Η παγκόσμια υγειονομική κρίση αξιοποιείται από την Άγκυρα σε όλα τα μέτωπα για την επιτάχυνση των νέο-οθωμανικών της σχεδιασμών.

Στην Κύπρο, η προσωρινή ματαίωση των προγραμμάτων γεώτρησης από όλες τις ξένες εταιρείες, αμερικάνικες και ευρωπαϊκές, έχει επιτρέψει στην Άγκυρα να ξεκινήσει απροκάλυπτα νέο γύρο γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αμερικάνοι και ευρωπαίοι ιθύνοντες εκφράζουν τη «δυσαρέσκεια» τους κατά τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά «κλείνουν το μάτι» στον Ερντογάν να προχωρήσει απερίσπαστος τους σχεδιασμούς. Επιβεβαιώνεται έτσι η ματαιότητα και η ματαιοδοξία των επιλογών της ελληνικής και κυπριακής πλευράς ότι οι «συμμαχικές» χώρες και οι εταιρείες τους μπορούν να εγγυηθούν εκείνα που οι ίδιες δεν θέλουν να υπερασπιστούν, εφαρμόζοντας ακόμα και τα πιο ανώδυνα διπλωματικά μέσα.

Στην Ν.Α. Μεσόγειο, η επιχείρηση «Ειρήνη» οδηγείται σε φιάσκο. Η Τουρκία ανενόχλητα εξοπλίζει το καθεστώς Σάρατζ στη Λιβύη, παρά το εμπάργκο όπλο του ΟΗΕ, και κάνει ασκήσεις προσομοίωσης μεγάλης αεροπορικής και ναυτικής επέμβασης.

Στο Αιγαίο μεταφέρεται καθημερινά η ένταση που δοκιμάστηκε στα χερσαία σύνορα του Έβρου. Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες μεταναστών και αντιπαρατίθενται με το ελληνικό λιμενικό επιδιώκοντας ένα «ατύχημα». Στον Έβρο, η τουρκική στρατοχωροφυλακή πυροβολεί σε ημερήσια βάση ελληνικές περιπόλους και δε δίστασε να ανοίξει πυρά ακόμα και σε βάρος Γερμανών της Frontex που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Και δίπλα σε αυτά σοβεί ένας πόλεμος δυσφήμησης της χώρας, συμπληρωματικό στοιχείο της σχεδιασμένης επιβολής τετελεσμένων.

Το Al-Jazeera πρωτοστατεί

Φιλοτουρκικά διεθνή μέσα ενημέρωσης πρωτοστατούν στην επίθεση κατασυκοφάντησης της χώρας. Το Al-Jazeera, ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ενημέρωσης στη Μ. Ανατολή, με σειρά δημοσιευμάτων υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα στο σύνολο των διεκδικήσεων της σε βάρος της Ελλάδας. Στη Θράκη, το κρατικό δίκτυο του Κατάρ, όχι τυχαία στενού σύμμαχου της Τουρκίας στην περιοχή που μάλιστα φιλοξενεί και τουρκική στρατιωτική βάση, ανακάλυψε την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας που καταπιέζεται» για να καταλήξει στο συμπέρασμα-τίτλο του αγγλόφωνου βίντεο που δημοσιοποίησε ότι ολόκληρη η περιοχή είναι «αμφισβητούμενη». Το ίδιο δίκτυο συνέχισε λίγες μέρες αργότερα με ειδήσεις από τις περίεργες φωτιές που μπήκαν διαδοχικά στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου για να καταγγείλει ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες «έμειναν άστεγοι» και να δημοσιεύσει χάρτη της περιοχής όπου το Καστελόριζο εμφανίζεται ως τμήμα της τουρκικής επικράτειας.

Η στάση ανοχής και «ίσων αποστάσεων» των δυτικών ΜΜΕ, όπως άλλωστε και των κυβερνήσεων των χωρών της Δύσης, έναντι των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας είναι γνωστή. Το καινούργιο είναι η συμμετοχή δυτικών Μέσων στην επιχείρηση κατασυκοφάντησης της χώρας

Αντίστοιχη προβολή κατευθυνόμενων ειδήσεων κάνει συστηματικά το αγγλόφωνο τουρκικό κανάλι TRT όπως και τουρκικές ΜΚΟ, προβάλλοντας πληροφορίες και εικόνες από την «καταπίεση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» ώστε να διαμορφωθεί το αναγκαίο κλίμα τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και διεθνώς. Η ελληνική πλευρά αρκείται σε τυπικές «διαψεύσεις» από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, υποτιμώντας προφανώς τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Κυρίως αρνείται να αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία ανάδειξης των συνεπειών της συστηματικής προσπάθειας μετατροπής της χώρας σε μια απέραντη φυλακή ανθρώπων ώστε να εξασφαλιστεί η ηρεμία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και της αξιοποίησης των μεταναστευτικών ροών ως γεωπολιτικού όπλου των επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας.

