Σήμερα το κρίσιμο δημοψήφισμα, με τη Μαδρίτη σε υστερική κατάσταση

Συνέντευξη εκπροσώπου του CUP στον Ερρίκο Φινάλη

 

Την Παρασκευή, λίγο πριν κλείσει η ύλη του Δρόμου, καταφέραμε να επικοινωνήσουμε και πάλι με την Άινα Τέλα, εκπρόσωπο του καταλανικού αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος CUP (Λίστα Λαϊκής Ενότητας), συνέντευξη της οποίας είχαμε δημοσιεύσει και στο προηγούμενο φύλλο. Σκοπός μας ήταν να έχουμε για άλλη μια φορά ενημέρωση από πρώτο χέρι για την κατάσταση στην Καταλονία, όπου από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια βίαιη επέμβαση της κυβέρνησης της Μαδρίτης ώστε να αποτραπεί η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος για Ανεξαρτησία. Ενός δημοψηφίσματος που πραγματικά απειλεί τη σαθρή «ενότητα» του διεφθαρμένου και καταπιεστικού ισπανικού μοναρχικού καθεστώτος, και την ίδια στιγμή αποτελεί μια μοναδική δυνατότητα διεξόδου για πλατιές λαϊκές μάζες όχι μόνο της Καταλονίας αλλά και άλλων «επαρχιών» της Μαδρίτης. Γι’ αυτό και η ενεργητική υποστήριξη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έχει διευρυνθεί πολύ πέρα από το κίνημα της Ανεξαρτησίας, περιλαμβάνοντας πλέον και οπαδούς μιας ομοσπονδιακής δημοκρατικής Ισπανίας, οι οποίοι αντιδρούν στην πρωτοφανή καταστολή που έχει εξαπολύσει η δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι.

 

Καλησπέρα, πώς είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή στην Καταλονία;

Σε μιάμιση μέρα, μεθαύριο το πρωί [δηλαδή σήμερα Κυριακή, καθώς η συνομιλία έγινε την Παρασκευή], πάμε να ψηφίσουμε για την Ανεξαρτησία. Σήμερα ολοκληρώθηκε η προεκλογική καμπάνια. Τις τελευταίες μέρες είχαμε μεγάλες παλλαϊκές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις, στις οποίες πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ άκρη σ’ άκρη της Καταλονίας. Ο κόσμος είναι αποφασισμένος να πάει να ψηφίσει, να υλοποιήσει αυτό το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο. Υπάρχει τεράστιος βαθμός λαϊκής αυτοοργάνωσης σε όλη τη χώρα. Παντού, σε πόλεις, γειτονιές και χωριά, οι πολίτες έχουν σχηματίσει επιτροπές και βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση για να διασφαλίσουν την υλοποίηση του δημοψηφίσματος, όσο αυτό είναι δυνατό. Στις λαϊκές επιτροπές συμμετέχει πλατύς κόσμος, απλοί άνθρωποι που έχουν εξοργιστεί από τη στάση της Μαδρίτης. Μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή πάνω από το 80% των Καταλανών απαιτούν από την κυβέρνηση Ραχόι να τους αφήσει να εκφραστούν ελεύθερα. Αλλά ακόμη και εκτός Καταλονίας, σε όλο το ισπανικό κράτος, εκατομμύρια είναι αυτοί που αντιτίθενται στη φίμωσή μας. Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι αυτό το κληρονομημένο από τον φρανκισμό καθεστώς δεν μπορεί να αλλάξει, δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί, ούτε καν να ανεχτεί έστω και τη συζήτηση για ένα διαφορετικό κράτος.

 

Είναι εντυπωσιακό αυτό που λέτε, για αυτοοργάνωση των πολιτών σε μαζική κλίμακα.

