Ανακοινώθηκε το τελικό πολιτικό και μουσικό πρόγραμμα του Resistance Festival 2014. Οι προετοιμασίες του φεστιβάλ βρίσκονται στην τελική ευθεία και όλα θα είναι έτοιμα μέχρι την Παρασκευή που θα ανοίξει τις πόρτες του. Παρακάτω δείτε και διαδώστε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Resistance 2014.

 

Οι πολιτικές εκδηλώσεις

Τσίπρας, Podemos, Sinn Fein και Borotba στο Resistance Festival!

 

Αντιπροσωπεία των Podemos («Μπορούμε»), με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Πάμπλο Ιγκλέσιας, θα συμμετέχει στο φετινό Resistance. Οι Podemos, το νέο ριζοσπαστικό κόμμα που γεννήθηκε στις «πλατείες», έκαναν την έκπληξη στην Ισπανία παίρνοντας 8% και εξέλεξαν 5 ευρωβουλευτές, οι οποίοι εντάχθηκαν στην ευρωομάδα της Αριστεράς. Τα πρώτα μετεκλογικά γκάλοπ τους δίνουν διψήφιο πλέον ποσοστό!

Την επόμενη Παρασκευή 20/6, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα μιλήσει μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στην κεντρική εκδήλωση της πρώτης μέρας του φεστιβάλ με θέμα Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη.

Στην ίδια εκδήλωση θα συμμετέχει ο Trevor Ο Clochartaigh, γερουσιαστής του Sinn Fein του ιρλανδικού Sinn Fein. To Sinn Fein είναι το κόμμα που επί δεκαετίες αγωνίζεται για την ενότητα της Ιρλανδίας και του ιρλανδικού λαού, ενάντια στη βρετανική κατοχή του βόρειου τμήματος της χώρας. Μέχρι τώρα οι κύριες δυνάμεις του βρίσκονταν στον βόρειο τμήμα, ενώ στις τελευταίες ευρωεκλογές αναδείχτηκε σε κύρια πολιτική δύναμη όλης της Ιρλανδίας εκλέγοντας 4 ευρωβουλευτές. Συντονιστής ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και ο Κούρτσιο Μαλτέζε, ευρωβουλευτής με την L’ Altra Europa con Tsipras από την Ιταλία.

tsipras podemos

To Σάββατο, 21/6, στην εκδήλωση με τίτλο Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία θα συμμετέχει ο Σεργκέι Κιριτσούκ ηγετικό στέλεχος της αριστερής ουκρανικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Borotba (Αγώνας), που αγωνίζεται ενάντια στους κάθε είδους ολιγάρχες και έχει υποστεί βάρβαρη καταστολή. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Στέλιο Ελληνιάδη. Μαζί με τον Σεργκέι Κιριτσούκ μιλούν η πανεπιστημιακός Ναταλία Μπάσενκο και ο Γιώργος Τσίπρας, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

 

Παρασκευη 20.6

 

19:30 Η κατάσταση και οι προκλήσεις της παλαιστινιακής υπόθεσης

 

19:30 Παρουσίαση του βιβλίου Αλεξίσφαιρες Ιδέες σε περίοδο Κρίσης: Μία ανάγνωση του V for Vendetta των Εκδόσεων Α/συνεχεια.

Δημήτρης Ουλής, συγγραφέας του βιβλίου, ανθρωπολόγος της Θρησκείας, Βάγια Καλτσή, κοινωνική ανθρωπολόγος.

Συντονίζει ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, Εκδόσεις Α/συνεχεια

 

20:30 Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη

Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Pablo Iglesias Turrion, ευρωβουλευτής των Podemos (Ισπανία)

Curzio Maltece, ευρωβουλευτής της L’ Altra Europa con Tsipras (Ιταλία)

Trevor Ο Clochartaigh, γερουσιαστής του Sinn Fein (Ιρλανδία)

Θα χαιρετήσει η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Συντονίζει ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

 

Σάββατο 21.6

 

19:30  Τι συμβαίνει πραγματικά στην Ουκρανία

Ναταλία Μπάσενκο, υποδιευθύντρια έδρας Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μαριούπολης (τ.)

Σέργκιι Κιριτσούκ, στέλεχος της Borotba, οργάνωσης της ουκρανικής ριζοσπαστικής αριστεράς

Γιώργος Τσίπρας, συντάκτης στον Δρόμο της Αριστεράς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης.

Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ.

 

19:30 Τα ΜΜΕ απέναντι στην είδηση ή στην πραγματικότητα. Οι ιδιοκτησίες τους και οι αλήθειες τους.

Διοργάνωση Δρόμος της Αριστεράς, ραδιοσταθμός Στο Κόκκινο 105,5

 

20:30 Οι διεθνείς αντιστάσεις για το νερό

Tommaso Fattori, ιταλική καμπάνια για το νερό

Khaled Barakat, Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και ακτιβιστής

Μαρία Κανελλοπούλου, πρωτοβουλία Save Greek Water

Eloy Badia, ισπανική καμπάνια για το νερό

Συντονίζει ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ

 

Κυριακή 22.6

 

19:30 Η πολιτική και κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου

Γιάννης Γεωργάρας, προπονητής ποδοσφαίρου

Γιώργος Βλαντής, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ

Νίκος Ασημακόπουλος, αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος της Εφημερίδας των Συντακτών

Συντονίζει ο Νίκος Μάλλιαρης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρώην γενικός γραμματέας του ΠΣΑΠ

 

19:30 Η ιδιωτική εκπαίδευση στα χρόνια των μνημονίων

Θα μιλήσουν συνδικαλιστές και καθηγητές σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών. Διοργάνωση: Ριζοσπαστική Ανανεωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών (ΡΑΚΕ)

 

19:30 Νέοι και κινήματα, εμπειρίες των τελευταίων ετών από ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Δανία, Χώρα των Βάσκων και Ελλάδα.

