Μεθόδευση που αποτελεί εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας χαρακτηρίζουν φορείς και σύλλογοι της Αιγιάλειας (μεταξύ των οποίων ο Αγροτικός Συνεταιρισμών Καμαρών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Συλλόγων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών», ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων), το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Μάλιστα, σε συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, οι περισσότεροι χαρακτήρισαν το προτεινόμενο σχέδιο «δουλειά του ποδαριού».

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα ήταν καλής κατεύθυνσης, σημειώνουν οι φορείς σε ανακοίνωσή τους, «εάν είχε μπει στην ουσία του προβλήματος. Αντ’ αυτού είδαμε να υπάρχει στο σχέδιο ο εγκληματικά υπερφορτωμένος ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας, χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρόταση βελτίωσης της κατάστασης, τα πακέτα της Τέμενης, οι ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ και φυσικά ο ήδη χαρακτηρισμένος παράνομος ΧΥΤΑ Παπανικολού, του οποίου οι εργασίες έχουν ανασταλεί».

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι «Έχοντας υπόψη όλο το αμαρτωλό παρελθόν, αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα που περιστρέφονται γύρω από τον σύγχρονο “θησαυρό” των απορριμμάτων, αρνούμαστε να συμπράξουμε σε ένα θολό και βιαστικό σχέδιο για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά στην υγεία, το περιβάλλον, αλλά και την αισθητική της Αιγιάλειας».

Συνεπώς, καλούν τη Δημοτική Αρχή να δει το θέμα με την απαιτούμενη σοβαρότητα και να προχωρήσει σε πραγματική διαβούλευση με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες με στόχο όχι μόνο την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, αλλά τη συνδιαμόρφωσή του από αυτούς οι οποίοι καλούνται να το εφαρμόσουν. «Το χρονικό διάστημα των ολίγων ημερών που προτίθεται η Δημοτική Αρχή να θέσει το θέμα σε διαβούλευση, είναι ανεπαρκές για να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!