Η «ρετρό» σημερινή μας φωτογραφία είναι μόνο η αφορμή για μια κρίσιμη σύγκριση.
Προσέξτε τα νούμερα: Η Νέα Ζηλανδία παράγει προϊόντα πρωτογενούς παράγωγης αξίας 7 δισ. ευρώ και εξάγει τρόφιμα μεταποιημένα από αυτά άξιας 23 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, με αξία πρωτογενούς παραγωγής περίπου 10 δισ. ευρώ, εξάγει τρόφιμα αξίας 5 δισ. ευρώ…
Αντέχετε κι άλλα; Στη Νέα Ζηλανδία, πάνω από το 95% της παραγωγής γάλακτος έχει οργανωθεί από μία εταιρεία-συνεταιρισμό, την Fonterra, η οποία ανήκει στους περίπου 11.000 γαλακτοπαραγωγούς της χώρας που είναι σχεδόν όλοι μέλη της. Ο ετήσιος τζίρος της Fonterra αγγίζει το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Ένας αγροτικός συνεταιρισμός δηλαδή παράγει το 1/10 του ακαθαρίστου προϊόντος.
Τα στοιχεία προέρχονται από άρθρο στο liberal.gr του Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στη φωτογραφία, ένα «milk bar» σε σιδηροδρομικό σταθμό το 1946.