 

20:30 Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, η κοινωνία, η χώρα

Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Θα χαιρετίσει η Δήμητρα Μανώλη, απολυμένη καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών

Συντονίζει ο Λουκάς Αξελός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

 

Το μουσικό πρόγραμμα

 

Την Παρασκευή 20/6, το πρόγραμμα ανοίγουν οι Xylouris White, το αποτέλεσμα της σύμπραξης δύο ηγετικών φυσιογνωμιών της σύγχρονης μουσικής, του Jim White, ιδρυτή του διεθνώς αναγνωρισμένου τρίο Dirty Three και του Γιώργου Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) τον βιρτουόζο λαουτίστα που έχει χαρακτηριστεί ως «το μέλλον της κρητικής μουσικής». Μετά στην σκηνή ανεβαίνει το σημαντικότερο γκρουπ της τουρκικής avant-garde σκηνής, οι BaBa ZuLa. Στην τελευταία τους συναυλία στην Ελλάδα, όσοι τυχεροί βρέθηκαν εκεί, έκαναν λόγο για ένα διονυσιακό live, μια σπάνια εμπειρία. Την ίδια μέρα, στη λαϊκή σκηνή, θα εμφανιστούν οι Rebetien. Ρεμπέτικο, ελληνική παραδοσιακή μουσική, δικές τους συνθέσεις με ήχο που έχει το νοσταλγικό χρώμα της εποχής του γραμμοφώνου, σε διακριτικό συνδυασμό, ενίοτε, με αλλογενείς μουσικές γεύσεις από τις διάφορες παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι Rebetien είναι η Αυγερινή Γάτση (ακορντεόν, φωνή), ο Φώτης Βεργόπουλος (μπουζούκι, φωνή), ο Γιάννης Ζαρίας (βιολί) και ο Κωστής Κωστάκης (κιθάρα, φωνή).

IMG_6498

Το Σάββατο 21/6, θα βρεθούν στην σκηνή οι Penny & The Swingin’ Cats. Ένα όνομα συνώνυμο των πιο αστραφτερών live, ένα συγκρότημα που αναλαμβάνει σε κάθε live να μας ταξιδέψει σε περασμένες δεκαετίες, τότε που το swing και το rockabilly κυριαρχούσαν στις πίστες. Κατόπιν, επί σκηνής, οι Nouvelle Vague. Είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα γκρουπ στην Ελλάδα. Από την πρώτη τους εμφάνιση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Nouvelle Vague απέκτησαν πιστό κοινό, που τιμά τις εμφανίσεις τους, κάθε φορά με αμείωτη ένταση. Την ίδια μέρα στην λαϊκή σκηνή θα εμφανιστεί ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού. Οι μουσικές του Αιγαίου θα πρωτοστατήσουν σε ένα γλέντι μέχρι πρωίας.

nouvelle-vague-dance-with-me

Την Κυριακή 22/6, στην μουσική σκηνή του φεστιβάλ θα ανέβει η Yasmine Hamdan. Η σαγηνευτική ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός από τον Λίβανο, συστήθηκε εκ νέου στο μουσικόφιλο-σινεφίλ κοινό, μετά την εμφάνισή της στην τελευταία ταινία του Jim Jarmusch, Only Lovers Left Alive. Στην παρθενική solo συναυλιακή εμφάνιση της Yasmine στην Ελλάδα, η μεθυστική φωνή της ερμηνεύτριας, που μοιάζει να έρχεται κατευθείαν από τα βάθη της αραβικής παράδοσης, συναντά μια κομψή, σύγχρονη electro-folk pop ενορχήστρωση, όπου κυριαρχούν οι ακουστικές κιθάρες και τα vintage πλήκτρα. Και μετά ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του επισκέπτονται το Resistance Festival στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και σκοπεύουν σε μιαν… «Αρμένικη Βίζιτα»! Στη λαϊκή σκηνή θα παιχτεί η Κλαρινοκατάσταση με τους Δημήτρη Μπρέντα (κλαρίνο), Αυγερινή Γάτση (ακορντεόν, τραγούδι), Αχιλλέα Χαχάμη (λαούτο, τραγούδι) Νικόλα Αγγελόπουλο (λαούτο) και  (Κρουστά). Πρόκειται για μια πενταμελή ομάδα νέων μουσικών με τα κοφίνια τους γεμάτα, τα οποία μεταφέρουν ήχους απ’ όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Γιατί η παραδοσιακή μουσική είναι η ρίζα του μουσικού δέντρου απ’ το οποίο εμείς σήμερα γευόμαστε τους καρπούς του.

foivos delivorias hamdan resistance

 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις φωτογραφίας των Μάκη Μαντά, Νίκου Κουλοχέρα, Σοφίας Χατζηλάμπρου και Δημήτρη Γερονίκου

Κάθε μέρα στο φεστιβάλ μετά τις 23:00 θα προβάλλονται ταινίες υπό την υψηλή επίβλεψη της Κινηματογραφικής Λέσχης «Κομμούνα»

 

Γενική είσοδος: 5 €

Τριήμερο εισιτήριο: 10 €

 Άνεργοι: 3 €

 

Προπώληση εισιτηρίων:

Το στέκι του Δρόμου – Ιδέες – Συναντήσεις – Πολιτισμός:  Ανδρόνικου 18 & Κωνσταντινουπόλεως, Ρουφ

«Gorilla 11» (bar): Θησέως 7, Μαρούσι

& online: https://www.viva.gr/tickets/festival/resistance-festival/

 

Επισκεφτείτε για περισσότερα την ιστοσελίδα μας: www.resistancefestival.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!