Τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους πολέμους και την εξαθλίωση. Ανάμεσά τους ήταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κυρίως από τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και τη σπαραζόμενη από τον εμφύλιο Συρία.

Ο Χαλίλ Αμπού Σαμάλα από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al-Damir από τη Γάζα, λέει: «Προορισμός τους είναι η Ευρώπη, όπου προσδοκούν να πάρουν άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους». Στην ερώτηση αν πρόκειται για αυξανόμενο φαινόμενο, απαντά καταφατικά: «Ναι, για πολλούς λόγους. Οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι που έχουν χάσει κάθε ελπίδα για καλύτερο μέλλον. Δεν έχουν δουλειά και δεν μπορούν να ξεκινήσουν οικογένεια. Θέλουν να ζήσουν όπως κάθε άλλος λαός στον κόσμο. Τα τελευταία 7 χρόνια έγιναν 3 μεγάλοι πόλεμοι στη Γάζα, ο θάνατος είναι παντού στον αέρα. Ο τελευταίος πόλεμος είχε πρωτοφανή κλίμακα. Όλα αυτά σπρώχνουν τους νέους σε πράξεις απελπισίας».

Πριν από λίγες μέρες, στο πιο θανατηφόρο περιστατικό, το πλοίο καταγγέλλεται ότι βυθίστηκε εσκεμμένα από τους διακινητές. Περίπου 500 άνθρωποι πνίγηκαν, ανάμεσά τους περίπου 400 Παλαιστίνιοι. «Υπήρχαν Σύριοι και Αιγύπτιοι ανάμεσά τους, αλλά οι περισσότεροι ήταν Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, πολλές οικογένειες με παιδιά και μωρά. Κάποιοι ήταν ήδη στην Αίγυπτο πριν τον πόλεμο, κάποιοι διέφυγαν μέσα από τα τούνελ και κάποιοι πέρασαν μετά την κατάπαυση του πυρός. Οργανωμένες συμμορίες εκμεταλλεύονται την κατάσταση και την απελπισία, χρεώνοντας 3 έως 5 χιλιάδες δολάρια το κεφάλι. Οι πρόσφυγες περνούν στην Αίγυπτο μέσα από τούνελ, συναντούν έναν σύνδεσμο που, σύμφωνα με μια μαρτυρία, φορά στολή Αιγύπτιου αξιωματικού. Ετοιμάζει άδειες διέλευσης και τους μεταφέρει στην Αλεξάνδρεια. Από εκεί ταξιδεύουν για Μάλτα, Ελλάδα ή Ιταλία».
Κάποιοι πρόσφυγες εξομολογούνται ότι για να φύγουν χρησιμοποιούν τα χρήματα που τους δόθηκαν για την ανοικοδόμηση των βομβαρδισμένων σπιτιών τους στη Γάζα.

Ένας ακόμα λόγος που πολλοί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν αναγκαστεί να ταξιδέψουν με αυτά τα σαπιοκάραβα είναι οι διώξεις από το αιγυπτιακό καθεστώς που εφαρμόζει μια πολιτική επ’ αόριστον κράτησης των προσφύγων μέχρι να φύγουν από τη χώρα, όπως ανέφερε πέρυσι το Human Rights Watch.

Οι διακινητές που βυθίζουν τα πλοία είναι οι φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι ένοχοι: το Ισραήλ που σκοτώνει μαζικά, σε τακτική βάση και επιβάλλει τον αποκλεισμό μαζί με την Αίγυπτο, οι αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου στη Συρία που κατέστρεψαν τους προσφυγικούς καταυλισμούς των Παλαιστινίων. Αλλά επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί και η Ελλάδα, ευθύνεται γιατί με την πολιτική της έχει οδηγήσει 3.000 ανθρώπους από τις αρχές του χρόνου να πνιγούν. Η διεθνής κοινότητα είναι ένοχη γιατί παρακολουθεί απαθής τους πρόσφυγες να γλιτώνουν από τις σφαγές και να δολοφονούνται στη Μεσόγειο.

 

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!