Η «ρετρό» σημερινή μας φωτογραφία είναι μόνο η αφορμή για μια κρίσιμη σύγκριση.

Προσέξτε τα νούμερα: Η Νέα Ζηλανδία παράγει προϊόντα πρωτογενούς παράγωγης αξίας 7 δισ. ευρώ και εξάγει τρόφιμα μεταποιημένα από αυτά άξιας 23 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, με αξία πρωτογενούς παραγωγής περίπου 10 δισ. ευρώ, εξάγει τρόφιμα αξίας 5 δισ. ευρώ…

Αντέχετε κι άλλα; Στη Νέα Ζηλανδία, πάνω από το 95% της παραγωγής γάλακτος έχει οργανωθεί από μία εταιρεία-συνεταιρισμό, την Fonterra, η οποία ανήκει στους περίπου 11.000 γαλακτοπαραγωγούς της χώρας που είναι σχεδόν όλοι μέλη της. Ο ετήσιος τζίρος της Fonterra αγγίζει το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Ένας αγροτικός συνεταιρισμός δηλαδή παράγει το 1/10 του ακαθαρίστου προϊόντος.

Τα στοιχεία προέρχονται από άρθρο στο liberal.gr του Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στη φωτογραφία, ένα «milk bar» σε σιδηροδρομικό σταθμό το 1946.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!