Με τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση αλλά και με την καταστολή της μεγάλης κινητοποίησης Αιθιόπων Ισραηλινών, το καθεστώς δείχνει και πάλι το πραγματικό του ρατσιστικό πρόσωπο.

Στις 6 Μαΐου ο νικητής των ισραηλινών εκλογών Νετανιάχου (Λικούντ) σχημάτισε κυβέρνηση με το φανατικό Εβραϊκό Σπίτι σε μια κίνηση που ο Σέρτζιο Γιάχνι ονομάζει «νέα εξτρεμιστική επανάσταση μέσα στο Σιωνισμό». Το Εβραϊκό Σπίτι, που χαρακτηρίζεται και ως κόμμα των εποίκων, πήρε τα υπουργεία Δικαιοσύνης με όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με τα προνόμια των ορθόδοξων Eβραίων που ο Νετανιάχου ήθελε να περιορίσει, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Γεωργίας το οποίο ελέγχοντας τις «δημόσιες» περιοχές και το νερό είναι το κατ’ εξοχήν υπουργείο για τον εποικισμό τον οποίον αναμένεται να ενισχύσει. Για του λόγου το αληθές, ο υπουργός Γεωργίας είναι και ο ίδιος έποικος σε παλαιστινιακή γειτονιά της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, Αγιαλέτ Σάκεντ, είναι γνωστή υποστηρίκτρια του διωγμού που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι και επαναλαμβάνει συχνά ότι εχθρός είναι όλος ο παλαιστινιακός λαός. Έγινε γνωστή όταν στη διάρκεια της περσινής σφαγής στη Γάζα αναπαρήγαγε και υποστήριξε ως «εξαιρετικά επίκαιρο» κείμενο του Ούρι Ελιτζούρ το οποίο καταλήγει για τους Παλαιστίνιους: «Είναι όλοι εχθροί μαχητές… Αυτό περιλαμβάνει και τις μητέρες των μαρτύρων που τους στέλνουν στην κόλαση με λουλούδια και φιλιά. Πρέπει να ακολουθήσουν τους γιούς τους, τίποτα δεν θα ήταν πιο δίκαιο. Πρέπει να πάνε, όπως και τα σπίτια τους όπου ανέθρεψαν τα φίδια. Αλλιώς περισσότερα μικρά φίδια θα μεγαλώσουν εκεί».

Θα δούμε απομόνωση της ακροδεξιάς κυβέρνησης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως αναμένεται, ή θα ερμηνευτούν πάλι τα ανθρώπινα δικαιώματα πολύ «ελαστικά»; Ας μην ξεχνάμε ότι προβλεπόταν απομόνωση και όταν ο Αβιγκόρ Λίμπερμαν μπήκε στην κυβέρνηση και έγινε υπουργός Εξωτερικών.

Λίγες μέρες νωρίτερα, την προηγούμενη Κυριακή, πάνω από 1.000 Αιθίοπες Ισραηλινοί πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο του Τελ Αβίβ ενάντια στον μακροχρόνιο και αυξανόμενο ρατσισμό που βιώνουν. Αφορμή ήταν ότι ο Νετανιάχου δεν δέχτηκε να τους συναντήσει, αλλά και ένα βίντεο που εμφανίζει αστυνομικό να δέρνει έναν Αιθίοπα Ισραηλινό στρατιώτη. Μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων και άλλων κατασταλτικών μέσων χρησιμοποιήθηκαν, ενώ συλλήψεις και τραυματισμοί ήταν το επιστέγασμα της διαδήλωσης. Επίσης, Παλαιστίνιοι Εκπρόσωποι της Κοινής Λίστας εξέφρασαν αλληλεγγύη και συμμετείχαν στη διαδήλωση. Οι ανακοινώσεις της Ισραηλινής Αιθιοπικής Κοινότητας είναι σκληρές και μιλούν για τη μακροχρόνια χρησιμοποίηση των Αιθιόπων ως φτηνή εργασία, αλλά και στις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Το στρατό που οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν πολύ καλά…

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

intifadagr.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!