Στις 9 Νοεμβρίου, 2,3 εκατ. Καταλανοί ψήφισαν στο «απαγορευμένο» δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα αναγνωρίζει ότι η πλευρά του «όχι» δεν εκφράστηκε λόγω του μη δεσμευτικού χαρακτήρα του δημοψηφίσματος και οι υπέρμαχοί του προτίμησαν την αποχή. Όμως, προσθέτουν ότι το σημαντικότερο ήταν η ίδια η πρωτοβουλία και η πολιτική έκφραση. Το δημοψήφισμα έθετε δύο ερωτήσεις. Θέλετε η Καταλονία να γίνει κράτος; Θέλετε να γίνει ανεξάρτητο κράτος; Το 80,76% ψήφισε υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας («ναι»-«ναι») και το 10% υπέρ της ανεξαρτησίας στο πλαίσιο μιας ισπανικής συνομοσπονδίας («ναι»-«όχι).

Η ισπανική Βουλή είχε κρίνει αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα και ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σε μια πανικόβλητη δήλωση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το χαρακτήρισε αποτυχία αφού οι εγγεγραμμένοι Καταλανοί ψηφοφόροι είναι 7,5 εκατ. Το επιχείρημα της αποτυχίας είναι δύσκολο να αποδειχτεί, τόσο λόγω του αποτελέσματος όσο και της τεράστιας κινητοποίησης των 40.000 εθελοντών που το διοργάνωσαν, οπότε επιστρατεύτηκαν και απειλές για δικαστική δίωξη του Καταλανού προέδρου Άρτουρ Μας.

Η αντίδραση του Ραχόι είναι χαρακτηριστική μιας κυβέρνησης σε ελεύθερη δημοσκοπική πτώση. Όταν μάλιστα έχει προηγηθεί διαδήλωση 2 εκατ. ανθρώπων στη Βαρκελώνη, την εθνική μέρα της Καταλονίας. Δεν ήταν απλώς ένα δημοψήφισμα, λέει η πρωτοβουλία και αναφέρεται στη συγκίνηση των ηλικιωμένων Καταλανών που ψήφισαν με τις μνήμες της καταδίωξης της καταλανικής ζωής και των συγγενών και φίλων που έχασαν στον ισπανικό εμφύλιο ή από τη δικτατορία του Φράνκο.

Τ.Στ. 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!