Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά ανάμεσα στους πρόσφυγες από τη Συρία που περνούν στην Ιταλία

 

Πάνω από 9.000 παιδιά (σε σύνολο 58.000 ανθρώπων) βρίσκονταν ανάμεσα στους πρόσφυγες που πέρασαν, φέτος μόνο, στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική, ενώ το ένα τρίτο από αυτά ήταν παιδιά ασυνόδευτα, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children. Η πλειοψηφία των παιδιών αυτών, που πολλά ήταν μικρότερα από 5 ετών, προέρχονταν από τη Συρία.

Οι περισσότερες οικογένειες Σύρων «είναι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης, μικροί επιχειρηματίες, μαγαζάτορες, αγρότες, που εγκατέλειψαν τη Συρία πριν ένα ή δυο χρόνια, περνώντας συχνά στο Λίβανο και την Αίγυπτο». «Στη Λιβύη μας κακοποίησαν και μας είπαν να φύγουμε. Αποφασίσαμε να φύγουμε και να πνιγούμε ίσως στη θάλασσα γιατί ήταν καλύτερα έτσι παρά η κόλαση εκεί», είπε η 15χρονη Νάντια από τη Χομς.

Σύμφωνα με την Save the Children, περίπου για το ένα τρίτο των παιδιών που είχαν καταγραφεί κατά την άφιξή τους στην Ιταλία είναι άγνωστη πλέον η τύχη τους, κινδυνεύοντας να πέσουν στα δίχτυα του οργανωμένου εγκλήματος, δικτύων εμπορίας οργάνων ή παιδόφιλων.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, στη Λιβύη όπου οι πρόσφυγες απειλούνται με πείνα, ληστείες και γενικά βία, ο αριθμός όσων περιμένουν να περάσουν απέναντι κυμαίνεται σήμερα ανάμεσα στις 400 και 600 χιλιάδες.

 

Μαλίκι: Ο τελικός νικητής θα είναι το Ιράκ και η Συρία…

«Με τη θέληση του Θεού η αεροπορική αυτή δύναμη θα είναι σε θέση να αναλάβει δράση σε μια εβδομάδα και θα καταστρέψει τις ορδές των τρομοκρατών», δήλωσε ο Μαλίκι, αναφερόμενος σε πολεμικά αεροσκάφη που κατέφθασαν από Ρωσία και Λευκορωσία. Αναφερόμενος παράλληλα σε προηγούμενη συμφωνία για αμερικανικά αεροσκάφη, δήλωσε: «Θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι ξεγελαστήκαμε όταν υπογράφαμε τη σύμβαση με τις ΗΠΑ. Έπρεπε να είχαμε αγοράσει άλλα αεροσκάφη όπως βρετανικά, γαλλικά ή ρωσικά για την αεροπορική κάλυψη των δυνάμεών μας», επισημαίνοντας πως οι σουνίτες μαχητές θα είχαν απωθηθεί αν δεν είχαν καθυστερήσει τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Επίσης, αναφερόμενος στο βομβαρδισμό θέσεων της Αλ Κάιντα στην αλ Κεμ την περασμένη Τρίτη από «αγνώστου προελεύσεως» αεροσκάφη, όπως είχαν αναφέρει τα διεθνή ΜΜΕ, ο Μαλίκι δήλωσε πως επρόκειτο για συριακά αεροπλάνα σε συνεννόηση με τη Βαγδάτη: «Εκείνοι –η Συρία– πραγματοποιούν τις δικές τους επιθέσεις και εμείς τις δικές μας, και ο τελικός νικητής θα είναι οι δυο χώρες μας»…

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!