• Οι προχθεσινές δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην Αθήνα δεν χωρούν καμιά παρερμηνεία. Σύσταση για αυτοσυγκράτηση σε… όλες τις πλευρές και φυσικά καμιά καταγγελία των ενεργειών της Τουρκίας. Περιμένουμε τα σχόλια αριστερών εντύπων και αναλυτών που διαπίστωναν ολόθερμη στήριξη της Κύπρου από τις ΗΠΑ και τη Δύση.

 

  • Φανατικός της «εθνικής συναίνεσης» στην εμφάνισή του στην Κρήτη, ο Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του «αντιδεξιού» πρώην πρωθυπουργού. Δυναμώνουν οι σειρήνες της «εθνικής συνεννόησης» που προωθείται από συστημικά κέντρα. Ένας λόγος παραπάνω να μας γεμίζει ανησυχία η φροντίδα της κομματικής γραφειοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ να απαλείψει την αναφορά στον Παπανδρέου, παρ’ όλο που είχε ψηφιστεί από την τελευταία Κ.Ε.

 

  • Από σχόλιο που αλιεύσαμε από το Facebook: «Δεν γίνεται να εκστασιάζεσαι με κάθε αναφορά για τον “λαθεμένο προσανατολισμό του ΕΑΜ”, να πασχίζεις να αποδείξεις με δεκάδες αναλύσεις πως η αιτία της ήττας ήταν αυτός ο προσανατολισμός, να θεωρείς τις λέξεις-έννοιες, από τις οποίες αποτελείται (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), ως “ύποπτες” εθνικισμού, πολιτικού αδιεξόδου και ιδεολογικής υποχωρητικότητας (κατά σειρά) κ.λπ. και τώρα να έχεις κάνει κεντρικό θέμα (προσδοκώντας, τι;;;) το σκηνικό με τον ύμνο του ΕΑΜ…». Ένα δίκιο το έχει ο σχολιαστής.

 

  • Συνέβη σε δήμο της Αθήνας. Ψήφισμα της παράταξης του ΚΚΕ για την ανακούφιση των ανέργων που μεταξύ άλλων τονίζει ότι όλα τα άλλα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, έχουν στηρίξει τον ευρωμονόδρομο και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου που οδηγούν στην αντιλαϊκή πολιτική. Πού, είναι το περίεργο; Οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων κομμάτων υπερψήφισαν αμέσως το κείμενο που τους κατήγγειλε ως φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής! Ανάμεσα σε αυτούς και αρκετοί προσκείμενοι στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Έλεος!

 

  • Εντυπωσιακό το άρθρο του Πάνου Κοσμά (πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ) για την Κύπρο και τη στάση της Αριστεράς. Τι λέει χοντρικά και μεταξύ άλλων: Η Κύπρος δεν είχε δικαίωμα να ορίσει ΑΟΖ και ήταν μονομερής η ενέργειά της. Μάλλον λογικές οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οφείλονται στους «τσαμπουκάδες» της Κύπρου, οι οποίοι επίσης θα ευθύνονται αν φτάσει η «φλόγα» μέχρι το Αιγαίο. Η Κύπρος έχει την αμέριστη στήριξη όλου του δυτικού κόσμου (ΗΠΑ, Ε.Ε. κ.λπ.)! Αιτιολογείται η τούρκικη εισβολή, είχαν δοθεί «χειροπιαστές» αφορμές. Κακώς κάποιοι υποστήριξαν το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν, το «ναι» θα βοηθούσε να οικοδομηθεί η ενότητα των δύο κοινοτήτων!

 

  • Πέρα από αυτά τα μαργαριτάρια, το μόνο που διαρκώς επαναλαμβάνει ως επιχείρημα το άρθρο είναι η συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ. Άρα, σου λέει ο αρθρογράφος, αφού «τα έχουν βρει με τους Ισραηλινούς», εντάσσεται σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κάθε κίνηση της Κύπρου… Βέβαια, αυτό το ερμηνευτικό σχήμα χρησιμοποιείται ανάλογα με το αν βολεύει. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν, η φανατική συστράτευση όλου του ιμπεριαλιστικού κόσμου (Μπους, Βρετανών κ.λπ.) υπέρ του «ναι» δεν το καθιστά καθόλου ιμπεριαλιστικό…

 

  • Επιλεκτική και… μονομερής, βέβαια και η αγανάκτηση για τις «μονομερείς ενέργειες». Ισχύει για την Κύπρο, όχι όμως για την τουρκική αντίδραση. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, μονομερής, ξε-μονομερής, ας μην τους πούλαγε «τσαμπουκά» η Κύπρος να μην αντιδρούσαν! Για άλλα θέματα, βέβαια, όπως το χρέος, δεν το συζητάμε, εκεί οι μονομερείς ενέργειες θα είναι παιχνιδάκι…

 

  • Το μεγάλο πρόβλημα του άρθρου, φυσικά, ξεκινάει από τον υπότιτλο κιόλας που προειδοποιεί να μην «ανοίξουμε την πόρτα του πολεμικού “τρελοκομείου” στο όνομα των “κυριαρχικών δικαιωμάτων” στην ΑΟΖ». Η πόρτα αυτή δεν περιμένει κανέναν για να ανοίξει, είναι ορθάνοιχτη και δεν κλείνει με το να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τον τουρκικό επεκτατισμό.

 

Αηδόνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!