Και τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης

Η στάση ανοχής και «ίσων αποστάσεων» των δυτικών ΜΜΕ, όπως άλλωστε και των κυβερνήσεων των χωρών της Δύσης, έναντι των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας είναι γνωστή. Το καινούργιο είναι η συμμετοχή δυτικών Μέσων στην επιχείρηση κατασυκοφάντησης της χώρας. Οι αρχικοί «ύμνοι» για τις «επιτυχίες» της Ελλάδας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σταδιακά έδωσαν τη σειρά τους σε «αποκαλύψεις» για «απόκρυψη στοιχείων» από την ελληνική πλευρά σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών της παγκόσμιας πανδημίας. Είναι άγνωστο αν τα στοιχεία που διαθέτουν τα γερμανικά και σουηδικά μέσα που μεταδίδουν αυτές τις ειδήσεις είναι αξιόπιστα. Το εξοργιστικό στοιχείο είναι η κατάληξη ότι η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός και η υπόδειξη της Τουρκίας ως καταλληλότερου. Και είναι εξοργιστικό το συμπέρασμα καθώς είναι παγκόσμια γνωστό ότι η Τουρκία κρύβει συστηματικά τα στοιχεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο εσωτερικό της. Την ίδια στιγμή τα δυτικά Μέσα προβάλλουν την προσφορά μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τις δηλώσεις «ευγνωμοσύνης» του Αμερικάνου υπουργού εξωτερικών Πομπέο, λες και οι ΗΠΑ είναι τριτοκοσμική χώρα. Τα δυτικά Μέσα όχι μόνο συγκαλύπτουν το παιχνίδι εντυπώσεων του καθεστώτος Ερντογάν με αφορμή τον κορωνοϊό αλλά και υποβαθμίζουν τα πρωτοφανή μέσα λογοκρισίας στην Τουρκία όπως και την καταδίκη σε θάνατο των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος που κρατούνται στις φυλακές, παρά τις αθρόες αποφυλακίσεις διαβόητων εγκληματιών της γειτονικής χώρας.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και ενημερωτικό φυλλάδιο για τον κορωνοϊό του Υπ. Υγείας της Γερμανίας που εμφανίζει την Τουρκία σαν «φιλόστοργη μητέρα» που κρατά ένα μικρό κοριτσάκι με τη σημαία της Ελλάδας στο χέρι. Οι συμβολισμοί είναι προφανείς…

Πιο εντυπωσιακή όμως ως προς τις μεθοδεύσεις της «διεθνούς κοινότητας» είναι η δημοσίευση «έρευνας» πανεπιστημίου της Φινλανδίας που αποκαλύπτει όχι απλά «την ρατσιστική συμπεριφορά των ελληνικών αρχών σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στη χώρα», αλλά προβάλει και την αξίωση περιορισμού της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά καθώς πια έχει αλλάξει η κοινωνική τους σύνθεση και οι μετανάστες δικαιούνται πολιτικών ελευθεριών και «καθεστώτος αυτοτέλειας» (δείτε και σελίδα 6).

Η επίθεση λάσπης του διεθνούς τύπου σε βάρος της χώρας δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Αποτελεί προάγγελο εξελίξεων καθόλου ευοίωνων…


Χορηγοί του τουρκικού επεκτατισμού

 Ο κατακλυσμός της ελληνικής τηλεόρασης από τουρκικά σήριαλ είναι γνωστός. Όπως και ο έλεγχος τούρκων καναλαρχών σε συμπαραγωγές μεγάλης τηλεθέασης. Η υποτίμηση του φαινόμενου και των πραγματικών του διαστάσεων κραυγαλέα. Για τους «ψαγμένους» επικρατεί αδιαφορία. Τα τουρκικά σήριαλ απευθύνονται σε «ηλίθιους, ηλικιωμένους τηλεθεατές»… τελεία και παύλα.

Για τους «αριστερούς» το πρόβλημα παραμένει οι χαμηλού κόστους παραγωγές και τα μικρά μεροκάματα των Ελλήνων ηθοποιών. Σωστά αλλά δεν φθάνει… Πίσω από τις «φθηνές παραγωγές» κρύβεται μια εικόνα ψευδών παραστάσεων. Η Τουρκία προβάλλει ως μια τυπική δυτική χώρα – με κοινά προβλήματα και κοινές ανησυχίες. Οι φυλακές γεμάτες πολιτικούς κρατούμενους ξεχνιούνται. Η εθνοκάθαρση των Κούρδων ξεχνιέται και αυτή. Η εισβολή και κατοχή της Κύπρου είναι παρελθόν. Η τουρκική εισβολή στη Συρία αδιάφορη. Η απειλή κατά της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου υπερβολές των «πατριωτών-εθνικιστών». Ο κόσμος μας άλλωστε είναι πολυπολιτισμικός χωρίς σύνορα και καταναγκασμούς. Και η τουρκική προπαγάνδα ανεκτή καθώς δεν επηρεάζει τον «ελιτισμό» των κοσμοπολιτών.

