Την ερχόμενη Πέμπτη πραγματοποιούνται οι εκλογές που προκήρυξε η ισπανική κυβέρνηση του Ραχόι στην Καταλονία, αφότου έπαυσε την εκλεγμένη καταλανική κυβέρνηση και διέλυσε τη βουλή της μετά την επικράτηση του «Ναι» και την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε ζοφερό κλίμα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεχιζόμενη προφυλάκιση μεταξύ άλλων και του Οριόλ Γιούνκερας, αντιπροέδρου της παυθείσας κυβέρνησης και επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας. Αυτό που βαραίνει ακόμη περισσότερο όμως είναι η γενικευμένη απογοήτευση που διαπερνά τη βάση του στρατοπέδου της Ανεξαρτησίας μετά τη βάρβαρη διάψευση των ελπίδων ότι θα βρισκόταν κάποιου είδους ειρηνική και σχετικά εύκολη διέξοδος στη σύγκρουση με τη Μαδρίτη.

Έτσι, λίγες μόλις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, συνεχίζεται μια οξεία συζήτηση στο εσωτερικό των ανεξαρτησιακών κομμάτων, που υπόκεινται σε κρεσέντο καταστολής αλλά παρ’ όλα αυτά αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Ιδίως στη Λίστα Λαϊκής Ενότητας (CUP) παραμένουν ζωηρές οι φωνές που ζητούσαν την αποχή από τις «διατεταγμένες» εκλογές και την υιοθέτηση μιας διαφορετικής στρατηγικής μετά τον «συμπαγή καθεστωτικό τοίχο» που συνάντησε το κίνημα για Ανεξαρτησία στο ισπανικό κράτος – στον οποίο έβαλαν το λιθαράκι τους τόσο οι Podemos όσο και το μεγαλύτερο μέρος της ισπανικής Αριστεράς. Αυτή η αντιπαράθεση, σε συνδυασμό με τη συνειδητοποίηση της έλλειψης προετοιμασίας για την ακραία καταστολή που εφάρμοσε η Μαδρίτη, φυσικά θα επηρεάσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κερδισμένοι η Ρεπουμπλικανική Αριστερά και οι Ciudadanos

Οπωσδήποτε οι δημοσκοπήσεις, ιδίως σε κρίσιμες αναμετρήσεις όπως αυτή της Καταλονίας, δεν μπορούν να παίρνονται τοις μετρητοίς. Αυτές καθαυτές χρησιμοποιούνται ως όπλο επηρεασμού του εκλογικού σώματος. Παρ’ όλα αυτά, δείχνουν κάποιες γενικές τάσεις. Καταρχήν φαίνεται να ανατρέπεται ο εσωτερικός συσχετισμός στο στρατόπεδο της Ανεξαρτησίας, καθώς η Ρεπουμπλικανική Αριστερά μάλλον είναι η μόνη κερδισμένη και ξεπερνά καθαρά το κόμμα του μετριοπαθούς Πουτζδεμόν, ο οποίος έβαλε αρκετό νερό στο κρασί του δηλώνοντας ότι εφεξής θα αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση με τη Μαδρίτη. Το ριζοσπαστικότερο CUP δείχνει να υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα από την εναγώνια αναζήτηση εναλλακτικού προσανατολισμού.

Στο αντίπαλο «ισπανικό» στρατόπεδο κερδισμένοι είναι κυρίως οι Ciudadanos, σε βάρος του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι – αυτού δηλαδή που άσκησε απευθείας την καταστολή, και τώρα αναμένεται να πέσει πιο κάτω και από το ιστορικό χαμηλό του 8,5% που είχε πάρει το 2015 (από 13% το 2012). Όσο για την καταλανική εκδοχή των Podemos, δεν μοιάζει να επωφελείται από την «ενδιάμεση» στάση που τήρησε. Συνεχίζονται πάντως οι προσβλητικές επιθέσεις του Πάμπλο Ιγκλέσιας και άλλων ηγετικών στελεχών των Podemos εναντίον του στρατοπέδου της Ανεξαρτησίας, με τελευταίο σχετικό δείγμα την ειρωνική απορία του Πάμπλο Ετσενίκε σχετικά με το πώς καταφέρνει να ηγείται της καμπάνιας της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς ο Οριόλ Γιούνκερας μέσα από τη φυλακή! Προφανώς, όταν ακόμη και οι υποστηρικτές της παραμονής στο ισπανικό κράτος ακούν Ραχόι και φτύνουν, κάποιος «ριζοσπάστης» πρέπει να βγάλει τη βρωμοδουλειά…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!