Πολίτες και φορείς καταδίκασαν τις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA

Της Λόλας Σκαλτσά

 

Με θέμα Αποφάσεις στη Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού – STOP TTIP CETA TiSA διοργανώθηκε ημερίδα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικό Μολύβι στην Αθήνα, το Σάββατο 28/6. Στη συνάντηση είχαν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών (σύλλογοι, ΜΚΟ, πρωτοβουλίες ή και κινήματα πολιτών, πολιτικά ινστιτούτα), αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί και πολίτες… που ενδιαφέρονται και επιθυμούν να αναπτύξουν δράσεις σε τομείς που επηρεάζονται από τις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA. Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, η παρουσία του οποίου προκάλεσε έντονη διαμαρτυρία σε αρκετούς παρευρισκόμενους.

Στη συνάντηση δεκάδες πολίτες συμμετείχαν στα πέντε τραπέζια εργασίας με τα εξής θέματα: 1. Αγροτική παραγωγή και διατροφική ασφάλεια. 2. Ελεύθερες Ζώνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημόσιες Υπηρεσίες. 3. Εργατικά δικαιώματα και Ανάπτυξη. 4. ISDS, ICS Δημοκρατία και Προσωπικά Δεδομένα. 5. Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια, Περιβάλλον.

Στα τραπέζια εργασίας αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση της ενημέρωσης, το συντονισμό των συλλογικοτήτων και των ενεργών πολιτών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την άμεση και αποφασιστική ακύρωση των σχεδίων των εταιρειών να απορρυθμίσουν εθνικές νομοθεσίες και πρότυπα προστασίας που θεωρούν ότι βάζουν εμπόδιο ή περιορίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα όχι μόνο της προάσπισης αλλά και της ανάπτυξης των κοινωνικών, εργασιακών, και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων.

Εκφράστηκε η διάθεση να στηριχθεί το δίκαιο εμπόριο και οι ατομικές ή και συνεταιριστικές μορφές παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών.

Συμφωνήθηκε ότι οι επιμέρους τυχόν «βελτιώσεις» στις συμφωνίες δεν ανατρέπουν το βασικό και επιθετικό σχεδιασμό των εταιριών να πάρουν πίσω τις οποιεσδήποτε κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.

Έτσι, για όλους τους παραπάνω λόγους, η πρωτοβουλία καλεί:

«1. Την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας: Να μην επικυρώσει την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. και να μη συμβάλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA.
2. Τα πολιτικά κόμματα (δεν αναφερόμαστε στη Χ.Α.) να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση για τις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες CETA TTIP TiSA.
3. Να συζητηθούν οι συμφωνίες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις θέσεις των βουλευτών και να τις αξιολογήσουν».

Επίσης, απευθύνεται έκκληση:
Οι δήμοι και οι περιφέρειες να κηρύξουν τις περιοχές τους ελεύθερες ζώνες από TTIP CETA. Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι νομικοί και οι δικαστικοί, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι καταναλωτές, το οικολογικό κίνημα, να συντονιστούν και να υπερασπίσουν όσες από τις δημοκρατικές, εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, τα προσωπικά δεδομένα, το δημόσιο πλούτο, την ποιότητα των τροφίμων και το περιβάλλον.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!