Νέες συλλήψεις κατοίκων που εναντιώνονται στο αιολικό πάρκο, του Μάριου Διονέλη

Στο μάτι των κατασκευαστικών εταιριών έχει μπει η περιοχή Αποπηγάδι του νομού Χανίων, η οποία έχει επιλεγεί για τη δημιουργία αιολικού πάρκου. Και επειδή η «πράσινη ανάπτυξη» είναι το σλόγκαν της εποχής, πάνε περίπατο οι περιβαλλοντικές μελέτες και οι όροι προστασίας της περιοχής. Οι κάτοικοι μπαίνουν μπροστά στις μπουλντόζες και καταλήγουν στα κρατητήρια, προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα το μεγαλόπνοο έργο, αλλά και οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς την κοινοπραξία που το κατασκευάζει. Τελευταίο επεισόδιο έντασης ήταν η σύλληψη δύο κατοίκων στις 8 Απριλίου, όταν οι πολίτες των γύρω περιοχών προσπάθησαν να σταματήσουν τις μπουλντόζες που, για πολλοστή φορά, με τη συνοδεία των ΜΑΤ επιχείρησαν να εκχερσώσουν την περιοχή και να ανοίξουν δρόμους στην κορυφή του βουνού. Παρόμοια ήταν η εξέλιξη και πριν από δύο μήνες, στις 10 Φεβρουαρίου. Τότε, συνολικά, 14 πολίτες είχαν οδηγηθεί στο κρατητήριο με την κατηγορία της «παράνομης βίας».

Το ιστορικό της επένδυσης

Επί τέσσερα χρόνια προσπαθεί να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη επένδυση η κοινοπραξία Αιολική Μουσσούρων, η οποία ανήκει κατά 50% στην Candia Αιολική Α.Ε. ενώ το άλλο 50% κατέχει η ΕΕΝ Hellas A.E., η οποία ιδρύθηκε στην Eλλάδα τον Iούλιο του 2005 και είναι θυγατρική της Γαλλικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού (EdF – Electricite de France).

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή της επαρχίας Κισσάμου και την εγκατάσταση αρχικά τριών ανεμογεννητριών και ενδεχομένως στη συνέχεια άλλων 10. Η συνολική ισχύς του πάρκου, τουλάχιστον για την πρώτη φάση των τριών ανεμογεννητριών, προβλέπεται να είναι 2,55 MW, ενώ οι ανεμογεννήτριες θα έχουν διάμετρο ρότορα 52 μέτρα και ύψος 50 ώς 75 μέτρα. Παρά το μέγεθος της επένδυσης, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς καταγγέλλουν πως το έργο γίνεται «στο πόδι» και με μόνο στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη απορρόφηση των πλουσιοπάροχων ευρωπαϊκών κονδυλίων που δίνονται για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτό εξηγεί και τις σοβαρές ελλείψεις στην περιβαλλοντική μελέτη του έργου, ακόμα και λάθη στην αποτύπωση της περιοχής, που διαπιστώθηκαν από τους κατοίκους αλλά και από τον τοπικό δήμο Καντάνου.  Ωστόσο, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι οι παραλείψεις και τα λάθη αυτά δεν διαπιστώθηκαν από τη νομαρχία Χανίων η οποία και αρχικώς ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη.

Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο, καθώς στις μελέτες που έχει παρουσιάσει η εταιρία η περιοχή αυτή αναφέρεται ως δασική, ενώ οι κάτοικοι επιμένουν πως για τα περισσότερα από τα στρέμματα που πρόκειται να διατεθούν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Τις εκτάσεις αυτές, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, βρέθηκε να λυμαίνεται η κοινοπραξία μετά από τον χαρακτηρισμό τους ως δημόσιες και δασικές και την περίεργη παραχώρησή τους επί Ν.Δ. από τον τότε περιφερειάρχη για την κατασκευή του αιολικού πάρκου.

Διαβούλευση χωρίς τους κατοίκους…

Για τις 9 Απριλίου είχε προγραμματιστεί σύσκεψη στη νομαρχία Χανίων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων (περιφερειάρχης, βουλευτές, νομάρχης, δήμαρχοι, εισαγγελέας και αστυνομία), αλλά και εκπροσώπων της κοινοπραξίας. Ωστόσο, η παρουσία των κατοίκων δυσαρέστησε τους εκπροσώπους της εταιρίας και ο εισαγγελέας απαίτησε να μη βρίσκονται στο χώρο της σύσκεψης όλοι οι κάτοικοι, παρά μόνο αντιπροσωπεία τους.Όπως ήταν φυσικό, αυτό δεν έγινε δεκτό από τους κατοίκους, ιδιαίτερα μετά τις συλλήψεις που είχαν προηγηθεί μόλις μια μέρα πριν και τελικά η σύσκεψη κατέληξε σε ναυάγιο. Οι συγκεντρωμένοι πολίτες προχώρησαν σε ολιγόωρη συμβολική κατάληψη του νομαρχιακού μεγάρου Χανίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Παραμένουν σε επιφυλακή

Οι κάτοικοι των δήμων Καντάνου και Βουκολιών και ειδικότερα στα χωριά Παλαιά Ρούματα, Σπίνα και Σέμπρωνα παραμένουν στις επάλξεις, έτοιμοι να αποτρέψουν και με τα σώματά τους ακόμα κάθε προσπάθεια συνέχισης των επεμβάσεων της κοινοπραξίας στην περιοχή τους. Ζητούν από τους υπευθύνους της περιφέρειας και της νομαρχίας να προστατεύσουν την περιοχή και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις εάν δεν ξεκαθαριστούν όλες οι παράμετροι του έργου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!