Στις 9 Ιανουαρίου, στο καφέ Ζώγια, στις 19:00, στην Θεσσαλονίκη

 

mikhsΤο περασμένο Μάιο κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη, Διάλογοι στο Λυκόφως. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελείται από 90 συνεντεύξεις του Μίκη την περίοδο 2003-2015. Πρόκειται για συνεντεύξεις που επιλέχθηκαν από τον ίδιο, στην αρχική τους μορφή και παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.

Η Αναστασία Βούλγαρη μελετώντας τους Διαλόγους στο Λυκόφως και αναλύοντας τις συνεντεύξεις του Μίκη Θεοδωράκη οδηγήθηκε στη συγγραφή του Μίκης Θεοδωράκης, Διάλογοι στο Λυκόφως: Συνοπτική παρουσίαση.

Η παρουσίαση της Αναστασία Βούλγαρη δεν αποτελεί μια πλήρη αποτύπωση του Διαλόγων στο Λυκόφως αλλά μια πιο προσωπική ματιά. Αποφεύγει τα άγνωστα γεγονότα της εικοσαετίας ’60-’80 και στέκεται κυρίως στην «θεοδωρακική σκέψη και μουσική και στον συνεχή αγώνα τού Μίκη για την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία», ενώ έχει συμπεριλάβει και «συγκλονιστικό μέχρι δακρύων», όπως αναφέρει, απόσπασμα από τη Μακρόνησο.

Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του Μίκη Θεοδωράκη στο βιβλίο της Αναστασίας Βούλγαρη:

«Η εξαίσια δουλειά που έγινε από την Αναστασία Βούλγαρη πάνω στο βιβλίο μου Διάλογοι στο λυκόφως, προβάλλοντας συνοπτικά την πεμπτουσία της φιλοσοφίας μου για τη ζωή, την κοινωνία, την πολιτική και τον πολιτισμό και πάνω απ’ όλα για την Ελλάδα, θεωρώ ότι βοηθάει αποτελεσματικά την κατανόηση της στάσης μου μέσα στον σύγχρονο κόσμο και προ παντός μέσα στη σημερινή Ελλάδα.(…)

Γι’ αυτό, η συνοπτική και ανάγλυφη προβολή των ιδεών μου όπως προβάλλονται από το κείμενο της Βούλγαρη, έχει για μένα τεράστια σημασία. Ακριβώς γιατί βοηθάει το πλατύ κοινό να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτό το χάος που με ακολουθεί από τη στιγμή της πρώτης μου κοινής προσπάθειας και της πρώτης πνευματικής μου δημιουργίας έως σήμερα, δηλαδή της μεγάλης αποδοχής από τον ανώνυμο λαό και της απόλυτης απόρριψης από μέρους των επωνύμων και κυρίως των εξουσιαστών παντός είδους.»

 

INFO

Το βιβλίο της Αναστασία Βούλγαρη Μίκης Θεοδωράκης, Διάλογοι στο Λυκόφως: Συνοπτική παρουσίαση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, από την Σπίθα Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017, στο καφέ Ζώγια (Αλ. Σβώλου 54) στις 19:00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Δόικος (Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ), ο Τριαντάφυλλος Σερμέτης, (θεολόγος-φιλόγος και συγγραφέας) και η συγγραφέας Αναστασία Βούλγαρη, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Αναγνωστίδου.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα κληρωθούν τρία βιβλία Διάλογοι στο λυκόφως, τα οποία προσφέρει και υπογράφει ο Μ. Θεοδωράκης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!