Της Kim Willsher

Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Goodyear, στη Βόρεια Γαλλία, απελευθέρωσαν τους δύο διευθυντές που κρατούσαν ομήρους την Τρίτη το απόγευμα, μετά από 30 ώρες ομηρίας. Τους διευθυντές κρατούσαν περίπου 200 εργαζόμενοι που είχαν κλείσει την έξοδο με ένα ελαστικό από τρακτέρ όταν οι πρώτοι πήγαν σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του σωματείου τη Δευτέρα. Καθώς τους άφηναν ελεύθερους, οι εργαζόμενοι φώναζαν «Δεν είμαστε εμείς οι χούλιγκανς». Αμέσως μετά, εκπρόσωποι της CGT ανακοίνωναν πως θα καταλάμβαναν το εργοστάσιο.
Η Goodyear είχε νωρίτερα ανακοινώσει πως θα έκλεινε το εργοστάσιο, πετώντας στο δρόμο 1.173 εργαζόμενους, μετά από χρόνια έντασης ανάμεσα στην εργοδοσία και το σωματείο. Η CGT απαιτεί ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με ικανοποιητικές αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν. «Όταν χάνεις τη δουλειά σου υπερασπίζεσαι αυτό που μπορείς να υπερασπιστείς, δηλαδή τα λεφτά. Θα φτάσουμε μέχρις εσχάτων, ακόμη κι αν παραβούμε το νόμο», δήλωσε ο Franck Jurek, εκπρόσωπος της CGT.
Στο μεταξύ, ο Aμερικανός μεγιστάνας Maurice Taylor τζούνιορ, ο «Γκριζ», που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το εργοστάσιο αλλά «με μηδέν εργαζόμενους», αποκάλεσε τους τελευταίους «πειρατές». Πληροφορούμενος την ομηρία, ο Taylor δήλωσε στο RTL: «Είναι πραγματικά βλακώδες. Στις ΗΠΑ αυτό λέγεται απαγωγή και θα πήγαιναν φυλακή. Γιατί δεν φορούν μάσκες και να πάνε στις γαλλικές τράπεζες; Έτσι θα μπορούσαν αγοράσουν την Goodyear… Η αστυνομία θα έπρεπε να συλλάβει αυτούς τους πειρατές, αλλά δεν τους συνέλαβε γιατί έτσι είναι στη Γαλλία…».
Ο Taylor που ήταν υποψήφιος στους Ρεπουμπλικάνους για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ το 1996, είχε προκαλέσει διεθνή θόρυβο τον περασμένο Φεβρουάριο όταν προσκλήθηκε από τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανικής Ανανέωσης, Arnaud Montebourg, να αναλάβει το εργοστάσιο. Είχε τότε απαντήσει: «Μας περνάτε για ηλίθιους; Οι εργαζόμενοι δουλεύουν μόνο τρεις ώρες την ημέρα». Τον Νοέμβριο δήλωσε πως διατίθεται να αγοράσει το εργοστάσιο αλλά «με μηδέν εργαζόμενους».
Οι ηγέτες του σωματείου απάντησαν αναλόγως. «Δεν τίθεται ζήτημα να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση που βοηθά έναν διανοητικά καθυστερημένο από τις ΗΠΑ να έρθει και να κλείσει το εργοστάσιο όταν ο Όμιλος της Goodyear έκανε κέρδη 51% το τελευταίο τρίμηνο. Είναι απλώς σκανδαλώδες… Εγγυώμαι στον Taylor ότι θα το πάρει το εργοστάσιο, αλλά σε στάχτες», δήλωσε ένας εργάτης στους δημοσιογράφους.

Αναδημοσίευση από τον Guardian
Μετάφραση: Γιώργος Τσίπρας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!