Ποια είναι τα βασικά πολιτικο-ιδεολογικά ρεύματα μεταξύ των οπαδών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Της Νατάσσας Ακριβάκη

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ποιοτική έρευνα της εταιρίας Greenberg Quinlan Rosner για τα τρία κύρια πολιτικο-ιδεολογικά ρεύματα των οπαδών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ: τους Ευαγγελιστές, το Tea Party και τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους. Έχει ενδιαφέρον όχι μόνο ως εικόνα για την Αμερικανική Δεξιά, αλλά και γενικά ως υπόδειγμα έρευνας και της εικόνας που θα μπορούσε να δώσει σε άλλους πολιτικούς χώρους, σε άλλες χώρες.
Κοινός τόπος για όλους τους Ρεπουμπλικάνους είναι η αντίθεση στο ομοσπονδιακό «μεγάλο κράτος». Είτε με την έννοια του «σπάταλου κράτους» των δαπανηρών κοινωνικών προγραμμάτων (με πρώτο το Obamacare), των υψηλών φόρων και νομοθετικών περιορισμών για τις επιχειρήσεις, είτε με την έννοια εισβολής στην ιδιωτική ζωή, που περιορίζει δικαιώματα και ελευθερίες όπως η οπλοφορία, και απειλεί το Σύνταγμα. Επίσης κοινός τόπος είναι η εικόνα του Ομπάμα ως «ψεύτη», σοσιαλιστή με κρυφή μαρξιστική ατζέντα.

Οι Ευαγγελιστές
Οι Ευαγγελιστές αποτελούν το ένα τρίτο της εκλογικής βάσης των Ρεπουμπλικάνων, την πιο μεγάλη και ισχυρή ομάδα. Στην πλειονότητά τους είναι λευκοί, παντρεμένοι, θρήσκοι και ηλικιωμένοι. Θεωρούν ότι οι κοινότητές τους απειλούνται από μια πολιτισμική αποσύνθεση που έχει εισβάλλει απ’ έξω, τους απασχολούν έντονα το Obamacare, η απειλή περιορισμού της οπλοκατοχής, η κρατική παρέμβαση και κυρίως πιστεύουν ότι υπάρχει μια συνωμοσία προώθησης της ατζέντας της ομοφυλοφιλίας η οποία εμφανίζει την τελευταία ως κάτι κανονικό… Πολλοί στέλνουν τα παιδιά τους σε εκκλησιαστικά σχολεία ή προτιμούν την κατ’ οίκον εκπαίδευση για να τα «προστατεύσουν» απ’ αυτή την αποσύνθεση. Έχουν συνείδηση ότι πολλοί τους αντιμετωπίζουν ως καθυστερημένους του Νότου, γιατί «εμείς, βλέπεις, δεν πήγαμε στο Χάρβαρντ», και διακατέχονται από το σύμπλεγμα ότι οι απόψεις τους δεν γίνονται αποδεκτές έξω από τις κοινότητές τους. Κατ’ αυτούς υπάρχουν μέσα στο κόμμα πολλοί RINOs (Republican In Name Only – Μόνο Κατ’ Όνομα Ρεπουμπλικάνοι) και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο Tea Party -παρ’ ότι δε συμφωνούν στα κοινωνικά ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία- γιατί μόνο αυτό αντιστέκεται στους Δημοκρατικούς. Ειρωνεύονται τους φιλελεύθερους «ανεκτικούς» που δεν είναι καθόλου ανεκτικοί όταν πρόκειται για τους Ευαγγελιστές. Κανάλι τους είναι το Fox News.

