ΠΟΥ με χορηγούς εταιρείες τροφίμων
Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) είναι ο βραχίονας του ΟΗΕ που έχει ως αντικείμενό του την καταπολέμηση ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης, που προκαλούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από κακές διατροφικές συνήθειες. Τι πιο φυσικό λοιπόν για τον ΠΟΥ να δεχθεί δωρεές από εταιρίες που ειδικεύονται στο… junk food; Σύμφωνα με έρευνα, το αμερικανικό γραφείο του ΠΟΥ έλαβε 43.000 ευρώ από την Κόκα Κόλα, 123.000 ευρώ από τη Νεστλέ και ανάλογο ποσό από τη μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων στον κόσμο, τη Unilever. Να σημειωθεί επίσης ότι στο διοικητικό συμβούλιο του «Παναμερικανικού φόρουμ δράσης για τις μη-μεταδιδόμενες ασθένειες», που αποτελεί τμήμα του ΠΟΥ και αρμοδιότητά του είναι η καταπολέμηση της παχυσαρκίας στο Μεξικό, κλήθηκε και μίλησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κόκα Κόλα. Επιπρόσθετα, αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστον 2 από τους διατροφολόγους που εργάζονταν για τον ΠΟΥ, είχαν οικονομικούς δεσμούς με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαγητού.
Τα τελευταία χρόνια ο ΠΟΥ είδε τον ήδη μικρό προϋπολογισμό του να μειώνεται περαιτέρω, κι έτσι βγήκε σε αναζήτηση χορηγών. Και βρήκε πολλούς πρόθυμους στο πρόσωπο ομίλων τους οποίους θα έπρεπε κανονικά να ελέγχει. Να πώς γίνεται σικέ το παιχνίδι…

 

Φιλιππίνες: Είσαι αγωνιστής, σφάζουμε την οικογένειά σου
Το πρωί της 18ης Οκτωβρίου, η έγκυος μητέρα Jovy Malid-Capion και οι 2 γιοι της, 13 και 8 ετών, δολοφονήθηκαν από στρατιώτες του 27ου τάγματος πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων, που εισέβαλαν αναίτια στο σπίτι τους που βρίσκεται στο χωριό Barangay. Την απίστευτη αυτή πράξη βαρβαρότητας, ο στρατός των Φιλιππίνων την αιτιολόγησε λέγοντας ότι ο σύζυγος της Jovy, Daguil, είναι «ένοπλος ληστής». Ποια είναι η πραγματικότητα; Ο Daguil Capion είναι μέλος της πολιτοφυλακής Red Pangayaw, η οποία μάχεται τις ξένες μεταλλευτικές εταιρίες. Κατά την τελευταία δεκαετία, τεράστιες εταιρίες όπως η Xstrata-SMI, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη φυλή B’laan, η οποία αντιστέκεται ένοπλα και παλεύει ενάντια στο ορυχείο της περιοχής Sitio Bong Mal, το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον και στις ζωές των ανθρώπων, ενώ οδήγησε τη φυλή μακριά από τις πατρογονικές της εστίες. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων από τη φυλή έχουν πέσει θύματα στοχευμένων δολοφονιών και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Twitter και Facebook βλάπτουν την ανάπτυξη των παιδικών εγκεφάλων
Μια ολόκληρη γενιά παιδιών κινδυνεύει να αποκτήσει ψυχωτικές προσωπικότητες, μειωμένο αυτοέλεγχο, μικρή δυνατότητα συγκέντρωσης και προβληματική ενσυναίσθηση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε καθηγήτρια φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εγκέφαλοι νεαρών ατόμων δεν αναπτύσσονται ομαλά όταν εκτίθενται υπερβολικά στον ψηφιακό κόσμο, και ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, από μικρή ηλικία. Περισσότεροι από τους μισούς νέους της Βρετανίας ξοδεύουν πάνω από 30 ώρες εβδομαδιαίως μπροστά σε μια οθόνη, όμως ο ανθρώπινος εγκέφαλος «χρειάζεται ένα περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα, που πλέον απουσιάζουν» τόνισε η καθηγήτρια, που πρόσθεσε μάλιστα ότι «η ολοένα και αυξανόμενη χρήση των Η/Υ ουσιαστικά θα αναπρογραμματίσει τον εγκέφαλο». Όλα αυτά ήλθαν στο φως λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας που προειδοποιούσε ότι ως αποτέλεσμα της υπερέκθεσης των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο, η δυνατότητα συγκέντρωσης των μαθητών έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!