Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη διεξαγωγή συμβολικής ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία τους την Κυριακή οι Καταλανοί

 

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας να αναστείλει εκ νέου τη διεξαγωγή ενός ανεπίσημου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου, προκαλεί την οργή των Καταλανών οι οποίοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις για την Κυριακή.

Η γεν. γραμματέας της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) Μάρτα Ροβίρα, διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσουν στην ψηφοφορία γιατί πρέπει να υπακούσουν στη δημοκρατική εντολή που έχουν λάβει από τον καταλανικό λαό. «Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είναι για εμάς ένα νόμιμο δικαστήριο, αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι ο ιμάντας μετάδοσης της πολιτικής θέλησης της ισπανικής κυβέρνησης με πολιτικοποιημένες αποφάσεις».

«Τα τελευταία δύο χρόνια προετοιμαζόμαστε για να ασκήσουμε αυτό που είναι φυσιολογικό στα κράτη δικαίου, δηλαδή να ασκήσουμε δημοκρατία και η ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου έχει την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι πολίτες μας να έχουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν μια νέα χώρα, ένα νέο δημοκρατικό κράτος χωρίς διαφθορά», προσθέτει.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της ERC στη Βαρκελώνη, Αλφρέντ Μπος, δήλωσε ρητά ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα αλλάξει τίποτα και οι πολίτες θα πάνε μαζικά να ψηφίσουν στη συμμετοχική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής. «Η κυβέρνηση μπερδεύει τη δημοκρατία με τη γραφειοκρατία. Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά πιστεύει στη διάκριση των εξουσιών, θέλουμε μια δημοκρατία όπου καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορεί να προδικάσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, θέλουμε ανεξάρτητα δικαστήρια. Θέλουμε μια αυθεντική δημοκρατία με πραγματική διάκριση των εξουσιών». Επιμένει ότι η ERC θα υποστηρίξει οποιαδήποτε ψηφοφορία πραγματοποιηθεί την 9Ν αν και «ιδανικά θα προτιμούσαμε ένα δημοψήφισμα σαν της Σκωτίας, αλλά προφανώς η ισπανική κυβέρνηση δεν είναι σαν τη βρετανική».

Ο πρόεδρος του κόμματος, Οριόλ Χουνκέρας, δήλωσε ότι «κανείς δεν θα μας πείσει ότι πρέπει να φτάσουμε στην ανεξαρτησία, μέσω μιας μεταρρύθμισης του ισπανικού Συντάγματος. Αυτό αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά μας». Επέμεινε ότι «η Ισπανία πάντα θα βάζει εμπόδια όσο θα οικοδομούμε την ανεξαρτησία μας μέσα από τη διαπραγμάτευση μαζί τους. Με το ισπανικό κράτος το μόνο που έχουμε να διαπραγματευτούμε είναι η κατανομή των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!