Αυτό για το οποίο σήμερα αδιαφορούν οι πολλοί, κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως πηγή κερδοφορίας. Δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις είναι χορηγοί και χρηματοδότες των διαφημιστικών προγραμμάτων των τουρκικών σήριαλ.

Δείτε τον κατάλογο των σχετικών εταιρειών όπως δημοσιεύτηκε στον ελληνικό τύπο με την ελπίδα για προβληματισμό και αλλαγή στάσης: Lidl, Wind, Κωτσόβολος, Bepanthol, Mollers, Εθνική Τράπεζα, Portokalidis Istikbal, Πλαίσιο Computers, Panadol cold & flu της Glaxosmithkline CH Ελλάς Α.Ε., Voltarol της Glaxosmithkline CH Ελλάς Α.Ε., Physiomer, Lavazza, Box – Food for your mood, Dimello, Alumil, Insurance Market, Hit 88.9, Simeco της Pfizer, σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, Ήρων Θερμοηλεκτρική, Kinder Joy, Aboca Neo Bianacid, Ζαγόρι, Creta Farms, Alpha Τράπεζα, Felix Sensations Jellies – Τροφές για γάτες, My Market, Ίον A.E.


Πόλεμος χαμηλής έντασης

Η καθημερινή αμφισβήτηση των συνόρων και της ελληνικής κυριαρχίας σε ολόκληρο τον άξονα από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο αποτελεί την μία μόνο πλευρά της πολιτικής των ιθυνόντων της Άγκυρας.

Οι υπερπτήσεις εξοπλισμένων στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, οι προσπάθειες της τουρκικής ακτοφυλακής να συνοδεύσει και να διευκολύνει την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, τα γεγονότα στο Έβρο που τώρα εξαπλώνονται σε ολόκληρο το Αιγαίο, λανθασμένα εκτιμώνται από την ελληνική πλευρά ως προσπάθεια δοκιμασίας των ανακλαστικών των ελληνικών δυνάμεων ή ως προσπάθεια κόπωσής τους. Αυτή η διάσταση είναι δευτερεύουσα. Ο πραγματικός στόχος είναι η καλλιέργεια της πεποίθησης ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια «απάνθρωπη και ρατσιστική πολιτική» έναντι των προσφύγων-μεταναστών. Η προθυμία με την οποία δυτικές ΜΚΟ, πανεπιστήμια και κυβερνήσεις αποδέχονται τις κατηγορίες, επιτρέπει στην Άγκυρα να προχωρήσει σε βήματα που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο όριο. Με NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία και με πρόσχημα τη «βαρβαρότητα των ελληνικών αρχών», η Άγκυρα ανέλαβε μονομερώς τον έλεγχο του Αιγαίου και την άσκηση επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης ακόμα και δυτικά των νησιών του Αιγαίου, εντός των χωρικών υδάτων της χώρας. Η διατεταγμένη «ψυχραιμία» της ελληνικής κυβέρνησης ήταν τέτοια που δεν ασκήθηκε καμιά διεθνής διαμαρτυρία για την κατάφωρη παραβίαση εθνικής κυριαρχίας. Αντίθετα, οι σχεδόν καθημερινές αντιπαραθέσεις σκαφών των δύο πλευρών στο Αιγαίο αντιμετωπίζονται από τους «συμμάχους» ως επικίνδυνη διμερής αντιπαράθεση που απαιτεί «αυτοσυγκράτηση και αμοιβαίες υποχωρήσεις» για διευθέτηση.

Στην πραγματικότητα, η διαχρονική ανοχή και υποχωρητικότητα της ελληνικής πλευράς «δικαιώνει» τις τουρκικές διεκδικήσεις επί των συνόρων και δυσχεραίνει τους όρους επίλυσης των διαφορών σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων σε στεριά, αέρα και θάλασσα.

Ο ιδιότυπος υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, εμπλέκει όλο και περισσότερο μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΜΚΟ και κυβερνήσεις, σε ένα σχέδιο φθοράς και δυσφήμισης της χώρας. Αποτελούν όλα αυτά αναγκαία βήματα που προετοιμάζουν το έδαφος μιας επώδυνης επιβολής τετελεσμένων, με ή χωρίς θερμό επεισόδιο, ανάλογα με το διεθνές κλίμα που διαμορφώνεται σταδιακά.

Με αυτή την έννοια, η εκκωφαντική σιωπή της ελληνικής πλευράς στον πόλεμο προπαγάνδας της Άγκυρας -τιμητική εξαίρεση η απάντηση του Έλληνα πρέσβη στη Φιλανδία σε «μελέτη» πανεπιστημίου της χώρας- δυσχεραίνει τις ελληνικές θέσεις το ίδιο σημαντικά με τη συνολική στάση εξευμενισμού της Τουρκίας και φέρνει πιο κοντά μια πολεμική αναμέτρηση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!