Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία

Η 18η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Λαμίας από τη ναζιστική κατοχή, είναι ημέρα τιμής και μνήμης που ανήκει πάνω από όλα στους Αντιστασιακούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Η περιοχή μας αξιώθηκε να γίνει το κέντρο της ένοπλης Αντίστασης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στη Λαμία ανήκει επίσης η τιμή να είναι η γενέτειρα του Πρωτο-καπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη αλλά και πολλών ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών που αγωνίστηκαν, έπεσαν στο πεδίο της μάχης ή εκτελέστηκαν σε αντίποινα από το φασιστικό στρατό κατοχής.
Η έμφαση από τη δημοτική αρχή στο θρησκευτικό περιεχόμενο της επετείου (η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ευαγγελιστή Λουκά) όχι μόνο υποβάθμισε την προσφορά των μαχητών του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Λαμίας, αλλά επιπλέον στηρίζει τη συστηματική προσπάθεια της ηγεσίας της Εκκλησίας να εμφανίσει στη συνείδηση του κόσμου την απελευθέρωση ως αποτέλεσμα θείας παρέμβασης! Η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης από τις επίσημες αρχές δε σώζει τα προσχήματα. Έτσι και φέτος η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία δεν συμμετείχε στον επίσημο εορτασμό της επετείου που στο πρόγραμμά της περιλαμβάνονται δοξολογίες και λιτάνευση εικόνων.
Κάλεσε όλους τους δημότες σε μια λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πόλης στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού.
Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία θεωρεί ότι το προκλητικά ανιστόρητο και άτοπο πρόσφατο αίτημα γνωστού δημοτικού συμβούλου για ανέγερση ανδριάντα του Ζέρβα στην πόλη μας προσβάλλει τη μνήμη των απελευθερωτών της πόλης μας και ιδιαίτερα του συμπολίτη μας και λαϊκού ηγέτη της Εθνικής Αντίστασης Άρη Βελουχιώτη. Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν πρέπει να επιτρέψουν την ανέγερση ενός τέτοιου μνημείου μέσα στο Δήμο μας, αλλά να προωθήσουν τη λειτουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, το οποίο θα αναδεικνύει ιδιαίτερα τη ζωή και το έργο του συμπατριώτη μας Άρη. Ιδιαίτερα η φετινή επέτειος της απελευθέρωσης έχει πολύ ιδιαίτερη σημασία, σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στη σύγχρονη ιστορία του τόπου και του λαού που στενάζει κάτω από μια νέα ιδιότυπη κατοχή, κάτω από έναν νέο ζυγό, αυτόν της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), του Μνημονίου και της υποτελούς κυβέρνησης Παπανδρέου και των προθύμων υποστηρικτών της πολιτικής της. Σε αυτή την ιστορική συγκυρία ο αγώνας για την απελευθέρωση του λαού από τα εξουσιαστικά δεσμά κυβέρνησης-τρόικας-Μνημονίου δεν αποτελεί απλώς μια πολιτική επιδίωξη, αλλά αδήριτη κοινωνική ανάγκη και προϋπόθεση επιβίωσης του λαού και της χώρας.
Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία συνειδητοποιώντας την ιδιαιτερότητα και κρισιμότητα της σημερινής ιστορικής φάσης θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στη δημιουργία του αναγκαίου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου όλων των συλλογικοτήτων και απλών αγωνιστών της περιοχής μας που θέλουν να παλέψουν για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και στη δημιουργία ενός δικτύου αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία. Καλεί κάθε δημότη της Λαμίας να συμμετέχει στους αγώνες της επόμενης περιόδου, στις πανεργατικές απεργίες, στα παλλαϊκά συλλαλητήρια, στις κινήσεις πολιτικής ανυπακοής για τα χαράτσια και σε κάθε άλλη συλλογική μορφή αντίστασης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς σήμερα τους αντιστασιακούς-απελευθερωτές της πόλης μας και το άξιο τέκνο της, Άρη Βελουχιώτη είναι να συμμετέχει στους αγώνες του σήμερα και του αύριο για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, ακολουθώντας τους δρόμους που αυτοί άνοιξαν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!