Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν από το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), την εταιρία Metroscopia και το Κέντρο Μελετών Γνώμης (CEO) που ανήκει στην καταλανική κυβέρνηση, δείχνουν διαφορετικά πράγματα.

Μοναδικό σημείο σύμπτωσης η θέληση της πλειονότητας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το επιβεβαιώνει το 55% των ερωτηθέντων από τη Metroscopia και το 71% στη δημοσκόπηση του CIS. Σε σχέση με την ανεξαρτησία, τα ποσοστά συμφωνίας ή διαφωνίας διαφέρουν, όπως και οι ερωτήσεις. Αυτοί που θέλουν η Ισπανία να επιτρέψει στην Καταλονία «να μετατραπεί σε ανεξάρτητο κράτος» (ερώτηση του CIS) φτάνουν το 40,6%. Δηλαδή λιγότερο από το μισό των ερωτηθέντων. Το 25,6% θέλει να συνεχίσει να είναι τμήμα του ισπανικού κράτους αλλά με μεγάλο βαθμό αυτοδιοίκησης. Η άποψη να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση βρίσκεται στο 17,6%. Το 3,4% δηλώνει υπέρ αυτόνομων κοινοτήτων με λιγότερη δύναμη, και η πρόταση να αποτελεί η Ισπανία ενιαίο κράτος χωρίς αυτόνομες κοινότητες πείθει το 9,1%.
Στη μελέτη που δημοσίευσε το καταλανικό Κέντρο Μελετών Γνώμης, η υποστήριξη στην απόσχιση είναι πολύ ισχυρότερη: φτάνει στο 54,7%, σχεδόν 15 μονάδες πάνω από το ποσοστό του Οργανισμού που εξαρτάται από το Ισπανικό Υπουργείο Προεδρίας. Η ερώτηση του Κέντρου είναι πιο ευθεία: «Τι θα ψηφίζατε αύριο αν γινόταν δημοψήφισμα»; Μόνο το 22% των πολιτών παρουσιάζεται κατά της ανεξαρτησίας. Τα δεδομένα αποδεικνύουν το τέλος της ηγεμονίας του CiU (συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες) έναντι του αυτονομιστικού κινήματος που αντιπροσωπεύει η Δημοκρατική Αριστερά Καταλονίας.
Η Metroscopia από την πλευρά της, στην έρευνα που δημοσίευσε καταλήγει ότι ένα 46% θα ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα, ενώ ένα 42% θέλει να παραμείνει τμήμα της Ισπανίας. Η εταιρία εισάγει το λεγόμενο «τρίτο δρόμο» σε μία από τις ερωτήσεις της. Το 40% των ερωτηθέντων θα έκλινε προς μία Καταλονία μέσα στην Ισπανία αλλά με νέες, προστατευμένες και αποκλειστικές εξουσίες. Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι η προσέγγιση για την ανεξαρτησία από την κυβέρνηση του Αρτούρ Μας δεν είναι επιτυχής.  

Πηγή: El Pais
Νατάσσα Ακριβάκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!