Εδώ και δύο εβδομάδες το Λάγος και οι άλλες πόλεις της Νιγηρίας ζουν στο ρυθμό ενός νεολαιίστικου ξεσπάσματος και της αιματηρής καταστολής του. Η κυβέρνηση του επανεκλεγέντος πέρυσι προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι (που πριν δηλώσει «προοδευτικός» είχε διατελέσει… δικτάτορας) συνέχισε μια πολιτική που εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στις πολυεθνικές και μόνιμη εξαθλίωση στους Νιγηριανούς – κι ας είναι η χώρα τους από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως παραγωγούς πετρελαίου, αερίου αλλά και αγροτικών προϊόντων. Αναπόφευκτα, η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξήθηκε. Το φιτίλι του τωρινού ξεσπάσματος άναψε η κυκλοφορία ενός βίντεο στο οποίο αστυνομικοί της κακόφημης μονάδας SARS ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου, στις 3 Οκτωβρίου, έναν άοπλο νεαρό. Η SARS (Ειδική Ομάδα Καταπολέμησης των Ληστειών) μπορεί να μην έχει συμβάλλει ούτε τόσο δα στη μείωση της εγκληματικότητας, αλλά έχει διακριθεί ως η πιο βάναυση μονάδα της νιγηριανής αστυνομίας, υπεύθυνη για δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς «υπόπτων».

Το βίντεο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ιδίως για τη δίχως μέλλον νεολαία της χώρας: αρχικά δεκάδες και σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες άρχισαν να διαμαρτύρονται, ζητώντας τη διάλυση της SARS. Στην καταστολή που εξαπέλυσε εναντίον τους η κυβέρνηση (στις 10 Οκτωβρίου παρακρατικοί δολοφόνησαν έναν νεαρό διαδηλωτή στην πόλη Ογκμπομόζο, στις 12 η αστυνομία άλλον έναν στην Σουρουλέλε, στις 15 δύο στην Μπενίν κ.ο.κ.) απάντησαν με αποφασιστική επιμονή. Και στις συκοφαντίες ότι υποκινούνται από την αντιπολίτευση απάντησαν με το σύνθημα «Δεν έχουμε αρχηγούς – Κάτω η SARS και η διαφθορά». Βλέποντας την αντίδραση να γιγαντώνεται, την Τρίτη ο Μπουχάρι υποσχέθηκε την κατάργηση αυτής της μονάδας, αλλά ταυτόχρονα διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι νέοι δεν υπάκουσαν: είχε ήδη διαδοθεί η είδηση του μέχρι θανάτου βασανισμού ενός 17χρονου τη Δευτέρα, που είχε συλληφθεί σε προηγούμενη κινητοποίηση και κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα του Λάγος. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τμήμα και το πυρπόλησαν: εκεί δύο ακόμη νέοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας.

Το μακελειό στο Λάγος και το… Κροκοδείλιο Χαμόγελο

Την επόμενη μέρα, αντί για «αποκατάσταση της τάξης» τα επεισόδια γενικεύθηκαν. Ο στρατός και η αστυνομία άρχισαν να χτυπούν με πραγματικά πυρά. Υπάρχουν 12 επιβεβαιωμένοι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ ντόπιες δημοσιογραφικές πηγές μιλούσαν χθες για τετραπλάσιο αριθμό νεκρών. Ο στρατός βέβαια βλέπει… fake news, αλλά οι Νιγηριανοί θυμούνται ότι το ίδιο ισχυριζόταν και το 2015, όταν κατέστειλε ταραχές στην πόλη Ζαρία – ενώ τέσσερις μήνες αργότερα οι αρχές παραδέχθηκαν ότι έθαψαν 347 σορούς σε μαζικό τάφο. Το ίδιο ανήξερη εμφανίζεται και η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι η επίθεση στους νέους που είχαν μπλοκάρει την πύλη Λέκι, μία από τις βασικές εισόδους στο Λάγος (όπου σημειώθηκαν και οι περισσότερες απώλειες μεταξύ των διαδηλωτών), έγινε από «δυνάμεις που τελούν εκτός του άμεσου ελέγχου μας»! Εκεί την Τρίτη το βράδυ ξαφνικά έσβησε ο δημόσιος φωτισμός και οι κάμερες κυκλοφορίας σταμάτησαν να καταγράφουν, ενώ αμέσως μετά «άγνωστοι» ένοπλοι άρχισαν να ρίχνουν στο ψαχνό…

Για μια ακόμη φορά, οι Δυτικοί δυνάστες της χώρας περιορίζονται σε εκφράσεις απαρέσκειας για την αιματηρή καταστολή, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να κουνήσουν ούτε το δαχτυλάκι τους όσο η εκάστοτε κυβέρνηση διασφαλίζει ότι οι πρώτες ύλες της χώρας θα εξάγονται απρόσκοπτα και σε τιμές… κόστους. Ακόμη χειρότερα, φαίνεται ότι υποδαυλίζουν πάλι φυλετικές και θρησκευτικές ταραχές (το Σοσιαλιστικό Κόμμα Νιγηρίας καταγγέλλει ότι αυτό ήδη συμβαίνει μεταξύ των Γιορούμπα και των Χάουζα) για να αποσοβήσουν τον κίνδυνο ενός πανεθνικού κινήματος διαμαρτυρίας – το οποίο αντιμετωπίζεται από το καθεστώς ως εχθρός χειρότερος κι από τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ. Για όσους επιμένουν αντικυβερνητικά, βρίσκεται σε εξέλιξη η «6η Επιχείρηση Κροκοδείλιο Χαμόγελο» του νιγηριανού στρατού, όπως ονομάστηκε από το επιτελείο του η «επιβολή της τάξης» εναντίον άοπλων νέων!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!