Ναι, είναι ένα… παράπλευρο κέρδος από την επέμβαση της Μαδρίτης. Εκατομμύρια άνθρωποι μαθαίνουν να κάνουν πολιτική διαφορετικά, να μην αναθέτουν την επίλυση του προβλήματός τους σε κάποιο κόμμα ή πρόσωπο. Και βέβαια είναι αισθητή η γρήγορη ριζοσπαστικοποίηση της καταλανικής κοινωνίας, αφού είναι πια φανερό στον καθένα ότι ο Ραχόι, κι όσοι τον στηρίζουν ή τον ανέχονται, δεν αφήνει το περιθώριο της ψευδαίσθησης μιας ενδιάμεσης λύσης. Δεν ξέρουμε τι τελικά θα γίνει την Κυριακή, αλλά ξέρουμε ότι ο κόσμος μαθαίνει να αυτοοργανώνεται και να υπερασπίζεται ο ίδιος την υπόθεσή του – κι αυτή είναι μια μεγάλη, πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες που έτσι κι αλλιώς έχουμε μπροστά μας.

 

Πρακτικά, υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι όροι διεξαγωγής του δημοψηφίσματος;

Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα βρίσκονται σε σχολεία. Πριν λίγες μέρες η αστυνομία, κατ’ εντολή του Εισαγγελέα της Μαδρίτης, επέδωσε σε αρκετούς διευθυντές σχολείων επίσημες προειδοποιήσεις ότι είναι δική τους ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειδωμένα την Κυριακή. Όλοι βέβαια ξέρουμε, κι εμείς και η ισπανική κυβέρνηση, ότι πρόκειται για πυροτέχνημα: έτσι δεν θα κλείσει κανένα σχολείο. Γι’ αυτό και ο Εισαγγελέας έδωσε νέα εντολή στην αστυνομία, να σφραγίσει τα σχολεία από σήμερα το βράδυ ως και την Κυριακή. Να δούμε όμως, πώς και ποιος θα υλοποιήσει αυτή τη διαταγή. Διότι οι πολίτες ετοιμάζονται να υπερασπίσουν τα εκλογικά τους κέντρα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε όλη την Καταλονία οι γονείς πηγαίνουν και εγκαθίστανται στα σχολεία των παιδιών τους για να τα περιφρουρήσουν από τυχόν αστυνομική εισβολή. Το δημοψήφισμα γίνεται εν τέλει εργαλείο εκμάθησης του πώς κερδίζεις και υπερασπίζεις την ελευθερία σου. Θα δυσκολευτεί πολύ η Μαδρίτη να κλείσει όλα τα εκλογικά κέντρα – ιδίως αφού, πέρα από τα σχολεία, πολλά εδρεύουν σε δημόσια κέντρα υγείας, δημαρχεία και άλλες υπηρεσίες.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα λέγαμε για τις κατασχέσεις 9-10 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων από την Guardia Civil… Τι γίνεται μ’ αυτό το ζήτημα;

Τα ψηφοδέλτια ξανατυπώθηκαν. Έχουν επίσης αναρτηθεί και ηλεκτρονικά, ώστε εν ανάγκη να μπορούν οι πολίτες να τα εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα της εθνικής εφορευτικής επιτροπής. Για τις κάλπες, δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται – είναι ευθύνη της καταλανικής κυβέρνησης. Οι λαϊκές επιτροπές είναι σε ετοιμότητα να περιφρουρήσουν τη μεταφορά ψηφοδελτίων και καλπών στα εκλογικά κέντρα μόλις τους ζητηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι έτοιμα. Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα, ακόμη κι αν η Guardia Civil [η ισπανική στρατοχωροφυλακή] δεν επιχειρήσει, ή δεν καταφέρει, να κλείσει τα εκλογικά τμήματα. Για παράδειγμα, πώς θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αδιάβλητη καταμέτρηση, και πώς και πού θα μεταφερθούν τα ψηφοδέλτια; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά είναι να είμαστε σε επαγρύπνηση για να βοηθήσουμε έμπρακτα. Ένα ακόμη ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ισπανοί ακροδεξιοί και νοσταλγοί του Φράνκο: στην Καταλονία δεν μπορούν να κινητοποιηθούν για να εμποδίσουν τη διαδικασία, θα τους πνίξει ο κόσμος. Όμως μπορεί να επιχειρήσουν ευκολότερα κάτι σε άλλες περιοχές του ισπανικού κράτους, όπου επίσης θα υπάρχουν εκλογικά τμήματα για τους Καταλανούς πολίτες.

