μόνη εναλλακτική να αναλάβει και «τυπικά» την ηγεσία αντιπολιτευόμενης εσωκομματικά πατριωτικής ομάδας. Προτίμησε να πειθαρχήσει, να πάει στο υπουργείο Ανάπτυξης, οπότε έπαψε να συμβολίζει οτιδήποτε και, ως πολιτικά αδύναμος και οικονομικά ευάλωτος, είχε τη γνωστή τύχη. Το τι θα κάνει ο Δένδιας είναι πρόβλημα του Δένδια και δεν θα αναβαθμιστεί σε πρόβλημα της χώρας εκτός αν αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Ως τώρα ο Δένδιας δεν θυμίζει σε τίποτα τον Καίσαρα ούτε πριν ούτε αφού διάβηκε το ποτάμι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, θα μου πείτε.

Η Τουρκία έχει, ως τώρα, περισσότερο θέαμα παρά σταθερά αποτελέσματα όπου έχει προσπαθήσει να επιβληθεί. Τελεί υπό την ανοχή Ρωσίας που ενίοτε δαγκώνει. Στην Τουρκία έγιναν πυρ και μανία με τον Δένδια, εξεπλάγησαν σαν να έπεσαν θύματα προδοσίας. Αυτό που αποκάλυψε το «επεισόδιο Δένδια» είναι πως το Σουλτανάτο παραπατάει στην πρώτη λακκούβα και δεν τα καταφέρνει στα απρόοπτα. Ούτε ο «Σουλτάνος» ούτε οι αυλικοί του είναι στο ύψος των φιλοδοξιών τους. Κοντολογίς πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι.

Αποκαλύφθηκε ότι οι Τούρκοι γίνονται αναιδείς και κομπορρημονούν μόνο επειδή οι Ευρωπαίοι τούς ανέχονται για να εξισορροπήσουν τη ρωσική επιρροή, υπό την πίεση ΗΠΑ-Βερολίνου. Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν αφέντης απέναντί μας αλλά μια απλή υπόμνηση, με διπλωματικό στυλ, στοιχειωδών πραγμάτων, από τον Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν αρκετή για να βγάλει τους Τούρκους από τα ρούχα τους. Βρυξέλλες-Βερολίνο θα είχαν μεγάλες δυσκολίες να αλληθωρίζουν υπέρ Τουρκίας αν η Αθήνα είχε ελάχιστο σθένος. Προκαλεί έκπληξη η έλλειψη ψυχραιμίας και ικανότητας της τουρκικής διπλωματίας που αίφνης θέλει, λέει, να διεκδικήσει… την Αλεξανδρούπολη ενώ τελεί, μετά την επίσκεψη Πομπέο, υπό αμερικανική επίβλεψη, βάσεις, λιμάνι κ.λπ. Ωστόσο για να αλλάξουμε εμείς τα πράγματα μας λείπει η ηγεσία, σήμερα όπως και χθες. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!