Στο μπρίφινγκ της Δευτέρας η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Marie Harf πιέστηκε λίγο παραπάνω απ’ ό,τι συνήθως από τον δημοσιογράφο του Associated Press, Matt Lee, σχετικά με την πτώση του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Lee παρουσίασε στην Harf τα πειστήρια που είχε δημοσιεύσει ο ρωσικός στρατός σχετικά με την καταγραφή από τα ραντάρ του ουκρανικού μαχητικού που πετούσε κοντά στο μαλαισιανό αεροσκάφος καθώς και σχετικά με τις δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την ανάπτυξη ισχυρών αντιαεροπορικών συστημάτων του Κιέβου στην περιοχή. Κατόπιν ρώτησε την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τι απαντά στη Μόσχα σχετικά με το αίτημα της τελευταίας προς την Ουάσιγκτον να παρουσιάσει αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία, και ειδικότερα από τον αμερικανικό δορυφόρο που τη στιγμή της πτώσης βρισκόταν πάνω από την ανατολική Ουκρανία.

«Γνωρίζουμε, το είδαμε κατόπιν στα social media, είδαμε βίντεο, είδαμε φωτογραφίες των φιλορώσων αυτονομιστών να επιχαίρουν για την κατάρριψη αεροσκάφους αλλά μετά…, μετά έγινε φανερό ότι ήταν πολιτικό αεροσκάφος», απάντησε η Marie Harf. Ο Lee επέμεινε για υλικά στοιχεία ανάλογα των ρωσικών, αλλά η Harf απάντησε ότι δεν έχει υπόψη της τα ρωσικά στοιχεία.

Στην επόμενη ερώτηση για το πώς η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από έδαφος που κατείχαν οι αυτονομιστές, η Harf απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατείχαν ένα σύστημα εδάφους-αέρος SA-11 από τις 14 Ιουλίου. Αυτό προκύπτει από την υποκλοπή συνομιλιών ανάμεσα στους αυτονομιστές που δημοσιεύτηκε στο YouTube από την ουκρανική κυβέρνηση»…

Ο Lee επέμεινε αν τελικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει στα χέρια του οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πέρα από δημοσιεύματα στα social media, για να πάρει την απάντηση: «Αν υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες που βασίζονται σε αυτά που μπορούμε να δημοσιεύσουμε, θα το κάνουμε με χαρά. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Βασιζόμενοι στα δημοσιευμένα στοιχεία και πληροφορίες και στην κοινή λογική, γνωρίζουμε από πού εκτοξεύτηκε, γνωρίζουμε ποιος κατείχε τέτοιο όπλο. Ξέρω ότι είναι κάπως προβληματικό, αλλά πιστέψτε με, προσπαθούμε να βρούμε ό,τι είναι δυνατό, και πολλές φορές για κάποιο λόγο, δεν μπορούμε»…

Αν ενημερώσεις όπως η παραπάνω δεν είναι κάτι σπάνιο για την αμερικανική κυβέρνηση, έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν η μαλαισιανή και, πολύ περισσότερο, η ολλανδική κυβέρνηση στην πορεία των ερευνών. Η μεν Μαλαισία είναι από τις χώρες που έχουν έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, δείχνοντας ότι σε διάκριση από τις περισσότερες άλλες χώρες της περιοχής έχει ένα κάποιο θάρρος της γνώμης της, η δε Ολλανδία με τους 193 νεκρούς της, παρά τον σφόδρα φιλοαμερικανικό γεωπολιτικό προσανατολισμό της, δεν είναι Ελλάδα… Ίδωμεν.

 

Γιώργος Τσίπρας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!