 

Από παντού αναδύεται ο αποφασιστικός ρόλος του λαού…

Φυσικά. Η πορεία προς την Ανεξαρτησία δεν θα είχε ξεκινήσει εάν δεν είχε πρωταγωνιστήσει ο λαός μας. Τέτοια κινήματα δεν φτιάχνονται με κομματικές αποφάσεις. Η υπόθεση είναι στα χέρια του λαού, εμείς είμαστε απλοί υπηρέτες της. Μ’ αυτήν την έννοια, το μόνο σίγουρο είναι ότι την Κυριακή ο λαός θα είναι στους δρόμους για να ψηφίσει και να υπερασπιστεί την επιλογή του, προβάλλοντας μη βίαιη αλλά αποφασιστική αντίσταση. Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι διότι το πολιτικό μήνυμα του CUP δυναμώνει, αλλά ακόμη περισσότερο επειδή η λαϊκή διαθεσιμότητα και ενεργοποίηση βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα.

 

Πέραν του CUP, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, πώς στέκονται έναντι της ολομέτωπης αντιπαράθεσης την οποία συνεχίζει η Μαδρίτη;

Όντως, η ισπανική κυβέρνηση επιμένει στη σκληρή γραμμή της. Οπότε ναι, είναι πιθανό ότι συντηρητικότερα τμήματα του καταλανικού πολιτικού κόσμου θα επιχειρήσουν να έρθουν σε διαπραγμάτευση με τη Μαδρίτη. Αν το δοκιμάσουν, θα αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πρόβλημα – πέρα από τη δεδομένη αδιαλλαξία της ισπανικής κυβέρνησης: δηλαδή ότι η λαϊκή πλειοψηφία βρίσκεται πλέον σε άλλη γραμμή πλεύσης, και δεν δείχνει τη διάθεση να υπαναχωρήσει. Εδώ οργανώνονται οι οικογένειες, ποιος θα πάει πού για να βοηθήσει. Οι φοιτητές έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια – χτες είχαμε μια τεράστια φοιτητική διαδήλωση 80.000 νέων στη Βαρκελώνη. Όλοι κατανοούμε ότι αυτή τη στιγμή μας κοιτούν οι άλλοι λαοί, κι ότι γράφουμε Ιστορία. Και η Ιστορία είναι υπόθεση του λαού, όχι των κομμάτων και των πολιτικών. Όποιος επιχειρήσει να παζαρέψει με τη Μαδρίτη, θα χάσει πολλά.

 

Μια τελευταία ερώτηση, κι ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέσατε σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές: Διαβάζουμε εκφοβιστικές δηλώσεις επιχειρηματιών κ.ά. για την καταστροφή που θα επέλθει με το δημοψήφισμα…

Φυσικά, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες και βιομήχανοι, Καταλανοί και μη, δεν θέλουν με τίποτα να διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Και τρέμουν την ιδέα μιας ανεξάρτητης Καταλονίας, γιατί τις μπίζνες τους τις κάνουν με το ισπανικό κράτος – που κι αυτό τρέμει τον αποχωρισμό, διότι θα πληγεί οικονομικά πολύ περισσότερο από την Καταλονία. Γι’ αυτό εξάλλου και η Γερμανία, που νοιάζεται για το πώς θα αποπληρωθεί το ισπανικό χρέος, επίσης στηρίζει τη Μαδρίτη. Με δυο λόγια, κι αυτά δείχνουν ότι η υπόθεση της Ανεξαρτησίας δεν είναι ένα «δεξιόστροφο εθνικιστικό σχέδιο». Αντίθετα, χρωματίζεται από αριστερές και δημοκρατικές ιδέες και συσπειρώνει τη λαϊκή πλειοψηφία – περιλαμβανομένων των πολυπληθών μικροαστών, που δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με την ολιγάριθμη καταλανική μεγαλοαστική τάξη. Το λαϊκό στρατόπεδο έχει κάνει την επιλογή του, και θα τη διεκδικήσει μέχρι τέλους: Ανεξάρτητη Καταλανική Δημοκρατία, τίποτα λιγότερο!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!