Αρχική κοινωνία Ένα βιβλίο για το κίνημα των πλατειών

Ένα βιβλίο για το κίνημα των πλατειών

Κυκλοφόρησε το Δημοκρατία Under Construction: Από τους δρόμους στις πλατείες

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Α/συνεχεια το βιβλίο Δημοκρατία Under Construction: Από τους δρόμους στις πλατείες που αφορά σαν μια προσπάθεια αξιοποίησης της εμπειρίας και των παρακαταθηκών που άφησε το κίνημα των Αγανακτισμένων και των πλατειών το καλοκαίρι του χρόνου που πέρασε. Πρόκειται για μία συλλογή κειμένων «που προσπαθεί από τη μία να επιχειρήσει μια πρώτη καταγραφή και συμπεράσματα και από την άλλη να διατηρήσει ανοιχτό το διάλογο και τις διεργασίες ανατροπών που το κίνημα των αγανακτισμένων και οι πλατείες έθεσαν», όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Α/συνεχεια.
Πάνω από είκοσι ενεργά συμμετέχοντες στο κίνημα των πλατειών συμβάλλουν με κείμενά τους γύρω από ερωτήματα όπως: Πώς «ξαφνικά» καταλήφθηκαν οι πλατείες; Τι ήταν το φαινόμενο των Αγανακτισμένων; Τι σήμαινε και ποια ζητήματα έθετε η «πραγματική» ή «άμεση δημοκρατία»; Ποιες δυναμικές απελευθέρωσε και ποιά τα όριά του; Τι είδους νέο δημόσιο χώρο όρισε; Τι νέο έφερε σε επίπεδο πολιτικής κουλτούρας και κινηματικής οργάνωσης; Ποιά ήταν η σχέση του με προηγούμενα υποκείμενα; Τι προκλήσεις έθεσε για το ισχύον πολιτικό εποικοδόμημα αλλά και για τις δυνάμεις του ανταγωνιστικού κινήματος; Ποιά η σχέση του με προηγούμενες κοινωνικές εκρήξεις (Δεκέμβρης 2008) και κινήματα ενάντια στην κρίση; Τι ερωτήματα εγείρει σχετικά με την ανάδειξη νέων κοινωνικών αναφορών και διεργασιών συγκρότησης υποκειμένων; Υπάρχει δυνατότητα «μετάθεσης» ή αντανάκλασής του στο πολιτικό επίπεδο; Ποια η σχέση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αυτό; Ποιός ο ρόλος του τοπικού και εθνικού στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του; Τι είδους πολιτισμό παρήγαγε; Πώς σχετίστηκε με τα αντίστοιχα κινήματα του εξωτερικού;
Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο αφορά μία πιο εμπειρική καταγραφή πλευρών του κινήματος των πλατειών από κόσμο που συμμετείχε σε διάφορες ομάδες και πόλεις. Το δεύτερο κομμάτι επιχειρεί μία πιο θεωρητική προσέγγιση των ζητημάτων που έθεσαν οι πλατείες για το είδος των σύγχρονων λαϊκών κινημάτων. Τέλος η έκδοση συμπεριλαμβάνει ένα χρονικό και μία σειρά δημοσιοποιημένα, ή μη μέχρι τώρα, ντοκουμέντα του κινήματος καθώς και ένα συνοδευτικό dvd με υλικό από τη δράση του κινήματος.

Για όλα όσα έγιναν, γράφουν:
Β.Αντωνίου / Δ.Βασταρδής / Σ.Ισαακίδης / Λ.Αξελός / Α.Βραδής / Ceamor / Χρ.Γιοβανόπουλος / Δ.Δαλάκογλου / Κ.Δουζίνας / Ν. Κοσματόπουλος / Στ.Κουβελάκης / Δ.Μητρόπουλος / Μ.Μπρέστα / Ρ.Ρινάλντι / Β.Σπάθας / Α.Γαζάκης / Στ.Σταυρίδης / Αχ.Σταύρου / Γ.Δ.Στεφανάκις / Π.Σωτήρης / Μ.Τσώμου / Κ.Χαριτάκης / Χριστίνα Λ.

 

Σχόλια

Exit mobile version