Tea Party
Το Tea Party είναι πάνω από το ένα πέμπτο της βάσης των Ρεπουμπλικάνων. Μαζί με τους Ευαγγελιστές αποτελούν την πλειοψηφία της. Σε αντίθεση με τους τελευταίους, δεν επικεντρώνουν σε κοινωνικά ζητήματα στα οποία μπορεί να έχουν φιλελεύθερες απόψεις, αλλά στην επιστροφή «πίσω στα βασικά», σε μια Αμερική με μικρότερο κράτος, με τους ανθρώπους να ζουν «ελεύθεροι» από το κράτος, «υπεύθυνοι» για τον εαυτό τους (δηλαδή την υγεία, την ασφάλιση, την παιδεία των παιδιών τους κλπ.). Δίνουν μεγάλη σημασία στη μάχη για την προστασία της οπλοκατοχής και άλλων τέτοιων «ελευθεριών», όπως και ενάντια στο Obamacare, στους υψηλούς φόρους, στις υψηλές δημόσιες δαπάνες. Είναι θιασώτες της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και αντιτίθενται σθεναρά στο… μαρξιστικό πρότζεκτ του Ομπάμα, μιας Αμερικής με μεγάλο κράτος, ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο (που λειτουργεί ενάντια στην επιχειρηματικότητα) και μειωμένη ατομική υπευθυνότητα των Αμερικανών.

Οι μετριοπαθείς
Οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι αποτελούν το ένα τέταρτο της εκλογικής βάσης και αισθάνονται άβολα με τα προηγούμενα δύο ρεύματα του κόμματος, μοιάζοντας με τους εν Ελλάδι ακραιφνείς εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού. Ακόμη κι αν συμφωνούν με τις οικονομικές απόψεις του Tea Party, τους θεωρούν ακραίους και γραφικούς στα υπόλοιπα ζητήματα, ενώ δεν θα μπορούσαν να δουν το Fox News. Ανησυχούν βαθιά για την κατεύθυνση της χώρας που ο Ομπάμα την οδηγεί σε λάθος δρόμο. Κεντρικές τους θέσεις είναι η οικονομία της αγοράς, το μικρό κράτος και η εξάλειψη της σπατάλης και της αναποτελεσματικότητας. Αντιτίθενται και αυτοί στο Πρόγραμμα Υγείας του Ομπάμα και είναι γενικά πολιτικά συντηρητικοί περί τα δημόσια οικονομικά, ωστόσο είναι ανοιχτοί σε πιο προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο πραγματιστικής αντιμετώπισης των μεταναστών, σε αντίθεση με τα άλλα δυο ρεύματα.
Ενώ στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής οι μεν Ευαγγελιστές δεν σέβονται διόλου την επιστήμη και τις απόψεις της, το δε Tea Party θεωρεί τα περί κλιματικής αλλαγής έναν ακόμη τρόπο επιβολής περιορισμών και ρυθμιστικού πλαισίου σε άτομα και επιχειρήσεις, οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι προβληματίζονται με την κλιματική αλλαγή και είναι πιο ανοιχτοί σε μέτρα πρόληψης.

 


 

 

Συνείδηση λευκών σε μια χώρα με αυξανόμενες μειονότητες

Το λουκέτο στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο είχε στόχο να εμποδίσει ή να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις του Μπαράκ Ομπάμα στην Υγεία (Obamacare). Οι οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πιστεύουν ότι πρόθεση των Δημοκρατικών είναι η επέκταση του κράτους για να αυξηθεί η εξάρτηση από αυτό και, κατά συνέπεια, η εκλογική του βάση. Η προσπάθεια αυτή, θεωρούν, αφορά από τα κουπόνια τροφίμων και τα επιδόματα ανεργίας μέχρι τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών. Αλλά αυτό που αυξάνει δραματικά αυτούς που εξαρτώνται από την κυβέρνηση είναι η ασφάλιση των ανασφάλιστων. Πρόκειται για μια εκλογική στρατηγική -όχι απλά μια πολιτική ιδεολογία ή οικονομική φιλοσοφία- πιστεύουν: αν το Πρόγραμμα Υγείας εφαρμοστεί, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μπορεί να χαθεί. Και ενώ λίγοι μιλούν ρατσιστικά για τον Ομπάμα, οι οπαδοί του κόμματος έχουν τη συνείδηση λευκών σε μια χώρα με αυξανόμενες μειονότητες. Το κόμμα τους φαίνεται να χάνει απέναντι σε ένα Δημοκρατικό Κόμμα του μεγάλου κράτους που η επέκταση των προγραμμάτων του ωφελεί κυρίως τις μειονότητες. Το φυλετικό ζήτημα παραμένει έτσι πρακτικά ζωντανό στην πολιτική των Ρεπουμπλικάνων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!