της Νατάσσας Ακριβάκη

 

Η υποχώρηση της καταλανικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου προκαλεί αντιθέσεις

Την περασμένη Δευτέρα το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ομόφωνα και σε χρόνο ρεκόρ, αποφάσισε τη ματαίωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέχρι την έκδοση της απόφασής του σχετικά με το ζήτημα, κάνοντας δεκτή την έφεση της ισπανικής κυβέρνησης κατά του διατάγματος για τη σύγκληση του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου, που εξέδωσε ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Αρτούρ Μας.

Το δημοψήφισμα που ψηφίστηκε από τη Bουλή της Καταλονίας και θέτει το ερώτημα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμά του δεν θα ήταν δεσμευτικό. Αυτή η λύση είχε προκριθεί από τις πολιτικές δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας για να ξεπεραστεί ο νομικός σκόπελος που δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ένα μόνο τμήμα της ισπανικής επικράτειας. Ωστόσο και αυτή η επιλογή απορρίπτεται τώρα ως «συγκαλυμμένο δημοψήφισμα».
Εν τω μεταξύ, μετά από έντονη αντιπαράθεση, η καταλανική κυβέρνηση ανέστειλε την επίσημη εκστρατεία της και τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων της. Η επιλογή της είναι «να προωθήσει τις νομικές και θεσμικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν το δικαίωμα ψήφου των πολιτών» ζητώντας από το Συνταγματικό Δικαστήριο την άμεση άρση της αναστολής του δημοψηφίσματος.

Η απόφαση αυτή όμως προκάλεσε τις πρώτες ρωγμές στο μπλοκ κομμάτων που είχαν συμφωνήσει για το δημοψήφισμα. Η γενική γραμματέας της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) προέτρεψε την καταλανική κυβέρνηση να υπακούσει «στη δημοκρατική εντολή των Καταλανών όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές» επισημαίνοντας ότι για την Αριστερά η νομιμότητα βρίσκεται στη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών της Καταλονίας. Πιο σκληρή στάση κρατά η Candidatura d’Unitat Popular (CUP) -Υποψηφιότητα για τη Λαϊκή Ενότητα- που ήταν ανέκαθεν υπέρ της ανυπακοής σε περίπτωση μπλοκαρίσματος από το ισπανικό κράτος. Σε συνεδρίαση της Βουλής ο βουλευτής της CUP, Κιμ Αρουφάτ, απαίτησε από τον Καταλανό πρόεδρο να εφαρμόσει «πολιτική ανυπακοή» απέναντι στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα και να ενεργήσει «σύμφωνα με την επιθυμία της κοινωνικής πλειοψηφίας». Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της ΙCV-EUiA (Πρωτοβουλία για την Καταλονία-Πράσινοι/Ενωμένη και Εναλλακτική Αριστερά), της τέταρτης οργάνωσης που υπέγραψε τη συμφωνία για το δημοψήφισμα, δέχθηκε την απόφαση ως «λογική» για την προστασία των δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι «αυτοί που πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη είναι οι πολιτικοί και όχι οι πολίτες».

Παρά τις διαφοροποιήσεις που ανέκυψαν για πρώτη φορά τόσο καθαρά μετά τη συμφωνία για το δημοψήφισμα, τον Δεκέμβριο του 2013, τα κόμματα στήριξαν τις διαδηλώσεις που διοργάνωσε η Εθνική Καταλανική Συνέλευση (συλλογικότητα υπέρ της αυτονομίας) έξω από τα Δημαρχεία όλης της Καταλονίας την περασμένη Τρίτη. Παρά τη βροχή, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του δημοψηφίσματος: «Στις 9-Ν θα ψηφίσουμε και θα νικήσουμε».

Πηγές: El Diario, La Vanguardia

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!