Έτσι χαρακτηρίστηκε ήδη στη Νορβηγία η εκδίκαση της προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών πολιτών εναντίον της απόφασης της κεντροδεξιάς νορβηγικής κυβέρνησης να δώσει άδειες για νέες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς, που βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο. Η διαδικασία ξεκίνησε προχθές και έχει συγκεντρώσει παγκόσμια προσοχή, προκαλώντας ανησυχία στις πολυεθνικές του πετρελαίου. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που προσβάλλονται τέτοιες καταστροφικές για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη κυβερνητικές αποφάσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, πέραν των γενικότερων προβλημάτων κλιματικής αλλαγής και ανθρώπινης δραστηριότητας που πλήττουν την Αρκτική, η Θάλασσα του Μπάρεντς είναι ένας μοναδικός και σχετικά προστατευμένος ως τώρα τεράστιος βιότοπος, και ο σημαντικότερος παγκοσμίως τόπος συγκέντρωσης αναπαραγωγής ιχθύων όπως οι μπακαλιάροι.

Το νέο στοιχείο, που ανησυχεί τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, είναι ότι οι μηνυτές φαίνεται να έχουν χωνέψει ότι οι αλλεπάλληλες κυβερνήσεις αδιαφορούν για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και συνήθως τα δικαστήρια δεν τις εμποδίζουν. Έτσι, αυτή τη φορά ζητούν την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων ως αντισυνταγματικών. Πράγματι, το Σύνταγμα της Νορβηγίας, το δεύτερο αρχαιότερο στον κόσμο, εγγυάται πλέον μεταξύ άλλων στο άρθρο 112: «Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον, και σε ένα περιβάλλον του οποίου η παραγωγικότητα και ποικιλότητα προστατεύονται. Οι φυσικοί πόροι θα διαχειρίζονται βάσει περιεκτικών μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων οι οποίες θα διασφαλίζουν αυτό το δικαίωμα και για τις επόμενες γενιές». Ψιλά γράμματα για τους πετρελαιάδες, που ανυπομονούν να βάλουν χέρι στα πλούσια κοιτάσματα που κρύβει ο βυθός της Θάλασσας του Μπάρεντς, και γαία πυρί μιχθήτω…

Οι πολυεθνικές του πετρελαίου δικαίως έχουν θορυβηθεί: είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα, αφού για πρώτη φορά προσβάλλεται η συνταγματικότητα των σχετικών αποφάσεων. Μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις υποστήριζαν ότι το πώς χρησιμοποιούν άλλες χώρες το πετρέλαιο που εξάγει η Νορβηγία δεν συνιστά παραβίαση των δικών τους υποχρεώσεων για προστασία του περιβάλλοντος, πόσο μάλλον που η ίδια η Νορβηγία βασίζεται κυρίως σε φιλική προς τον άνθρωπο παραγωγή ενέργειας. Τώρα το επίδικο είναι πώς συμβιβάζεται η συνταγματική επιταγή με τον βιασμό μιας τεράστιας και κρίσιμης για τις μελλοντικές γενιές θαλάσσιας περιοχής. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια. Αλλά η ελπίδα ότι τα 15 μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν θα ενδώσουν στον πειρασμό και θα φρενάρουν την περαιτέρω καταστροφή είναι, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, βάσιμη…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!